Готварска печка

  • 16 816
  • 209
# 135
Благодаря!
А за стъклокерамичения плот какви изисквания трябва да има?
Виж целия пост
# 136
Вече ми е малко далече, че отдавна не използвам такъв, но мисля, че ако има разширяема зона, няма да сбъркаш.
Виж целия пост
# 137
Благодаря!
А за стъклокерамичения плот какви изисквания трябва да има?

Най-добре да е с индукционен плот, стъклокерамичните постепенно ще отпаднат, както стана с чугунените. Индукционните котлони са много по-бързи и икономични, температурата може да се променя мигновено - като при газовите, а в същото време са много по-чисти и безопасни, защото стъклото не се нагрява толкова нищо не загаря по него.

Ако все пак вземете печка с обикновен стъклокерамичен плот, гледайте да има различни по големина котлони, най-добре с разширяеми зони. Обикновено тези, които са без разширяеми зони, са с 4 подобни по големина котлони и не са подходящи нито за голяма тенджера, нито за малък съд като джезве или кафеварка.
Виж целия пост
# 138
Да, съгласна съм с индукционен плот, но трябва да сменя всички посуда: тенджери, касероли, тигани...
Виж целия пост
# 139
Да, съгласна съм с индукционен плот, но трябва да сменя всички посуда: тенджери, касероли, тигани...

Сменят се само алуминиевите, но те и без това са консуматив. Всички железни съдове си работят - от тенджерите от алпака до емайлираните тигани, останали от баба ми.

Алуминиевите тигани ги сменях през 2-3 години още преди да мина на индукционни котлони. Те просто се износват, независимо дали са Tefal, Bialetti или някакви без марка.

Комплект тенджери от неръждаема стомана може да се купи за 100-тина лева, а удобството на индукцията ще ви глези години наред. А и температурата в кухнята ви няма да става 40+ градуса докато готвите.
Виж целия пост
# 140
Наскоро си купих фурна за вграждане и съответно горна част. Това, което гледах най-вече е фурната да е с пиролиза, за да я чистя по-лесно.
Виж целия пост
# 141
Наскоро си купих фурна за вграждане и съответно горна част. Това, което гледах най-вече е фурната да е с пиролиза, за да я чистя по-лесно.
Да, но става въпрос за свободно стояща печка. Пиролиза се предлага рядко при тях. Знам един модел на АЕГ, който има пиролиза, но котлоните са керамични, а пък при друг има индукция, но не и пиролиза. Става дума за цени между 1500-2000 лв.
Виж целия пост
# 142
Преди да се спра на вградена, гледах и свободно стоящите, рядко, но имаше някои с пиролиза. Не съм наясно с индукционните котлони, може би са добър вариант, не знам каква им е поддръжката.
Виж целия пост
# 143
Да, вече не са много актуални на пазара и хем трудно се намират добри, хем са скъпи.
Поддръжката на индукционните е никаква-просто забърсваш, а може и докато готвиш една пекарска хартия или кухненска да сложиш въху плота и върху нея съда. Така плотът не се цапа, хартията не се пали и манджата е готова Simple Smile
Най-вече при пръскащи неща върши идеална работа хартията.
Виж целия пост
# 144
Петя, не бива да се слага хартия или каквото и да било между плота и съда, защото пречи на датчиците и обърква системата.

Съвременните индукционни плотове са с прецизно електронно управление и имат датчици за температурата на съда. Евтините китайски модели нямат, но те и не са препоръчителни за купуване.

Когато пържа и ще пръска, понякога слагам кухненски кърпи около съда.
Виж целия пост
# 145
ОК-съгласна съм, но аз понякога, при много пръскащи неща, си слагам и особено при калмари, че колкото и да ги подсушавам, все някой ще "опляка" плота здравата Simple Smile
Виж целия пост
# 146
Около съда няма проблем, може да слагаш каквото и колкото искаш, просто гледай да няма нещо под него. Така или иначе, там няма как да се опръска.
Виж целия пост
# 147
Здравейте,
Имам нужда от съвет относно закупуването на готварска печка с керамичен плот, свободностояща, 50 см широка, пуш-пул бутони, горни, долни и най-вече горни плюс долни нагреватели. До 1000-1100 лева (почти колкото заплатата ми...).

Ситуацията е следната - преди 5-6 години мисля, като подарък за Коледа купих най-скъпата (и хубава) печка в Технополис, която имаха при 50 см широчина (по-широка не може да влезе на терасата, където ще стои). Печката е Електролукс с керамичен плот, не скриваеми бутони и дисплей-таймер-часовник между тях. Оказа се, че е пълен боклук, като единствено керамичният плот/котлоните са читави. При нужда мога да кажа повече. Модел в момента не мога да кажа, защото изхвърлих всички гаранционни карти и прочие, тази пролет на които бяха изтекли гаранциите.

Вчера и днеска изчетох тук темите, разгледах какво има в онлайн магазините (големите вериги), а миналата събота обиколих Техномаркет и Технополис.

Оказа се, че Бош (/Сименс) нямат вариант 50 см широчина, а Whirlpool правят само за вграждане. Естествено след прочетеното тук, аз заложих на АЕГ и попаднах/избрах този модел: AEG CCB56481BW
https://www.technopolis.bg/bg/Elektricheski-gotvarski-pechki/Got … b=characteristics
Бяла не само защото другите уреди и кухнята са бели, а и заради цената.

Обаче, като коментирах с моите родители - те като че ли по-харесаха: GORENJE GEC5C61XPA
https://www.technopolis.bg/bg/Elektricheski-gotvarski-pechki/Got … C5C61XPA/p/651478
Причината е ясна - напатиха си с лошата фурна на Електролукса и искат да имат отделно горен, долен и горен плюс долен нагревател, като не им пука за вентилаторът (не виждат ползата от него...).

Видяха че АЕГ нямат отделно горен нагревател (?) и колкото да ги убеждавах, че тук хората се оплакват от моментното качество на Горение и принципно хвалят АЕГ, те не са много убедени...

Тъй като аз ще я купя и за разлика от тях (81 и 77 години) мисля че имам по добър поглед, то аз ще се наложа, но все пак те ще я използват и искам да получа и съвет от вас, като запознати за да не стане както преди 5-6 години с Електролукса...

Гледах и HANSA/Amica, четох и за БЕКО, но ще избера между горните или ако някой ми препоръча нещо друго, макар че едва ли няма да съм го видял, защото няма голям избор при 50 см широчина.
Виж целия пост
# 148
Имахме малка печка Амика преди няколко години, не можеше да изпече едни картофи.
За мен въздушната фурна е пълна необходимост, почти само нея ползвам - всичко се изпича равномерни и не загаря.
Сега имам Бош за вграждане, но още не съм я пробвала, утре ще ми я свържат.
Виж целия пост
# 149
SvilenP, АЕГ и Електролукс са си собственост на Електролукс. Не са много различни. Избрал си прилични модели.
По принцип на българския пазар, към момента, не се предлага почти нищо читаво от свободно-стоящите печки. Просто не са на мода Simple Smile   -жалко, за което.
Тя ще стои на тераса, а там си е влажно и всяка печка ще ръждясва, още повече, че всички са с тънки ламарини. Не очаквай много, не са много различни двете печки. Родителите ти са хора на възраст и може би е по-добре да им вземеш каквото искат.
Гледай, като я включваш, да няма хлабави връзки в контакта или в щепсела, че им нагарят клеморедите на тези печки.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия