Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

"За" и "против" да кажеш на приятел, че си си купил нещо скъпо?

  • 10 159
  • 249

Анкета

"За" и "против" да кажеш на приятел, че си си купил нещо скъпо?

Опции:

# 195
Така си изпатих от много, много близки роднини, че повече никога не бих споделила!!! На никой не му влиза в работата, какво и къде си купуваме с мъжа ми, нито колко струва. Колкото до приятелите ми, те научиха много след покупката, не съм усетила завист и злоба така както от въпросните роднини.
Виж целия пост
# 196
Аз много рядко давам обяснения за нови придобивки освен на най-близките ми.
Преди известно време си купих нова кола. Моделът беше от същата година. Казах на около 10 човека. Двама ме питаха защо точно тази кола, а не еди коя си за тия пари, защо точно този цвят, защо точно този двигател. Трима нескрито ми завидяха. Двама искрено се зарадваха на покупката. Другите трима не ги помня значи им е било все тая.
Не виждам смисъл да очаквам одобрение от някой при положение, че не съм съгласувала с него покупката си и общо взето важното е аз да съм удовлетворена от решенията си.
Виж целия пост
# 197
Уу, това с натякването го бях забравила. Имах една такава "приятелка" в студентските си години - вижда, че съм си купила ново бижу и казва "Ти явно не знаеш откъде да си купуваш бижута" - и започва надълго и нашироко да ми обяснява откъде тя си купувала (нейните бяха грозни, според моя вкус) и колко добра сделка била направила за това качество. Доста кратко приятелство беше това.
Виж целия пост
# 198
По тази причина много отдавна спрях да ходя по магазини с приятелки. Случвало се е да ме запалят и да купя нещо, което не харесвам или не ми отива (т. е. може и да ми отива, но аз да не се чувствам удобно или да не пасва на стила на останалите ми дрехи). Затова обикновено ходя сама, като си набелязвам някои неща и си тръгвам. Ако до няколко дни не съм ги забравила, се връщам да ги купя. Изключение правя  само за нещо много изгодно.
Виж целия пост
# 199
От дете не пазарувам с приятелки. Предпочитам да го правя сама, на спокойствие. Иначе съм ходила за придружител при покупки на мои дружки, но аз обикновено не се обаждам, освен ако изрично не ме питат за нещо - седя, гледам си мои си работи и така.
Виж целия пост
# 200
И аз ходя сама да пазарувам. Нямам нужда от друго мнение, нито от подкрепа, нито от критика.
Виж целия пост
# 201
Истина е, че е и до човек. Винаги има завистливи и злобни хора, които търсят върху кого да излеят негативните си мисли. Когато на някой му е потръгнало в някакъв момент, това като че ли ги провокира.
И истина е, че в по-голямата си част хората нямат уважение и култура на общуване (просто наричана тактичност). Чувала съм, че в други страни никой не знае колко получава колегата му, това е въпрос между него и фирмата, в която работи. Както и, че разговори за доходи и финанси са абсолютно табу. В допълнение обаче, че такива теми не са табу, а напротив  за данъчните и държавните власти.
То във всяка книга за етикеция ще видиш,че не е възпитано да питаш за заплата на друг.На старата ми работа и докато бях с бившия началник отдела все ме питаше мъжа ми колко изкарва на ден и аз му казвам различно зависи колко клиента е имал и той пак е колко горе долу.

Аз съм много 'за' прозрачност във фирмата откъм заплати, за съжаление не е било практика в държавите, където съм работила. Не заради клюкарстване или завиждане, че някой взима повече от мен, или злобеене от обратното, а за да знам каква ми е позицията във фирмата - има ли шанс за развитие или за по-висока заплата трябва да сменям фирмата/отдела.
Разбира се зависи от контекста, не виждам причина колега да се интересува от заплатата на мъжа ти (?!), но съм питала познати за заплати във фирма, в която кандидатствам за работа, например, и не виждам нищо лошо, напротив.

Единствените, които печелят от пазенето на заветната тайна са компаниите. Не искат служителите да знаят кой колко взима, за да се възползват от хора, които не могат да преговарят и да им предлагат по-ниски оферти. И ако нямат идея колко по-ниски са заплатите от на останалите, ще си работят щастливи без да досаждат с искания за повишение. Relieved

Аз лично обичам да говоря за финанси с приятелите си, говорим си за инвестиране, радваме се на повишения, даваме си съвети.
Виж целия пост
# 202
И ние с близките ни си говорим за финанси. И си знаем заплатите. Съвети си даваме, обсъждаме покупки и инвестиции. Но ММ не знае заплатата на нито един свой колега. Горе-долу по начина им на живот може да се сметне, но аз съм против да не се говори за това и фирмата да се възползва от тези, които не се продват особено добре, но пък работят колкото и другите, че и повече. Не всеки е роден оратор и търговец.
Виж целия пост
# 203
Тогава нещата отиват към щатна таблица, което също не е много добре. А иначе тайната наистина е от полза на фирмата, но в същото време и спестява лоши отношения между хората, та и за тях е полезна. А и като цяло кой колко печели и как се оправя в живота не е нещо за афиширане.
Виж целия пост
# 204
Лоши отношения между колеги или? Ако съм недоволна, че Х взима повече, не виждам защо ще имам проблем с него, проблемът ми е с шефа ми или фирмата/човешки ресурси, или с мен самата, че не се "продавам" по-добре.
А таблици има винаги, но са "фирмена тайна". Sweat Smile
Виж целия пост
# 205
Лоши отношения между колеги или? Ако съм недоволна, че Х взима повече, не виждам защо ще имам проблем с него, проблемът ми е с шефа ми или фирмата/човешки ресурси, или с мен самата, че не се "продавам" по-добре.
На теория е така, на практика (позволи ми да имам дългогодишни наблюдения) почват сплетните и недоволството.  
А таблици има винаги, но са "фирмена тайна". Sweat Smile
Не е така, има долна и горна граница, а после за колкото по-малко наемат човек, по добре. И напоследък май става по изявено търсенето на най-евтиния човек за позицията, а не на най-добрия.
Виж целия пост
# 206
Е, няма как да няма лошо отношение, ако се разбере, че някоя "атрактивна" колежка получава повече пари от останалите. Аз не работя в колектив, така че няма как да ми се случи, но първото нещо, което бих си помислила, е че обслужва някого. Т.е. в един друг смисъл се продава.
Виж целия пост
# 207
Защо лошото отношение да е към тази колежка? Тя не си дава парите сама. И да обслужва някого - нейна си работа, получава нещо за това.  Защо на нея ще се ядосвате? Ядосвате ли се на дамите по магистралите, че седят и вземат по нещо, а на вас не ви дават за престой там? Не - заработват си момичетата.
Виж целия пост
# 208
В повечето случаи обаче не по-атрактивна, а по-работлива колежка получава повече пари. Досега не съм чула обаче някой да признава, че друг във фирмата работи повече от него или че знае и може повече от него. Но в чуждите кошници масово се гледа.
Виж целия пост
# 209
Лошото ми отношение ще е и към двамата. Просто съм гнуслива.
Както написах, не работя в колектив и едва ли някога ще ми се случи, така че няма да попадна в такава ситуация.
За мен логично е да получават повече тези с повече стаж и опит. Освен ако не става дума за някакъв вид търговия, в който случай получава повече този с повече продажби.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия