Професионално ориентиране за младежи - онлайн консултации с Ели Мантовска

  • 92 837
  • 241
# 225
Здравейте!
Днес бих искала са Ви представя една инициатива за младежи и студенти - Talent Club.

Talent Club е създаден, за да бъде “мост” между студентите в България и желаните от тях работодатели. Имат различни дейности, включително възможност младият човек да е “сянка” на мениждър за един ден и да наблюдава работата му.

Повече информация може да намерите на сайта им:

https://talentclub.bg/activities/

Биха ли се включили младежите до Вас в подобна инициатива?
Виж целия пост
# 226
Здравейте!
Днес споделям едно 10-минутно видео (на английски език) и безплатен планер от авторката. Темата е как да формираме нови навици и мисля, че е актуална за всички ни, независимо от възрастта.

https://www.ted.com/talks/christine_carter_the_1_minute_secret_t … ming_a_new_habit?

Ще ползвате ли този похват, заедно с младите хора до Вас? Ако опитате да въведете нов навик заедно, дали би било по-успешно?
Виж целия пост
# 227
Здравейте!
Днес споделям с Вас откъс от бюлетина Лаборатория за (изграждане на) характер.

Техен гост е Кенън Шелдън, психолог. Той споделя идеи за кариерна ориентация и като цяло взимане на решение чрез връзка с несъзнаваното. Ето откъс:

"Моите изследвания сочат, че несъзнаваното ще даде мощни нови идеи и творчески насоки, ако хората имат смелостта да го активират. Ето как да го направите:

1) Забележете неудовлетвореността си. Емоциите предоставят информация. Преди да можете да решите даден проблем, първо трябва да го разпознаете.  Често емоциите ни подсказват, че има някакъв проблем.
2) Задавайте си въпроси. Вашето съзнание е частично откъснато от по-дълбоките области на мозъка, но то може да контролира по-голямата система. Задаването на ясни въпроси към себе си, като например "Какво наистина искам?", активира връзката с несъзнаваното.  
3) Осъзнайте възможностите. Когато се появят нови идеи, които "изглеждат правилни", вижте ги такива, каквито са - възможни пътища напред, а не задължително "единствената истина".
4) Изберете вариант и си поставете цел. Устно изразете - а още по-добре, запишете - желаната нова цел. Записването на нещо го прави реално и насочва съзнанието ви към нов път, към действие.

Тези четири стъпки могат да помогнат на всеки да продължи напред, независимо дали става въпрос за дете, което не е сигурно дали иска да продължи да играе футбол, или за възрастен, който мисли да смени професията си."

Доколко бихте следвали тези стъпки? Какво бихте променили или добавили с младежите до Вас?
Виж целия пост
# 228
Здравейте!
Днес бих искала да Ви предложа наръчник за стажуване, който може да се ползва безплатно:

https://womeninbusiness.bg/project/наръчник-за-стажуване/

Изготвен е за Съвета на жените в бизнеса в България.

Какво бихте включили в такъв наръчник, ако ги създавахте за младежите до Вас?
Виж целия пост
# 229
Здравейте!
Днес бих искала са Ви представя едно интервю, с което младежите могат да се запознаят какво е да си психолог в детска болница:

https://www.facebook.com/share/p/LhWWHEdqH2oEjy3u/?

А Вие и младите хора до Вас какъв въпрос бихте задали?
Виж целия пост
# 230
Здравейте и честит празник! Точно днес бих искала да ни провокирам с един цитат от д-р Гордън Нюфелд:


Какво мислите Вие и младежите до Вас?
Виж целия пост
# 231
Здравейте! Днес бих искала да Ви представя инициатива, за която научих от моя млада клиентка в Армения.

Инициативата предоставя опит в дебати на младежи в международна среда. Ето например предстоящо събитие в София:

https://mymun.com/conferences/dss-mun-2024

Биха ли се включили учениците и младежите до Вас?
Виж целия пост
# 232
Здравейте! Днес ни каня да се запитаме: “Какви са психологическите характеристики, които моята работа оформя/подсилва у мен?”

Поводът е тази статия (на английски език):

https://www.theschooloflife.com/article/how-your-job-shapes-your-identity/

Каква дискусия бихте имали с младите хора до Вас по тази тема?
Виж целия пост
# 233
Здравейте!
Случайно попаднах на тази безплатна възможност за онлайн семинар за избор на професия:

https://www.integral.bg/events/karierna-karta-specializiran-uebinar-za-uchenici?

Ще се проведе утре, 21/5 и е с предварително записване.

Ползвате ли услуги в подкрепа на професионалната ориентация, за себе си или за младежите до Вас?
Виж целия пост
# 234
Здравейте!
Днес бих искала да Ви поканя да станете част от добротворческа кампания в полза на деца, лишени от родителски грижи, като ги подкрепите в техния кариерен избор.

Как?
- като споделите за кампанията във Вашата общност
- като се включите с доброволен труд
- като дарите

Повече информация за кампанията:

https://podkrepi.bg/en/campaigns/uchilishe-za-rabota-v-pomosh-na … roditelska-grizha
Виж целия пост
# 235
Здравейте!
Ако младежите до Вас проявяват интерес към космическите технологии и наука и същевременно търсят реализация в космическия сектор – възможно е да проявят интерес към програмата Космически предизвикателства .

Кандидатстването е отворено до 15 юни. Участието в програмата е безплатно и ще се проведе от 20 юли до 20 август 2024 г. в село Гела, Родопи. Разходите за настаняване и храна също се покриват от организаторите. Програмата се провежда на английски език.

Повече информация: https://www.phys.uni-sofia.bg/

Знаете ли и бихте ли споделили тук и други подобни инициативи, моля?
Виж целия пост
# 236
Здравейте!
Днес споделям с Вас един ценен и предизвикателен въпрос за мотивацията на младите. Беше отправен към мен от потребител от групата на Александра Джандева, “Кариерно развитие и малък бизнес”, https://www.facebook.com/share/Ytdv1MKEyEJuoRVZ/?mibextid=K35XfP

“Темата (за мотивацията) изглежда интересна. Имам обаче един въпрос - от Вашия опит - по какъв начин успявате да заинтригувате младежи на възраст 15-16 години. Това е периодът, в който те вече са избрали един път една професия /визирам кандидатстването след 7 клас, в повечето случаи обсъждан многократно избор, т.е. не е решение само на родителя/, но в същото време започват да виждат и достигат до много повече информация относно тяхната бъдеща реализация под каквато и да било форма. Част от тази информация /предвид, че трудно можем, като родители да контролираме всичко до което достигат/ понякога не се селектира по най-добрия начин. Започват да се колебаят и лутат. В същото време тръсят все по-малко съвети от хора с опит, защото те вече "всичко знаят и могат". Та въпросът ми е какви по-специални начини имате за да заинтригувате подобен интерес за да чуят различно мнение от консултант в тази сфера? Наистина ми е интересно.”
Скоро ще Ви споделя и моя отговор. А Вие какво мислите по тези така важни въпроси?
Виж целия пост
# 237
Здравейте!
Миналата седмица споделих въпрос как кариерният консултант би могъл да мотивира юношите да разширят мисленето си за кариерни възможности.

Въпросът е от групата за кариерно развитие на Алекс Джандева: https://www.facebook.com/share/YSF573dwueqytWmy/?mibextid=K35XfP

Ето как отговорих, надявам се да прочета и Вашите мнения:

“Здравейте! Съгласна съм с Алекс, че поставяте много важен, ценен и болезнен въпрос… Трудно ми е - това е честният отговор. Обикновено водя първоначален разговор с родител, около 30-60 минути, за да разбера очакванията им. Изяснявам, че макар те да са спонсор на процеса (макар че в някои случаи, особено при мотивация под въпрос, и младите ми клиенти ми плащат, тогава правя сериозни отстъпки), информацията ще е поверителна между мен и младия ми клиент.
Интересувам се какво до момента са правили за кариерна ориентация, какво притеснява родителя…

Споделям, че със сигурност окуражавам младия човек да споделя с родителите, но аз няма да го правя. Това поставя граници и вярвам, връща усещането за отговорност у младежа. Провеждаме 4 срещи от 60-90 минути и след всяка младият човек може да се откаже, ако е след първата - без да дължи пари, а независимо кога - не дължи и обяснение. Вярвам, че това дава свобода на младежите да останат в процеса, само ако смятат, че им носи стойност. Включвам поведенчески анализ и мой отчет от срещите - това се надявам да е някакъв обективен коректив. Разискваме и си избират подходящи задачи за домашно, почти винаги препоръчвам мини 360 градуса обратна връзка да си организират. В последната ми супервизия, колегата кариерен консултант Елена Гигова даде предложение младежите да правят родословно дърво на професиите и успехите на рода си.

Ако срещам трудност, например младият човек отговаря уклончиво, поставям въпроса с какво тези срещи са ценни за тях. И ако не намират ценност - прекратяваме. Вярвам, че това държи юношата ангажиран.

Понякога ги каня да слушат някой подкаст/статия и да обсъдим после. Например, именно за мотивацията бяхме обсъждали откъс от подкаст на Хюберман лаб. С един млад клиент, силно мотивиран от финанси, обсъждахме (етични) начини, по които би припечелил сега и отложихме срещите, докато не осъществи поне 1 от тях. И често каня младия човек да поговори с опитен човек от сферата, в която се интересува. Съдействам и организирам срещи с мои контакти, ако се налага. Молбата ми е младежите да подготвят предварително въпросите, които пращам в поканата към експерта. Досега не са ми отказвали, а включително сме контактувала хора в ЛинкдИн, тоест непознати. Това отново вярвам, че връща контрола в ръцете на младите хора.

А кое ми е трудно:
- имала съм клиенти, които не знаят на къде да се насочат, имат нереалистични идеи (например, мислят, че участие в риалити формат би ги довело до лесни печалби срещу минимум усилия). Не мога насила да ги убедя, че този път не е устойчив. Опитвала съм с горните методи да им предложа алтернатива, да ги подкрепя да изследват себе си и интересите отвъд тази идея, да осмислят рисковете от подобно начинание, да се огледат за хората, претърпяли някаква криза или крах около подобни идеи, да прочетат биографии или поне интервюта с публични личности, минали по подобен път… Но като бъдещ семеен психолог и психотерапевт, а и като родител на 3 деца, понякога много ми се ще всички деца и юноши да осъществят потенциала си. И моите ценности влизат в разрез с техните вярвания. Имало е 2 случая, при които на 3та среща се отказах, защото не виждах смисъл от работата ни.
- понякога виждам болката на онези деца, които дотолкова са се посветили на академичното развитие, че са сложили сякаш на пауза процеса на индивидуализация и себеразвиване. Това може да звучи по-далеч от Вашия въпрос, но пък е не по-малко трудно за мен като консултант. Пред мен да стои един млад човек, с отличен успех, печелил състезания, който е потопен в безсилие от невъзможността на избора, поне в момента. Тогава трудното в ролята ми е да подкрепя уменията за себерефлексия, да разопаковаме какво стои под парализата (често е страха от провал и многото маски, които юношата носи, за да пасне на това, което си мисли, че другите очакват от него).

Срещам и още трудности, но стана доста дълго и може би не така по същество… Ще се радвам на Вашето мнение - какво би подкрепило Вас и младежите до Вас.”
Виж целия пост
# 238


Здравейте!
Наскоро срещнах този цитат, за жалост не си запазих източника.

Какво ли биха отговорили младежите до Вас?
Виж целия пост
# 239
Здравейте! Днес Ви представям едно събитие за професионални възможности през септември в София.

Копирам детайлите от организаторите.

“Заповядай на Кошер 2024 на 18 септември - най-мащабното професионално събитие в България, което обединява хора и идеи от бизнес, технологии и креативните индустрии. Тази година ще жужим в зала 1 и 2 на Интер Експо Център!

Вдъхнови се от историите на български и международни лектори, потопи се в света на технологиите и креативните индустрии! Екипите на топ компании ще те очакват за лични срещи, ако си в търсене на ново професионално предизвикателство.

Завързване на нови контакти, които ще ти отворят нови врати, кариерни консултации с HR специалисти, зони за recharge-ване и връщане назад във времето - всичко това на Кошер 2024! Тук ще ти разкриваме какво да очакваш на Кошер тази година!

А ако си студент получаваш и 90% отстъпка!”

https://tuk-tam.bg/hive


Бихте ли отишли с младежите до Вас? Или може би, младите хора биха се свързали с организаторите, за да се включат като стажанти в събитието?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия