Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

медицина - правилния избор?

  • 964
  • 6
Здравейте! В 10 клас съм и отскоро  пренасочих желанието ми за бъдеща професия от фармацевт на лекар. Все още не съм обаче напълно сигурна. Фармацията ми звучи като по-добрия избор, но медицината повече ме влече. Ако се насоча към медицина ще трябва да започна уроци следващата година затова искам решението ми да е категорично. Притесняват ме следните неща и ще бъда изключително благодарна, ако някой с опит може да отговори.

1. Наистина ли ще бъде толкова тежко и натоварено следването на медицина, а след това и самото и практикуване? Ще имам ли свободно време и време за себе си?
2. Има ли чак такова огромно значение кой медицински университет си завършил?
3. Как стоят нещата с реализирането в България? Ще мога ли първите години , след като завърша, да изкарвам все пак някакво достойно заплащане ?
4. Наистина ли е толкова трудна специализацията в България след като завършиш обща медицина?И ще трябва ли да чакам години за желаната специалност ?
5. Ще успея ли да се справя с професията, дори ако не съм от хората, които работят най-добре под стрес ?

Съжалявам, ако някои от въпросите са глупави, но наистина нямам познати в обкръжението ми, които да са запознати по темата и ще съм бллагодарна на всеки компетентен отговор тук. Simple Smile
Виж целия пост
# 1
За ученето на медицина  въпросите са:
1. Ще бъда сред болни/умиращи хора, ще мога ли да го понеса/свикна и живея с това?
2. Мога ли да понеса самообвиненията, че пациента ми умира въпреки/поради моята компетентност?
3. Готова ли съм да загърбя личния си живот и свободно време за да бъда на чуждо разположение?
4. Мога ли да понеса гледката на кръв/рани?

От друга страна си само 10 кл. и може би не си узряла да си задаваш подобен тип въпроси...
Твоите въпроси звучат повече като за бизнес план, не че има нещо лошо де, ама за медицината ъгъла е друг...
Виж целия пост
# 2
Здравей,
 фармацевтиката също не е детска игра, има тоооолкова много химия. При медицината още във втория семестър слизаш в моргата за да се учиш. Показват ти туморни клетки, правите дисекции. Трябват много здрави нерви за да се учи медицина. Миризмите в моргата не се забравят. Медицината е призвание, не е професия. Не е нужно да сте сред умиращи хора...зависи какво специализирате. Ренгенолозите седят в една стая и четат ЯМР, Ехо и т.н.
1. Разбира се,че е тежко. Трябва да се чете много. Грешките в тази професия са с тежки последици. Време ще имате, ако знаете как да го организирате. Имах една позната, която преди Физикума беше повикала свещеник да й чете,че беше в нервна криза.
2.Няма значение кой университет е завършил човек. Ако човек има желание да е на нивото на световните си колеги се абонира за медицински списания и се информира и чете. На английски има всичко, наистина всичко. Намират се и докторски работи в интернет...
3.Какво е достойно заплащане? След като завършите ще специализирате. Преди години помня,че специализацията в България не се плащаше...вие може и в Чужбина да специализирате. Вижте програмите. Още по-добре, защото ще се научите да уважавате пациента, а не да го третирате сякаш вие сте Бог а той е простосмъртен.
4. Специализацията е трудна навсякъде. Ти си им момиче за всичко. Мълчиш и ги гледаш как работят за да се учиш от тях. Седиш с часове в операционната и държиш крака за да смени ортопеда ставата на някоя 100 кг. баба. Не всички искат да те учат, не всички виждат в теб бъдещ колега, а конкурент.
5.Нерви ви трябват определено, но само докато завършите. Ако специализирате за личен лекар ще имате нормално работно време, няма да гледате нито умиращи хора(то от живите да те е страх...) нито рани и кръв. Има много видове специализации. Педиатрите се занимават само с дечица (не говоря за детски хирурзи).
Аз не съм следвала, исках,но не бях добре здравословно(да, физически трябва да си в много добра форма). Информирала съм се много добре и 50% от близките ми приятели завършиха медицина, т.е.имам информация от първо лице.
Желая ви успех. Въпросите ви са само материалистични и лишени от всякакъв алтруизъм(отбелязвам само без да съдя, без лоша мисъл).Помислете внимателно, не че не може да опитате един,два семестъра и да се прхвърлите;) Няма страшно опитайте, пък ако не е за вас ще смените,нали? Аз сменях два пъти;)
Виж целия пост
# 3
Аз се извинявам, че не съм съвсем по темата, но по двете специалности не са ли едни и същи приемните изпити или моята информация е стара?
Виж целия пост
# 4
Аз се извинявам, че не съм съвсем по темата, но по двете специалности не са ли едни и същи приемните изпити или моята информация е стара?
Точна Ви е информацията.
Виж целия пост
# 5
В такъв случай не виждам нищо наложително да се избира специалност от сега, щом подготовката е една и съща.
Виж целия пост
# 6
Съвсем на място са си въпросите, не е нужно да показва алтруизъм, когато поставя конкретни неща, които я вълнуват, нито да се подготвя за вечна вина и невротична отговорност. Ако всички разсъждаваха така, нямаше да има лекари. Това е най-смислената професия, да можеш да помагаш, да знаеш толкова много и да се сблъскаш с живота във всичките му измерения е нещо, което малко хора могат да постигнат. Усилията са големи, но ако ти е интересно, не ти тежи. Има много неуредици, но къде ги няма и кой може да гарантира реализация в други професии? И аз си блъсках много главата с тези въпроси, когато детето ми избра тази специалност. Вече не мисля правилно ли е, времето ще покаже. Но плодовете със сигурност се берат след поне 15 години усилен труд.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия