Как да подсладим живота си здравословно?(Или с какво да заменим захарта в сладкишите?)

  • 12 972
  • 132
# 45
При здрави хора не виждам смисъл да се демонизира захарта. Дали сладостта е от фурми, от мед или е от кристална захар наистина за тялото няма голямо значение. Това са просто моди - да не било захар, защото захарта е Лоша, по-добре кленов сироп, агаве, фурми или не знам си какво, което е на мода в момента и се рекламира в списанията като поредната вълшебна храна, пълна с антиоксиданти, ензими и минерали, и което съдържа какво - пак захар, и то бая.

Искаш да ядеш по-малко захар - ами намаляш я, слагаш отначало с 1/5 по-малко, после с 1/4 по-малко и така докато свикнеш да е минимално сладко. Когато не ядеш много захар с времето свикваш и старите сладости стават отровно сладки в устата ти. Проблемът е и психологически, защото казвайки си, че сладкишът с мед е по-здравословен, се самозалъгваш и това може да доведе до изяждане на по-големи порции, нали са "здравословни".

И пак се връщаме до факта от реалността, че сладкишите трябва да са по изключение, а не ежедневие, и когато са по изключение, за здравия човек няма значение с какво е подсладено, няма да стане по-здрав или по слаб, ако яде парче кейк веднъж седмично, независимо какво има в него, ако ще и купешки да е. Ако ще се самозалъгваме вече правилата са други, не се търси реално здравословност, а илюзия и индулгенция да се яде нещо, за което сам вътре в себе си си знаеш, че не трябва в такива количества или честота.
Виж целия пост
# 46
Да, целта е консумацията на по- малко захар, нищо повече.

Дамата не иска да й се смятат ГИ или КЗ .. а идеи как да замени захарта..
За КЗ си има други теми най-вероятно...
Най-добре е да замени захарта с комбинация от качествени еритритол и ксилитол. С този вариант ще стане доста вкусно. Най-идеално (здравословно) е само с еритритол, но тогава ще се усеща, че не е захар. П.П. https://gotvach.bg/n7-56841-Еритритол
Виж целия пост
# 47
Аз свикнах със стевия в кафето, еритритол в "сладкишите" и малко тахан, хляб с бадемово брашно и т.н. Да, малко е странно в началото, но се свиква. Целта е да огранича въглехидратите (картофи, ориз, тесто и т.н.) и сладкото. Днес взех и кленов сироп, ще опитам за разнообразие с него как ще е.
Виж целия пост
# 48
Ако някой е опитал да приема плодове за някакъв период, а след това за друг период еквивалента им в захар, ще разбира разликата. Ако ли не, ще си остане с философските възгледи, които само личния му житейски опит ще може да промени.
Виж целия пост
# 49
Ако някой е опитал да приема плодове за някакъв период, а след това за друг период еквивалента им в захар, ще разбира разликата. Ако ли не, ще си остане с философските възгледи, които само личния му житейски опит ще може да промени.
Аз имам личен и съвсем пресен опит с тоталното спиране на захар и плодове. Замених ги с еритритол комбиниран с ксилитол и резултатите са невероятни.
Виж целия пост
# 50
Какви са резултатите? Колко време спря плодове и захар и само тях ли спря?
Виж целия пост
# 51
Ако някой е опитал да приема плодове за някакъв период, а след това за друг период еквивалента им в захар, ще разбира разликата. Ако ли не, ще си остане с философските възгледи, които само личния му житейски опит ще може да промени.
Аз имам личен и съвсем пресен опит с тоталното спиране на захар и плодове. Замених ги с еритритол комбиниран с ксилитол и резултатите са невероятни.
В какво се изразяват резултатите? Не се заяждам, наистина ми е интересно.
Лично за себе си съм забелязала, че без плодове ми липсва свежест на лицето, колкото и странно да звучи. А и ако няма здравословни проблеми, които да налагат ограничаването на приема на плодове...не виждам смисъл да се прави.
Виж целия пост
# 52
Плодовете са си супер полезни. Никога не бих ги спряла. Нито зеленчуците. За суровите говоря. Те са незаменими. Виж ориза, картофите, бялото брашно, нишесте, хляб, макарони и самата захар- да, могат да се ограничат.
Виж целия пост
# 53
Това че плодовете са вредни и аз не мога  го приема. То аз не съм фактор, тя и науката не би го приела.
Вреда може да има само, ако има добавена захар, а не от пресен свеж плод.
На кого и с какво биха навредили една две ябълки, чаша с череши или малини, пет смокини, парче диня и т. н дори и всеки ден.
Определено изяждането на една тенджера с череши ще създаде проблеми, или на 50-100 смокини, но кой яде по толкова.
Вреда може да има при сушените плодове, и то пак при прекаляване.

Почти всички хранителни продукти при прекаляване са вредни.
Виж целия пост
# 54
Предозирането е вредно, както говорихме, иначе няма проблем дори за диабетици. Правила съм режим на диабетик и с плодове се справяше по-добре, отколкото с брашно, картофи, бобови и животински мазнини. Но има хора с фруктозна малабсорбация. Не знам дали те биха се справили с фруктозата в плодовете, дори и в малки количества. Нямам наблюдения върху такива случаи.
Виж целия пост
# 55
Ксилитол-а не е ли канцерогенен? За еритрол нямам още информация.
Виж целия пост
# 56
А знаете ли от къде се купува еритритол в по големи количества и съответно по евтино. Предлаганите опаковки са по 200, 250. Продават ли по големи количества някъде...
Виж целия пост
# 57
Ксилитол-а не е ли канцерогенен? За еритрол нямам още информация.
Може ли някакъв линк в подкрепа на това твърдение? Аз намирам точно обратното като инфо - че ксилитола има антивъзпалителен ефект и дори антиканцерогенен ефект, тук има резюме:
https://www.cancertherapyadvisor.com/home/tools/fact-sheets/xylitol-and-cancer/
Виж целия пост
# 58
А знаете ли от къде се купува еритритол в по големи количества и съответно по евтино. Предлаганите опаковки са по 200, 250. Продават ли по големи количества някъде...

Аз купувам на Dragon (на прах) и съм доволна. За по-големи количества бих препоръчала БИО магазините или rossispure.

Плодовете не са вредни, важното е да са в умерени количества заради захарта, която се съдържа в тях, макар и естествена.
Виж целия пост
# 59
Какъв е грамажът на пакетите в Rossispure, не мога да го видя от снимката?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия