опасен ли е говеждия мозък

  • 1 741
  • 18
Купих говежди мозък за първи път от много години. Сетих се за лудата крава. Избиха милиони крави.
Сега се чудя да го приготвям ли или да го изхвърля. Спомням си, че го харесвах, но струва ли си само заради това да рискувам. Купих го от месарница. Беше замразен в тарелка, на която обаче нямаше данни за производителя.
Вие купувате ли телешки мозък?
Виж целия пост
# 1
Е то ако има луда крава се разчува да звъни, не е нещо което случайно има шанс да го хванеш.
Виж целия пост
# 2
От къде го купи. Продажбата на говежди мозък от животни над 12 месеца е забранена, защото представлява СРМ по силата на https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:32001R0999 виж приложение V.
Принципно в България не е установяван Спонгиформна енцефалопатия по говедата и становището, защо се прави изпитване на 100% от закланите в кланици говеда над 30 месеца е спорно, но така е прието, като категоризация на страната ни от Европейския парламент.
Доколкото знам обикновена термична обработка не унищожава прионите.
Може да се каже, че риска е доста нищожен, предвид че за 20 години няма нито една положителна проба в страната.
Продавача обаче яко нарушава закона и ако го хванат ще е ...
Виж целия пост
# 3
Цитат
разчува да звъни
Какво? Какво звъни и къде?
Абсолютно случайно може да се хване и е заболяване, което се развива толкова бавно и с толкова късна клинична изява при хората, че изобщо не може да е сигурно дори кой и от къде се е заразил. По тази тема още има дебати, дали точно от говедата се е стигнало до енцефалопатии при хора.
Виж целия пост
# 4
Нали причината беше, че зорлем правеха кравите канибали. Тази практика е спряна отдавна и не съм чувала за нови случаи. Според мен болестта я няма.
А и дали е бил говежди, или телешки? У нас говеда не се колят, всичко минава под ножа в телешка възраст.
Виж целия пост
# 5
Цитат
У нас говеда не се колят, всичко минава под ножа в телешка възраст.
Според Европейското законодателство Телета се наричат животни до 12 месечна възраст, а телета сукалчета до 8 месечна възраст.
У нас точно се колят основно говеда, като масово животни до 24-30 месечна възраст се означават, като телета.
Колят се крави на по над 100 месеца, които са отпаднали от млекодайни ферми, заради проблеми със зачеване, хронични проблеми с матката, проблеми с мастити и други.
Виж целия пост
# 6
От къде го купи. Продажбата на говежди мозък от животни над 12 месеца е забранена, защото представлява СРМ по силата на https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:32001R0999 виж приложение V.
Принципно в България не е установяван Спонгиформна енцефалопатия по говедата и становището, защо се прави изпитване на 100% от закланите в кланици говеда над 30 месеца е спорно, но така е прието, като категоризация на страната ни от Европейския парламент.
Доколкото знам обикновена термична обработка не унищожава прионите.
Може да се каже, че риска е доста нищожен, предвид че за 20 години няма нито една положителна проба в страната.
Продавача обаче яко нарушава закона и ако го хванат ще е ...
ами и аз това прочетох. Притесни ме и фактът, че на опаковката няма етикет, указващ кой е производителя, говедо ли е теле ли е. Е, както и да е, не си струва риска, пък бил и той 1 на милиард (нещо такова прочетох). Ще го изхвърля.
Виж целия пост
# 7
Прати го насам.Не купувам често,щото във Вивенда е много скъп.
Виж целия пост
# 8
Прати го насам.Не купувам често,щото във Вивенда е много скъп.
Жалко, вече го изхвърлих.
....а много ми се хапваше.
Виж целия пост
# 9
Цитат
У нас говеда не се колят, всичко минава под ножа в телешка възраст.
Според Европейското законодателство Телета се наричат животни до 12 месечна възраст, а телета сукалчета до 8 месечна възраст.
У нас точно се колят основно говеда, като масово животни до 24-30 месечна възраст се означават, като телета.
Колят се крави на по над 100 месеца, които са отпаднали от млекодайни ферми, заради проблеми със зачеване, хронични проблеми с матката, проблеми с мастити и други.

У нас няма друг вид крави, телета и говеда, освен за мляко. Без значение кога ще се заколят, те не стават много за ядене, изключая телешко варено, кайма и други, за това и телешкото е без пари у нас и масово хората не знаят какво е да се яде телешка пържола на скара, да не говорим, че в цял свят най-хубавото и скъпо телешко е от крава, говедо и вол, не от младо теле и недоумяват как е възможно.
За това и същите меса от животни за месо струват в пъти повече спрямо от тези за  мляко.
Виж целия пост
# 10
У нас няма друг вид крави, телета и говеда, освен за мляко. Без значение кога ще се заколят, те не стават много за ядене, изключая телешко варено, кайма и други, за това и телешкото е без пари у нас и масово хората не знаят какво е да се яде телешка пържола на скара, да не говорим, че в цял свят най-хубавото и скъпо телешко е от крава, говедо и вол, не от младо теле и недоумяват как е възможно.
За това и същите меса от животни за месо струват в пъти повече спрямо от тези за  мляко.
Така е. Отдавна се отказах да купувам телешко (или каквото е там) у нас. Телешкото в Америка нищо общо няма с жилавата дъвка у нас. А телешкото в Япония е направо вълшебно. Дори не това от Кобе. За съжаление наистина е мнооого скъпо.
Е, аз с голямо съжаление изхвърлих мозъка.
Виж целия пост
# 11
Цитат
разчува да звъни
Какво? Какво звъни и къде?
Абсолютно случайно може да се хване и е заболяване, което се развива толкова бавно и с толкова късна клинична изява при хората, че изобщо не може да е сигурно дори кой и от къде се е заразил. По тази тема още има дебати, дали точно от говедата се е стигнало до енцефалопатии при хора.
След обработка(варене,пържене, печене) на месото/мозъка не умират ли заболяванията в него? Не считам, че е опасно предвид че минава през над 200 градуса обработка!
Виж целия пост
# 12
Лудата крава не се причинява от микроби или вируси,  а мъртвото не може да убиеш.

Иначе говеждият мозък е много опасен, ако се намира в главата на политици и мениджъри.
Виж целия пост
# 13
Цитат
разчува да звъни
Какво? Какво звъни и къде?
Абсолютно случайно може да се хване и е заболяване, което се развива толкова бавно и с толкова късна клинична изява при хората, че изобщо не може да е сигурно дори кой и от къде се е заразил. По тази тема още има дебати, дали точно от говедата се е стигнало до енцефалопатии при хора.
След обработка(варене,пържене, печене) на месото/мозъка не умират ли заболяванията в него? Не считам, че е опасно предвид че минава през над 200 градуса обработка!

Не, високата температура не предпазва от прионни болести
Виж целия пост
# 14
Скрит текст:
Цитат
разчува да звъни
Какво? Какво звъни и къде?
Абсолютно случайно може да се хване и е заболяване, което се развива толкова бавно и с толкова късна клинична изява при хората, че изобщо не може да е сигурно дори кой и от къде се е заразил. По тази тема още има дебати, дали точно от говедата се е стигнало до енцефалопатии при хора.
След обработка(варене,пържене, печене) на месото/мозъка не умират ли заболяванията в него? Не считам, че е опасно предвид че минава през над 200 градуса обработка!
Цитат
Не, високата температура не предпазва от прионни болести
Много благодаря, не знаех. Това означава ли, че е вредно да се яде мозък от животни по принцип?

Лудата крава не се причинява от микроби или вируси,  а мъртвото не може да убиеш.

Иначе говеждият мозък е много опасен, ако се намира в главата на политици и мениджъри.
Не разбрах горния коментар...?!

За второто, явно!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия