Бюрек в кексова форма

  • 776
  • 5
След всички приготовления на сладки и сладкиши за Коледа, реших да споделя с вас една от любимите ми рецепти за баница, която може да влезе в употреба за многото предстоящи пазници. Има много варианти на баница в кексова форма, но аз я приготвям така и съм много доволна от резултата:

 3-4 бр. одрински кори на сач (за предпочитане - кръгли)
 1 бр. яйце
 300 мл прясно мляко
 300 г извара или сирене
 1 ч.ч. нарязан магданоз
 3/4 ч.ч. растително масло
 1 с.л. сусам

Яйцето се разбива с млякото. Натрошеното сирене се смесва с магданоза (ако се ползва извара, се посолява).
Кексова форма се намазва с масло. Поръсва се със сусама. Върху формата се слага първата кора и с ръце се натиска внимателно във формата, за да я облепи. Ако корите са правоъгълни и по-тесни, се слагат две една до друга, леко застъпени. Напръсква се с 1/3 от олиото, отгоре се сипва 1/3 от млечната смес, а върху нея - 1/3 от сиренето. Втората кора се накъсва и се разпределя върху плънката. Поръсва се с половината от останалата мазнина, сипва се половината мляко и отгоре - сирене. Накъсва се още една кора и по същия начин се прави още един ред от останалите продукти. Краищата на корите извън формата се събират навътре. Ако са малко, предварително се подреждат още малко кори върху баницата. Корите, които са облепили средната част на формата, леко се срязват отгоре и също се събират върху баницата. Напръсква се с малко мазнина. Пече се на 200*С, до златистокафяво. След като покафенее, се покрива с алуминиево фолио или хартия за печене и се пече още 15-20 минути. След като баницата се извади от фурната, се напръсква с вода и се покрива с кърпа, за да омекне. След като леко изстине, се изважда от формата.







Надявам се, ако някой реши да опита бюрека по тази рецепта, да остане доволен! Hug
Виж целия пост
# 1
Ще я пробвам задължително!
Виж целия пост
# 2
Мда, бях чела, че сарми се правят в кексова форма, като зелевите листа се нареждат точно така със застъпване и да висят извън формата, а плънката се сипва върху листата, те се подгъват, за да покрият плънката и става нещо като кекс от зелеви листа с плънка. Simple Smile Викат му мързеливи сарми.
Виж целия пост
# 3
Бюрекът е супер така, за поднасяне. А за сърмите във формичка на мен не ми изглеждат хич мързеливи, труд си e 😁
Виж целия пост
# 4
Бюрекът е супер така, за поднасяне. А за сърмите във формичка на мен не ми изглеждат хич мързеливи, труд си e 😁
Така се водят. На мен чисто като вид повече ми харесват класическите сарми. Е, и класическият бюрек. Но в тая карантина може и да пробвам този начин, отегчавам се и готвя вече какво ли не.
Виж целия пост
# 5
Момичета, надявам се да ви хареса бюрекът приготвен по този начин!
Днес е чудесен повод да се приготви от него! Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия