Видове вина и как да ги сервираме
В зависимост от цвета и технологията на производство вината най-общо се делят на бели, червени и розови, а според съдържанието на захари и алкохол в тях те се делят на сухи, полусухи, полусладки (полудесертни) и десертни.
Две от най-важните условия според етикета за поднасяне на виното са правилната температура и употребата на правилната чаша.
Сладките или десертните бели вина, шампанското и шумящите вина (пенливи и искрящи) се поднасят охладени до 6 – 8°С; белите – до 11 – 14°С; леките червени вина, меки и с плодов вкус – до 12 – 14°С; по-богатите и плътни червени вина – при стайна температура от 15 – 18°С.
Бялото вино се отваря непосредствено преди употреба, за да не загуби свежестта си, а червеното е желателно да престои около 2 часа в декантер, за да се обогати с кислород и разкрие по-добре ароматния си потенциал.
Има правило и за поредността, в която се сервират различните видове вино – горчивите преди тръпчивите; тръпчивите преди ароматнитe; ароматните преди сладките. Нискоалкохолните предхождат високоалкохолните, леките се сервират преди по-тежките, а младите – преди отлежалите.
Споделете и спечелете бутилка червено вино!
Кой е любимият ви вид вино и спазвате ли строго етикета за сервирането му?
На 25 февруари ще изтеглим шестима късметлии, които ще зарадваме с бутилка червено вино!
Запознайте се с общите условия на играта ТУК.