Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Туи брабант

  • 792
  • 3
Здравейте,
покрай оградата имаме туи брабант (от тези, които не са толкова компактни като смарагда и си променят цвета през зимата). Не бяха кастрени въобще, от както сме купили имота - около три години само веднъж ги подрязахме на височина около 30 см. За съжаление само в горната част избиват нови клончета и се сгъстяват, надолу са едни дълги дебели, голи клони които зеленеят само в края. Онзи ден реших и ги окастрих тези клони и в момента туите приличат на фиданки, стъбло и малка зелена корона Sad Въпросът ми е някой правил ли е такова нещо и какъв беше резултата?  Силно се нядавам, както и при другите дръвчета това да даде сила на растението да израстнат нови зелени клонки.
Виж целия пост
# 1
Ние имаме смарагд, към 20 бр или повече по цялата ограда и не ги кастрим, имаме ги някъде от 3 години. От разсадника казаха само да махаме тези иглички, които са кафяви и че те ще се възстановят. Не самите клони. Аз така и правя и се зеленеят, общо взето.
За брабант не знаех, че е толкова различно.
Виж целия пост
# 2
Ние също имаме смарагд, но те като цяло нямат нужда от кастрене, заради компактната им конусовидна форма. Брабанта обаче има нужда, той расте и три пъти по-бързо и клоните му растат настрани, не нагоре. В моя случай е проблем, защото са садени в редица на малко разстояние и явно поради липсата на пространство и светлина долните клони почти нямат зеленина.Затова и ги изрязах. А това, че зимата кафенеят си е нормален процес, просто си сменят цвета, иначе не съхнат и не мръзнат. Смарагдите си седят зелени цяла зима.
Виж целия пост
# 3
Туите по принцип държат на сериозни резитби. Проблем ще е само ако е на сянка, иначе би трябвало да тръгне сега напролет и дори да сгъсти. Подхранете я с много богат тор - освен NPK - азот, фосфор, калий, да е богата и на микроелементи. Аз ползвам комплексната на яра мила например.
Ако имате възможност, си вземете и гъби и ензими за микориза, малко са скъпи, но тези иглолистни се развиват много добре с такава.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия