Козунаци 2021-ва

  • 52 083
  • 857
# 270
Бях във Фантастико преди малко и без да търся (имам си предостатъчно брашна за козунаци) мернах СМ "за пица'. Щипнах пакета  мимоходом и сега си мисля дали пък да не взема да го пробвам, не че е нещо особено по-различно като белтъчини от баничното, но ей така да го усетя как ще е. Та ще видя дали ще ми узрее идеята до уикенда.
Виж целия пост
# 271
Дара, диаметър е сериозно заболяване, както и глутеновата непоносимост. При хора без подобни проблеми не е нужно ограничаването, освен с цел режим за поддръжка на килограми.

Това болднатото го решава всеки сам за себе си, а причините нямат значение.
А за заболяването не е ставало дума и няма смисъл да се дава тон в живота на някой, решил, че иска да направи безглутенов, вегански или какъвто му е хрумнало козунак. Просто темата е кулинарна - за въпроси, рецепти и обмяна на опит и съвети. Някой искал да си направи безглутенов козунак, няма лошо. Или му даваш рецепта, или подминаваш, или ако ти се занимава, обясняваш, че няма да е истински козунак. А с последвалите мнения темата стана хаплива и неприятна. Всички сме изнервени, но нека поне в темата за козунаци да бъдем по-добри и да се придържаме към същността й. Flowers Hibiscus
Спирам да спамя и се извинявам ако звуча по-грубо. Hug И аз съм спряла всичко тестено и захарта, но за Великден ще си хапна истински козунак. Дано се спра до две-три парчета. Blush
Виж целия пост
# 272
Благодаря ви за отговорите, момичета.
Майка ми е с две автоимунни заболявания и не консумира глутен, защото направи ли го - ужас. Болките в ставите са ѝ непоносими. Исках да я изненадам с козунак без глутен. Наясно съм, че ще е като хляб и далеч от козунак. Но поне малко да се доближава. Без глутен няма да я има нито пухкавината, нито конците, нито нищо. Поне аромат и мекота. Затова търся изпитана рецепта. Ще експериментирам. Благодаря ви за мненията!
Хубав ден!
Виж целия пост
# 273
Габи, ето рецепта от една група във фейса.
Скрит текст:













Виж целия пост
# 274
Сега попаднах на рецепта за веган козунак, копирам я директно от фейсбук от темата  в която участвам, пусна я една дама, която има отношение към веганските продукти. Нямам отношение към вегански продукти и начин на прилагането им и няма й  да имам, но поради, това че се заформи диалог я пускам за тези които имат интерес.  Разбира се, че рецептата не ми харесва и няма да я приложа,  приготвям и прилагам основно традиционните рецепти за козунаци.
500г. брашно
Кафява захар 140г.
9 с.л.аква фаба
250 мл. бадемово или друго ядково мляко
20 г. Мая прясна
70 г. кокосова масло +2 с. л олио
Кората на 1 лимон
Кората на 1 портокал
ЗА плънка :стафиди, локум, захаросани портокалови корички
И да добавя че акфа фабата се разбива на сняг и се добавя захарта
Виж целия пост
# 275
Диалогът беше за козунак без глутен, а не за без млечни и яйца. Този вегански козунак по-би имал вид и вкус на козунак, защото си е с брашно с глутен. Правила съм с кокосови масло, мляко, захар, но и яйца, ами, козунак си е, т.е. вида на млякото, мазнината, захарта не оказват влияние върху структурата. За замяната на яйцата не мога да кажа нищо, не съм ги заменяла.
Виж целия пост
# 276
Не можах да открия козунак без глутен.....как ще стане, какво е това брашно без глутен, оризово, само кокосово...нищесте...но и аз не съм наясно много с този вид кухня.
Виж целия пост
# 277
Има много безглутенови брашна. Аз не се наемам да давам рецепта, защото и с нормално не ги докарвам 🤣.
Много е хубаво, че искаш да зарадваш майка си и съм сигурна, че ще и хареса, какъвто и да е резултатът.
Виж целия пост
# 278
Никога не съм правила и не съм се интересувала, дори не знаех, че продават такива брашна, но при рускините често съм срещала безглутенови куличи. Ето един такъв, ще преведа, ако е нужно.
Още рецепти
Виж целия пост
# 279
Не можах да открия козунак без глутен.....как ще стане, какво е това брашно без глутен, оризово, само кокосово...нищесте...но и аз не съм наясно много с този вид кухня.
Така, де, няма такова животно - козунак без глутен.
Има 2 по-известни марки (Давс и Шер), които произвеждат такова брашно. В универсалните (без глутен) има оризово брашно, картофено нишесте. Може да има тапиока, царевично нишесте, елда. И при тях има разделение в зависимост от целта -  за хляб, за кекс.
Запозната съм с безглутеновото хранене не покрай мен, а покрай детето на моя близка, което е с цьолиакия и го пазят зорко дори от прашинка глутен. - Това във връзка с вчерашните писания. На мен, ако нещо ми пречи, не го ям, голям човек съм, ама децата искат и козунак, и торта, и всичко, което ядат здравите деца.
Виж целия пост
# 280
Здравейте, включвам се с молба за рецепта, но със суха мая. Миналата година правих по моята рецепта, със жива, просто не ми бухна. Благодаря.
Виж целия пост
# 281
Виж 1ви пост, там са рецептите ни и си ползвай каквато искаш мая.  Там има и съотношението на суха и жива мая.
Виж целия пост
# 282
Виж 1ви пост, там са рецептите ни и си ползвай каквато искаш мая.  Там има и съотношението на суха и жива мая.
Точно твоята рецепта гледам, с конците, действително пише и суха мая, че става, благодаря.
Виж целия пост
# 283
Успех ти желая! Simple Smile
Виж целия пост
# 284
Елизабет, аз правих козунака на Морена със суха мая. В магазинчето в блока ни нямаше прясна, беше студено и не ми се ходеше до Фантастико, а си бях наумила непременно да пробвам рецептата. Ами, не усетих някаква разлика, стана превъзходен Simple Smile. Действай спокойно Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия