Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Неразбория с документи за имот

  • 1 175
  • 9
Здравейте, наследник съм на имот от починалия ми баща, но не притежавам абсолютно никакви документи за това нещо. Някой би ли ме насочил какви документи и откъде трябва да извадя, при наличието само на едно удостоверение за наследници на баща ми? Нямам нито нотариален акт, нито някаква скица, абсолютно нищо, за да докажа, че съм собственик на имота. В общината ли се ходи, в имотният регистър ли... Пълна каша. Благодаря.
Виж целия пост
# 1
Трябва да намерите документ за собственост на баща Ви. Правите проверка в Имотен регистър - по неговото ЕГН, в данъчната служба - какви имоти е декларирал, евентуално има ли отразени номера на нотариални актове и в Агенция по кадастъра -  по адрес на имота, в кадастралните регистри са отразени номера на документи за собственост. Намерите ли номера и дата на нотариален акт - в Имотен регистър ще го намерят и ще си вземете заверен препис. И в 6 месечен срок от смъртта трябва да предекларирате имота на Ваше име в Общината.
Виж целия пост
# 2
Проблемът е, че той е починал още през 2004г. Историята е, че тогава съм била дете, непълнолетна все още, но майка ми за съжаление не се е погрижила да извади нужните документи, но до денш днешен аз плащам данък на имота. Майка ми няма спомен да е предекларирала нищо, но предполагам, че следва, че е, иначе няма как да плащам данък на самия имот. Благодаря ви за изчерпателния отговор, тръгвам по мъките както се казва и дано успея. Благодаря!
Виж целия пост
# 3
След като плащаш данък на този имот, няма как да не си ходила в него. Потърси, може документа да е там и да не ти се налага да вадиш препис.
Виж целия пост
# 4
Първо си изкарваш свидетелство за наследници. После-какви имоти притежава бащата. Следва данъчна оценка и скица на имота или имотите. Накрая-адвокат.
Виж целия пост
# 5
Скица и данъчна оценка, ако иска да продава.
Виж целия пост
# 6
Аз бих питала в данъчната служба. Те са си направили досие на този имот, тоест там има и копие от документ за собственост. Не че им е работа да дават такива документи на наследници, но бих помолила най-човешки. В интерес на истината, обикновено завързвам много добри отношения с данъчните служители и може би затова така ми тече мисълта, да се допитам до тях.
Виж целия пост
# 7
Първо опитайте в Агенция вписвания - Имотен регистър, по местонахождението на имота. Може да направите справка по ЕГН-то на покойния Ви баща.
Виж целия пост
# 8
Не казвате какъв е имота. Добри съвети са ви дали горе. Да добавя само, че не всички имоти са вписани в Агенцията по вписванията - документ за апартамента на родителите ми, който е бил придобит от общината навремето, намерихме в архива на общината. По ЗТСУ тези документи не подлежаха на вписване в АВ, съответно не се намират копия там.
Виж целия пост
# 9
Тръгнете от данъчното където плащате данъците; Попитайте на базата на какъв документ го е декларирал баща Ви и после как е минал на Ваше име и така .... не всичко преди се вписваше в АВ , а в кадастъра също е много вероятно да не е нанесен собственик и да не ви излезе;
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия