Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Юридически стаж

  • 404
  • 3
Здравейте, запозната съм с разпоредбите на ЗСВ и ЗАд относно това, какво представлява юридически стаж, въпросът ми е следния:  Една година бях назначена на длъжност юрисконсулт в едно дружество на трудов договор, но на 4 часа. Този период като едногодишен ЮРИДИЧЕСКИ СТАЖ ли се зачита или за 6-месечен?
Благодаря
Виж целия пост
# 1
Една година - трудов стаж и 6 месеца - осигурителен.
Виж целия пост
# 2
Има практика - юридическият стаж е приравнен на трудовия, а не на осигурителния стаж.
Времето на трудовия стаж, в т.ч. на юридическия, се изчислява в дни, месеци и години – чл. 355, ал.1 КТ, а съгласно чл. 355, ал. 2 КТ, за един ден трудов стаж се признава времето, през което служителят е работил най-малко половината от законоустановеното за него работно време за деня по едно или няколко трудови правоотношения – т.е. трудовият стаж се признава за един ден, независимо от продължителността на работното време за деня, когато то е над половината от законоустановеното.
Разпоредбата на чл. 9 КСО урежда начина на определяне на осигурителния стаж, който за разлика от трудовия се изчислява по часове, дни, месеци и години съобразно внесените осигурителни вноски, поради което и съгласно ал. 1, пр. ІІ-ро на текста, при непълно работно време осигурителния стаж се зачита пропорционално на законоустановеното работно време - начин на определяне на стажа, различен от изчислението на трудовия стаж, какъвто е юридическия по чл. 6, ал. 3 ЗА.

от Решение №301/08.12.2016 по дело №4230/2016 на ВКС, ГК, IV г.о.
Виж целия пост
# 3
Благодаря много на всички!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия