Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Търговска дейност в сграда с акт 15

  • 493
  • 6
Здравейте, наехме помещение, което ще развива дейност като Копирен център. Сграда ще получи акт 15 следващия месец. От собственика на строителната фирма разбрахме, че можем да работим, след като получи акт 15, тъй като не сме в хранителната сфера, той ще ни предостави генератор за ток. Някой запознат ли е какви документи са необходими, за да можем да работим и комисията, която дава акт 16, може ли да направи проблем, когато минава, че помещението е оборудвано? Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 1
Не мисля, че преди акт 16 е законно да се ползва помещението.
Виж целия пост
# 2
Няма вече акт 16. Строителните обекти се въвеждат в експлоатация с акт 15.
Виж целия пост
# 3
Ми не знам, ние чакаме акт 16 в момента. Сградата има 14 и 15.
Виж целия пост
# 4
Ето това излиза на първо четене в Гугъл.
"На етап Акт 15 строителните дейности са приключили, но все още не е издадено разрешение за ползването на сградата.

Обектът е годен да бъде въведен в експлоатация единствено след издаването на Акт 16, с който се установява годността за ползване на строежа. Важно е да се знае, че Акт 16 се издава за сгради категория 1-3 (пътища, производствени сгради, жилищни сгради над 15 м. и др.) и е основание за издаване на Разрешение за ползване."
Виж целия пост
# 5
За да работите законно сградата задължително трябва да има акт 16 или Удостоверение за въвеждане в експлоатация, което на практика е едно и същонещо, но се нарича по-различен начин според големината на строежа. А ако по план помещението не е търговски обект трябва и да му се смени предназначението преди да извършвате търговска дейност. И няма никакво значение хранителни или нехрателни стоки или услуги предлагате. Напишете в търсачката "Регистрация на търговски обект....." и името на вашата община и ще се ориентирате за нужните документи за регистрация.
Виж целия пост
# 6
Чл.178 от ЗУТ - забранява се ползването преди обектът да е въведен в експлоатация.
 Как се въвежда, си пише в същия член надолу - или с Удостоверение от главен архитект, или с Разрешение за ползване от ДНСК. Зависи от категорията на сроежа.

Акт 16 има. Той предхожда  РП-то.

Подлежите на глоба, ако работите преди Удостоверението / РП. Ако сте ЮЛ - глобата е соленичка - чл.247 ЗУТ...от 1000 до 10 000 лева.

Изчакайте.

ПС...Акт 16 не е равно на РП. Отделни документи са.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия