Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Тромбофилия и профилактика на сърдечно-съдови инциденти

  • 246
  • 2
Здравейте,

Интересува ме, в случай че имате вродена тромбофилия, дали правите нещо за профилактика.
Въпросът ми е, ако сте нямали сърдечно-съдови инциденти, но пък сте имали близки/роднини с такива, дали все пак предприемате нещо : следене на коагулация, консултации с хематолог/кардиолог/съдов хирург или приемате профилактично (на своя глава или не) Аспирин протект или Натаспин?

Тромбофилията не я представят като болест, а като генетично предразположение, което може да се отключи при определени рискови ситуации. Това означава ли, че се предприемат някакви мерки само и единствено, ако сме в такава ситуация, а през останалото време дори не е нужно да се следи коагулацията?

А ако все пак си следите коагулацията, на какъв период се изследвате?

Също така, ако вече сте с установена някоя мутация, изследвали ли сте допълнителни фактори, за да имате по-пълна картина? Например : Гликопротеин IIIa (GPIIIa), Аполипопротеин B (APOB), Аполипопротеин Е (APOE), др ?
Виж целия пост
# 1
Едната ми дъщеря е с тромбофилия - хетерозиготен носител на фактор V Лайден. Беше открита след като направи белодробна емболия по време на бременност. Лекувана с максимално допустимите дози хепарин до края на бременността /успешна/ и известно време след нея. При следващата бременност - контрол при хематолог и хепарин през цялото време. След това - нищо. Лети/пътува дълго с кола с компресиращи чорапи.

Баща ѝ е носител на същата мутация. Със сърдечни проблеми. След консултация с хематолог не му препоръчват превенция.

Желателно е да се диагностицират своевременно близките роднини от женски пол, на които евентуално им предстои бременност /сестра, дъщеря/.
Виж целия пост
# 2
Желателно е да се диагностицират своевременно близките роднини от женски пол, на които евентуално им предстои бременност /сестра, дъщеря/.

Много благодаря за отговора.
Това за изследването на близки роднини от женски пол и на мен ми го е казвал лекар.

Аз също съм с високорискова мутация (Фактор 2 Протромбин).
За жалост тромбофилията предизвиква проблеми не само по време на бременност. Аз самата изкарах две бременности, без дори да знам, че съм с тромбофилия, и следователно - без никаква терапия.

Да кажем, че видях на какво е способна тази мутация и затова реших да пусна темата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия