Знаехте ли, че българските мъже са по-големи оптимисти от жените? Но пък нежният пол умее повече да цени малките радости в живота.

Основен фактор за щастие и при двата пола е това близките ни хора да са здрави и щастливи. До тези и още важни изводи стигнахме благодарение на национално проучване по инициатива на Queen's, проведено от агенция „Алфа Рисърч“. Мисията ни беше да начертаем българската „карта на щастието“ и да засилим фокуса върху онези важни неща – малки и големи – които правят живота ни свеж и по-смислен.

Здравето на близките е най-важно

Проведохме проучването през месец април тази година, като анкетирахме 500 души от цялата страна на възраст между 25 и 49 години. Осем от всеки 10 участници посочиха, че за тях най-важното нещо са здравето и щастието на близките и любими хора. За поддържането на свежо настроение близо 40% от българите посочват умението човек да се радва на малките неща. Фактори като материална обезпеченост, добра работа и перспектива за бъдещето остават на втори план, макар също да са важни.По какво се различават мъжете и жените?

Мъжете са по-склонни да търсят повече сигурност за бъдещето, докато жените успяват повече да оценят малките неща в живота (42.9%, спрямо 33.5% при мъжете). Едновременно с това мъжете са по-големи оптимисти и по-често гледат от свежата страна на живота 43.4%, докато при нежния пол резултатите са доста по-ниски – 31.9%. И при двата пола обаче с напредването на възрастта споделените моменти стават по-важни в сравнение с материалната обезпеченост.

В София се изслушват по-малко

До интересни изводи достигнахме по отношение на нагласите на хората в София и на тези извън столицата. Оказа се, че в София хората в по-голяма степен държат на материалните неща – 33.6%, докато за останалите този процент е 23. Столичани също така са по-малко склонни да изслушват близките си, за да освежат ежедневието им – 38% срещу 42% за участниците от останалите населени места.

Щастието може да бъде просто вкусна храна или свежа напитка

Тъй като щастието на близките е от най-голямо значение, е налице разбирането, че всеки трябва да полага усилия за това. Почти половината анкетирани са на мнение, че най-важното усилие е да накарат любимите си хора да се чувстват значими. Затова невинаги са нужни големи жестове. 45% го постигат чрез споделяне на вкусна храна и напитка. За малко над 40% е нужно важните хора в живота просто да бъдат изслушвани или насърчавани да погледнат от „свежата страна на нещата“.Малко по-свежо, моля!

За да освежим настроението в семейството по още един начин, ние от Queen’s ще отпразнуваме нестандартно своя 25-годишен юбилей с токшоуто „Малко по-свежо, моля“, чиито водещи ще са най-големите свежари в родния ефир – Мария Силвестър и Димитър Павлов. Заповядайте да го гледате на живо във Facebook страницата на Queen’s.