Събуждането през различни интервали е до болка познато на всеки родител, ето и някои от основните причини:

Причини при кърмачето

Сънят на бебето дава възможност на младата майка да свърши нещо вкъщи, да поспи или просто да си почине. Новородените спят 16-18 часа в денонощието, но техният сън е с прекъсвания. Някои деца се будят на 20 минути, а други спят по 3 часа непробудно.

В началото бебето не може да различи деня от нощта и е възможно денем да спи повече, а нощем да се буди на всеки половин час. Нужно му е време, за да си изработи собствен ритъм, съгласно вродения му биологичен часовник, който отговаря за съня и пробуждането. Обикновено за това са нужни около 6 седмици.

Причини при по-големите деца

Да се сложи да спи дете в предучилищна възраст не е толкова лесно. Особено, ако има по-големи братя и сестри, които си лягат по-късно. Физическата и психологическата умора, превъзбуждането и напрежението влияят на детския сън. Затова се налага родителите да му помогнат да се отпусне. Поиграйте с него на тихи игри, по-добре настолни, рисувайте, а най-добре му почетете преди сън или разкажете приказка.

Здравословни причини

Някои заболявания на детето също могат да се отразят на съня му - както вродени (енцефалопатия), така и придобити заболявания или неразположения (алергия, никнене на зъбки, инфекциозни заболявания и др.) Значение има и дали детето се чувства комфортно в леглото си - твърде висока или ниска стайна температура, глад или жажда, неудобна възглавница и др. Затова е добре отрано да установите причините за дискомфорта и да ги отстраните.

Нарушенията на съня могат да бъдат и психологически. Във възрастта от 3 до 6 години при много деца възникват различни детски страхове. Това е напълно нормално за тази възраст, в която въображението на детето буйно разцъфтява. Малките деца се боят от всичко: тъмнината, разни необичайни звуци, даже от съвсем безобидна играчка. Нощните страхове могат да бъдат провокирани и от факта, че през този период децата често се отделят да спят в друга стая на легло за възрастни.

Няколко съвета могат да ви помогнат да изработите у детето навик бързо да се настрои за сън и да облекчи вечерните ви уговорки.
  • Слагайте го да спи по едно и също време.
  • Постарайте се да създадете определени ритуали преди сън. Детето трябва да бъде спокойно и отпуснато. Помислете кое най-добре ще се отрази на вашето: топла вана, приказка за лека нощ или приспивна песен. А най-добре да се изработи определена последователност на действията и да се придържате към нея всяка вечер. Познатите действия ще бъдат сигнал за него, че е време за сън.
  • Детето трябва да е сигурно в своята безопасност. Успокойте го, че сте наблизо. Може да оставите открехната врата или включена нощна лампа. То трябва да се чувства комфортно и нищо не бива да попречи на добрия му сън.
  • Ако иска да вземе в леглото някоя играчка, не му забранявайте - без нея то ще се чувства самотно. Даже и да се събуди през нощта, ако усети близо до себе си познатата играчка, бързо ще заспи отново.

Бъдете търпеливи и по възможност се придържайте ежедневно към вечерните ритуали. Бъдете твърди, не се поддавайте на протести и капризи. Сложете детето в леглото, излезте от стаята и вижте дали няма да се успокои. Ако започне да плаче - върнете се, но не веднага. Нека постепенно привикне да заспива само. Постарайте се да го успокоите, но не се задържайте дълго до креватчето. Ако капризите се повтарят, връщайте се известно време, като постепенно увеличавате интервалите. Само не светвайте лампата и не вадете детето от леглото, след това ще му е още по-трудно да заспи.

Може би ще са ви нужни няколко нощи, докато установите твърдите рамки на ритуалите, но скоро ще видите плодовете от усилията си.
Виж целия пост