За да научим домашния любимец на ред и да възпитаме у него навици за правилно поведение, като при това съхраним здравето и психиката му, трябва да избягваме някои грешки, допускани от хората, които за първи път купуват животно и не познават особеностите му:

Грешка 1: Да го купите спонтанно

Защо не бива да го правите? Купувайки любимец под влиянието на моментен импулс, можете да вземете не точно това, което ви се е искало. Животинките на пазара или в кашона пред кварталното кафене сигурно изглеждат много мило, но те може да са болни, въобще да не са от породата, за която ги представят, да не ви подхождат по някаква причина (медицинска или психологическа) и да не се вписват в начина ви на живот.

Затова обмислете отрано какво животно искате и откъде да го купите. Много от кучетата и котките изискват специфични грижи, съответстващи на породата им. Териерите обичат да копаят. Френският булдог не бива да изкачва стълби. Абисинките са страстни изследователи и обожават да се катерят. Персийките трябва да се решат всеки ден...

Ако се интересувате от конкретна порода, прочетете всичко, което намерите за нея, поговорете с хора, които вече имат такова животинче и си отбележете всички плюсове и минуси. Когато изберете откъде да го купите, внимателно разгледайте родителите на кученцето или котенцето - те трябва да са здрави и без отклонения в поведението.


Грешка 2: Да подценявате нуждата от обучение

Защо не бива да го правите? Лошите навици на животните се формират в ранна възраст. Те са много упорити и вече вкоренени, трудно се превъзпитават. Ако мислите, че не можете да се справите, доверете се на професионалистите от училищата за кучета.

Докато палето тръгне на училище, вие сами трябва да го научите на прости команди от типа "Седни!" и "Стой!". Обучението може да започне още в 8-та до 12-та седмица - това е най-благоприятният период за усвояването на информация и формиране на нормите на поведение. За затвърждаване на навиците се препоръчва повтаряне на курса на всеки 2-3 години.


Грешка 3: Да сте непостоянни в забраните

Защо не бива да го правите? Ако единият член на семейството разрешава спането на съпружеската спалня, а другият забранява, животното се обърква и започва да установява свои си правила. Както разбирате, лошото поведение е очакван ефект.

За да избегнете това, убедете се, че всички членове на семейството знаят (и съблюдават!) установените за любимеца правила. Нали не искате животното да си проси храна по време на всяко ваше ядене? Тогава не се поддавайте на очарованието на очите му! Ако само веднъж направите изключение и му подадете каквото и да било от масата, си създавате проблем за много време напред. И обратното - ако проявите строгост в началото, по-нататъшният ви съвместен живот ще бъде спокоен. Още в първите дни се договорете с членовете на семейството кой, как и кога ще храни и разхожда любимеца, както и кое е позволено и кое - не.


Грешка 4: Да глезите прекомерно

Защо не бива да го правите? "Вкуснотийките" губят ценността си на награда, ако животното ги получава не по заслуги, а без повод.

Смятайте всички вкусни хапки за нещо от рода на джобни пари, които се дават като поощрение за особено добро поведение. И не го правете прекалено често. Не е нужно да "плащате" всеки път. Освен че кулинарното изобилие се отразява зле на стомаха на животното, то губи и своето значение на стимул.


Грешка 5: Да оставяте животното без общуване

Защо не бива да го правите? Животните, които са прекарали "детството" си в самота, без общуване с хора и себеподобни, в по-късна възраст стават страхливи и агресивни.

Още от самото начало се старайте да запознавате любимеца си с нови хора - както възрастни, така и деца, с различни животни, возете го в автомобил. Това ще го научи на бърза и лека адаптация към непознати персонажи и места, съответно то няма да се страхува нито от едните, нито от другите.


Грешка 6: Да пренебрегвате двигателната активност

Защо не бива да го правите? Животните имат много повече енергия, отколкото хората, и тя трябва да се употреби някак. Най-добре е да се влага във физическа активност, иначе ще се излива в безпричинен лай, налитане на хора, гризане на мебели, агресивни игри и лошо поведение.

Кучето трябва да се извежда не по-малко от два пъти дневно в продължение на половин час. И не само на повод, а да му се даде възможност да потича, да поиграе с топка, с фрисби или дори с обикновена пръчка. Можете да карате велосипед и то да тича до вас. За кучетата бягането е толкова нормално, колкото за рибите - да плуват и за птиците - да летят.

Котките рядко биват извеждани на разходка, но и на тях им е нужна двигателна активност. Не си играйте само с малкото котенце, играйте и с порасналата вече котка. 10-20 минути забавления няколко пъти дневно са ѝ напълно достатъчни.

Не забравяйте да купите колело за въртене на хамстера си, то ще му се понрави.


Грешка 7: Да занемарите умствените упражнения

Защо не бива да го правите? В природата цялата физическа и умствена дейност на вашия питомец би била концентрирана върху търсенето на храна и защита от враговете. В домашни условия нуждата от това отпада и животните често скучаят. А скучаещото животно е опасност за всяка покъщнина.

Отделяйте време да играете с любимците си. Купете свиркаща топка на кучето, изкуствена мишка на котката и огледалце на папагала. Стимулирайте мързеливата си котка и сложете хранилка за птици на прозореца (естествено, извън обсега и). Привлечете вниманието ѝ и ще видите, че тя ще прекарва часове наред в съзерцание и обикаляне по перваза, вместо да точи ноктите си по кожения диван, да виси по щорите или да скача от шкаф на шкаф.


Грешка 8: Да оставяте животното само за дълго време

Защо не бива да го правите? При дългото ви отсъствие у животното се натрупва тревожност и започва да се проявява деструктивно поведение. Малкото кученце не бива да стои само повече от седем часа. Ако се налага по-дълъг престой, помолете някой да го нагледа. Все пак, за някакъв по-кратък период трябва да го оставяте, за да може да свикне да се разделя с вас и да се успокоява само. Непременно му оставяйте играчки, за да има с какво да се занимава.

За разлика от кучетата, котките могат да остават сами много дълго време, просто им дайте достатъчно храна, вода и играчки.


Грешка 9: Да не пригодите жилището си за любимеца

Защо не трябва да го правите? Вашият дом е дом и за вашия питомец, т.е. на него трябва да му е толкова уютно, колкото и на вас. Затова ще ви се наложи да му отстъпите малко от жизненото си пространство, за да му обезпечите подходящи условия за живот.

Животинчето непременно трябва да има място за почивка. Ако котката не харесва това, което сте ѝ отредили, ще се настани на килимчето пред мивката. Кучето, което няма свое собствено място за спане, рано или късно, неизбежно ще заеме вашето собствено легло.

Любимецът ви трябва да има кътче, в което да може да се усамоти и където никой не го закача. На котките е необходимо и място за катерене и острене на ноктите, иначе ще се катерят по комарниците и ще точат ноктите си по мокета или дивана.


Грешка 10: Да наказвате любимеца си

Защо не трябва да го правите? Мислите си, че питомецът ви разбира защо викате по него? Че след като го ударите, той ще схване за какво става дума и никога няма да повтори грешката си? Това са илюзии - той усеща гнева ви, но не го асоциира със своето поведение.

Не крещете на животното и не го наказвайте физически. Това ще го накара да се страхува от вас. А там, където има страх, няма място за любов. Може леко да повишите глас, но само в случай, че сте го "хванали" при извършването на "престъплението". Кажете му с твърд и силен глас "Не!" и то ще свърже реакцията ви с това, което става в момента. В този случай ще разбере, че не бива да го прави пак.

Когато наказвате или по-скоро дресирате, това не бива да произтича непосредствено от вас, а от обкръжаващата среда. Например, ако искате да отучите котката от скачането ѝ върху кухненския плот, наредете по него малки лъжички и вилички или пликове с лед. Когато тя скочи, дрънченето на приборите или студът на лапите няма да ѝ харесат. "Наказанието" идва от приборите, не от вас, и котката ще се страхува не от вас, а от тях. Ако искате да отучите котката да се изхожда в ъгъла (да, котките рядко го правят, но се случва), сложете там временно парцала за под. Миризмата, която се излъчва от него, ще промени средата и тя вече няма да ходи там.Image: ROBERT PASTI / 123rf.com
Виж целия пост