За полезните свойства на прасковите

В разгара на прасковения сезон не забравяйте всеки ден да похапвате от този вкусен плод: 3 – 4 праскови дневно ще ви помогнат да очистите организма си от шлаката.


В Китай прасковата е символ на дълголетието. В този представител на семейство розоцветни има малко калории и много калий.

В чаша сок от праскови се съдържат едва 60 калории, а в една-единствена праскова – 285 милиграма калий. Калият е жизнено необходим на нашия организъм – той отговаря за метаболизма, мускулните съкращения и правилното функциониране на нервната система.

Витамините и антиоксидантите, съдържащи се в прасковата, предотвратяват развитието на рак. Те играят важна роля в обмяната на веществата, подхранват кожата, задържат влагата в клетките и предотвратяват появата на бръчки.

Пектините, които изобилстват в зрелите праскови, понижават активността на вредните микроорганизми, забавят гнилостните процеси, омекотяват и освежават кожата. Витамините В1, В2, В9, PP, С, Е, както и каротинът, участват във всички процеси на обмяната, отстраняват неравностите и умората на кожата, придават на лицето здрав и сияещ вид.

50 мл сок от праскови, приет 20 минути преди храна, се препоръчва при нарушения на сърдечния ритъм, малокръвие, повишена киселинност в стомаха, запек.

Прасковата е противопоказна при диабет и затлъстяване. Плодовете с мъхеста кожица могат да предизвикат алергия.

Прасковите се използват и в домашната козметика, от тях се получават чудесни маски. Фруктовите киселини избелват кожата и премахват мъртвите клетки.

Избирайте свежи, зрели и здрави плодове. Отстранете кожата и костилката и размачкайте до кашица. Използвайте веднага, тъй като при допира с въздуха целебните свойства бързо изчезват. Нанасяйте върху предварително почистена кожа.

Ако искате да подсилите подхранващия ефект на маската, добавете в нея и други полезни съставки – яйце, мед, зехтин, извара.


Маска за нормална кожа

Смачкайте на каша една праскова. Добавете 1с.л. извара и 1 жълтък.

Оставете да подейства 10 – 15 минути и отмийте с хладка вода.


Маска за суха кожа

Една смачкана на каша праскова и 1 с.л. зехтин се разбъркват до еднородна смес. Нанася се на лицето и след 20 минути се изплаква с топла вода.



Плодовете на прасковата се използват и в измиващите и стилизиращи продукти за коса. Съдържащите се в тях вещества правят косата гъвкава, мека и податлива на обработка.



Image: natika / 123rf.com
Виж целия пост