Опасният сърбеж

Известна е също като холестаза на бременността и интрахепатална холестаза на бременността.Честотата й е до 2.5%. Етиологията вероятно е свързана с холестатичния ефект на половите хормони и техните метаболити при генетично предразположените жени.
 Хормоните на бременността могат да повлияят на правилното функциониране на жлъчния мехур. В някои случаи бременността може да забави или дори напълно да блокира потока на жлъчната течност.

Проблемът се изявява през третия триместър със сърбеж през нощта. Кожните лезии са резултат от разчесване и се наблюдават в 1/3 от случаите.
 Сърбежът започва по дланите и ходилата и може да се разпространи към други части на тялото.
 Друг често срещан симптом на холестазата е жълтеницата. Появява се при 10% до 15% от случаите и обикновено се развива 2-4 седмици след началото на сърбежа. След раждането сърбежът и жълтеницата изчезват спонтанно. Интрахепаталната холестаза може да се повтори при последващи бременности. Бременните, чиито майка или сестра са имали холестаза, са с по-висок риск. В риск са и бременните с многоплодна бременност, както и бременните, заченали с помощта на АРТ.При холестазата е нарушен синтезът на жлъчни киселини, като основната жлъчна киселина в кръвта и урината е холевата, вместо хенодезоксихолевата. Тези жлъчни киселини се депозират в кожата, което причинява силен сърбеж. Увеличават се и нивата на холестерола, триглицеридите и билирубина. При жените с интрахепатална холестаза на бременността може също да се наблюдават анорексия, умора, мазни и светлооцветени изпражнения, потъмняване на урината, дискомфорт в епигастриума, инфекции на пикочните пътища.


 Състоянието рядко е от значение за дългосрочното здраве на майката, но може да бъде потенциално опасно и да доведе до тежки усложнения при плода. Тъй като води до повишен риск от интраутеринна ретардация на плода, мъртво раждане, перинатална смърт и преждевременно раждане, дори и при най-малкото съмнение за това състояние е необходимо да се изследват чрез кръвни тестове нивата на чернодробните ензими и жлъчните киселини.
 Наличието на сърбеж без първичен обрив също помага да се потвърди диагнозата.
 Препоръчва се по-ранно родоразрешение - през 38 г.с. при по-леките случаи или през 36-та г.с. при по-тежките.За успокояване на сърбежа могат да се прилагат омекотяващи средства, кортикостероидни кремове, антихистамини, успокояващи бани, масло от иглика и др., разбира се само след консултация с лекар. При по-тежките случаи могат да бъдат предписани лекарства за спомагане на жлъчната секреция.
Виж целия пост