Много!

Бебетата реагират на звуци и движения от много ранна възраст, както повечето майки ще потвърдят. Колко от нас са усещали ритници и учестени движения на бебето при силна музика, шум от прахосмукачка или пералня? Много от акробатичните и резки движения, които изпълняват бебетата в утробата, са пряк отговор на това, което се случва отвън.
 От момента, в който бебето ви се роди, то реагира на света около него, било чрез примижаване, когато светлината свети в очите му или когато се сепва или плаче, тъй като силен или неочакван шум го е стреснал и т.н.
 


 
Ухото се формира от шестнадесетата седмица на бременността и слухът е доста фино настроен. Въпреки че не е напълно развит до раждането, бебета ще разпознаят гласа на мама, веднага след като се родят. И зрението им - макар и донякъде неясно - е достатъчно, за да виждат на 25-30 см пред тях. Бебетата особено се радват, когато гледат майчиното лице, така че, когато се втренчи във вас по време на кърмене или когато го гушкате, то наистина има очи единствено за вас.

 Въпреки това, ние често приемаме новородените за "твърде малки", за да разбират или, за да им трябва сензорна стимулация. Бебетата едва на няколко седмици могат за кратко да следват с поглед играчката, която се мести пред тях и от този момент, когато сетивата им са почти напълно развити, животът за тях е едно голямо познавателно обучение.

 На около дванадесет седмици, бебето ви ще бъде в състояние да следва пръстите и играчките местени пред погледа му и ще обръща главата си в отговор на звуци. Сега то може да задържа предмети, поставени в ръката му, така че е подходящо време да експериментирате с различни текстури играчки като плюшени мечета, шумни дрънкалки, шумолящи предмети и меки топки.

 След като бебетата станат мобилни, обучителните игри /било под формата на играчки, игри или музика и танци/ ще са жизненоважни за интелектуалния им растеж и развитие. Наистина, никога не е твърде рано да започнете да забавлявате бебето или малкото си дете със забавни и творчески стимули.

 Музиката също ще стимулира или, напротив, ще успокои вашето бебе, независимо дали е под формата на песни, инструментали или други меки и нежни звуци. То също така ще се наслаждава и реагира на приспивни песни, придружени с леки, полюшващи движения - това не само ще го успокои и утеши, но ще изгради и прекрасна връзка между вас.

 На около шест месеца, вие може дори да откриете, че то "бърбори" заедно с вас.

 Родителското взаимодействие със сигурност е най-важният стимул в първите дванадесет месеца - от момента, в който бебето започне да ви се усмихва, да реагира на "онзи" звук, напомнящ метеоризъм, да ви имитира или врещи с наслада, когато го гъделичкате или играете на "има ме-няма ме" и т.н. - всички тези прекрасни, съкровени мигове заедно са образователни, подпомагащи развитието и възбуждащи сетивата.Има играчки, които си заслужава да се купуват дори и на най-малките бебета. Активната гимнастика, например, ще подпомогне координацията "око-ръка" и съсредоточаването. Бебетата се наслаждават на ярките цветове и движещите се елементи на активната гимнастика и от около третия месец те ще достигат всички тези интересни, висящи играчки.Разбира се, далеч не всички играчки за вашето бебе трябва да бъдат скъпи и купешки - опитайте да му направите оризов шейкър - зърна ориз в безопасен и сигурен малък пластмасов контейнер - да го държи и разклаща или сложете оризова хартия в краката му, да шумоли, когато рита. По-големите бебета обожават да чукат по предмети с дървени лъжици или пластмасови чаши - стига да са безопасни, нетоксични и чупливи - нека ги проучват!


 Знаете ли, дори и за най-малките бебета ще е удоволствие да гледат отражението си в огледало, но те няма да знаят, че това са те до около петнадесет месеца.
Виж целия пост