Какво е йерсиниоза и как да се предпазим?

Напоследък към групата на заболяванията, предизвикващи чревни разстройства, се прибави и йерсиниозата. Лекарите я наричат още псевдотуберкулоза, но не се плашете, това заболяване няма връзка с истинската туберкулоза.

Причинителите на йерсиниозата са семейство чревни бактерии, но това не я прави по-малко опасна. Името на болестта идва от френския учен Александър Йерсен, който пръв открил йерсинията и чумната бактерия, като при това е заключил, че и двете заболявания са от едно семейство. Йерсиниозата, както и чумата преди време, обикновено се прикрива зад други заболявания. Това може да бъде скарлатина, ТОРС, разнообразни чревни инфекции, апендицит, ревматизъм, мононуклеоза, хепатит и др., затова дълго време се е считало, че е рядко заболяване. Но лекарите вече са се научили да го диагностицират.

Йерсиниозата се среща по целия свят, но най-често - в икономически развитите страни, в които съществува развита мрежа за централизирано снабдяване с хранителни продукти. Тя се свързва с употребата на различни плодови и зеленчукови салати, особено от зеле и моркови, съхранявани в плодохранилища. Учените са установили, че главните преносители на инфекцията са мишките, обитаващи тези хранилища. В началото на пролетта грижовните майки се стремят да набавят витамини за своите деца чрез салатите от зеле, моркови и ябълки. Затова най-често от йерсиниоза боледуват децата на възраст между 1 и 3 години.

Другото име на това заболяване е "болестта от хладилника", защото влажният и хладен въздух, както и температурите от порядъка на 4-8 градуса са прекрасно условие за размножаване на йерсинията. Затова избягвайте да съхранявате в хладилника неизмити или зле почистени зеленчуци, защото микроорганизмите могат да се прехвърлят и върху останалите продукти там - сирене, мляко и др.

Но пък йерсиниите не понасят топлината. Нагряването до 60 градуса в течение на минути е пагубно за тях.


Протичане на болестта

Инкубационният период продължава от 1 до 6 дни. След това заболяването започва остро - втрисане, главоболие, слабост, болки в мускулите и ставите, безсъние, болки в гърлото, липса на апетит. Температурата понякога достига до 38-40В°С. Заедно с тези симптоми се проявяват и симптомите на стомашно-чревните заболявания, болки в корема, тежест в дясното подребрие, пожълтяване на кожата, ако инфекцията е достигнала до черния дроб и жлъчните пътища. Освен това псевдотуберкулозата може да се прояви и чрез алергични реакции.

Още при проявите на първите симптоми заведете детето на лекар, защото тези микроорганизми могат да предизвикат ерозии, язви, остър апендицит, затова лечението трябва да бъде под контрола на хирург.


Профилактика

  • Съблюдавайте елементарните хигиенни правила - мийте старателно плодовете и зеленчуците и почиствайте редовно хладилника.


  • Оглеждайте внимателно зелето - отстранявайте всички листа с черни точици, а след това мийте всеки лист поотделно. Желателно е да не използвате най-горните 3-4 листа.


  • След приготвянето на храната измийте старателно и подсушете ножа и дъската за рязане.


  • Приготвяйте салатите непосредствено преди хранене и не ги съхранявайте в хладилника.


  • Отделете за всеки продукт свое място и рафт в хладилника. За съхранението на месо и др. подобни продукти използвайте специални контейнери или фолио. Месото винаги трябва да се държи отделно и да няма съприкосновение с нищо друго.


  • Не съхранявайте в хладилника влажни продукти - подсушете ги, преди да ги приберете в него.


  • Млякото съхранявайте само в закрити съдове.Тези прости хигиенни правила ще ви помогнат да съхраните здравето не само на вашите деца, но и на цялото семейство.Image: Ambro / FreeDigitalPhotos.net
Виж целия пост