Как да се справите с вечерния час-пик у дома

Как да се справите с най-напрегнатото времето от деня - тогава, когато нещата излизат от контрол?

Привечер е, време за приготвяне на вечерята. Едно дете моли да му се чете, друго мрънка, че е гладно, трето сътворява бъркотии в банята...

Добре дошли във вечерния час пик!


Това е времето, когато родителите прибират децата от занимания, градина или училище, приготвят вечерята, помагат с домашните, къпят, подреждат къщата и безброй други дейности, извършвани преди вечерята.

В скорошно допитване 30% от родителите споделят, че часовете около вечеря са проблемно време.
В тази част от деня задръжките на децата са на най-ниско ниво, а родителските умения се изпаряват заедно с търпението.


Ето някои съвети, които биха могли да помогнат за намаляване на напрежението:

Редуцирайте дейностите

Колкото по-малко са дейностите ви по това време, толкова по-лесно ще се справите.


Изградете рутини

По-малките могат да бъдат ангажирани с дейности, които изискват по-малко помощ - като рисуване или гледане на DVD. Шумните дейности и игри са за навън.
Изградете рутинни вечерни навици на децата си - игра, почистване, баня/душ и вечеря - това развива детската независимост.


Приемайте и приветствайте всяка помощ

Два чифта ръце са винаги за предпочитане пред един, така че ако и двамата родители са вкъщи, това време на деня е по-лесно управляемо. Включвайте и децата в готвенето - освен че ги ангажира, изгражда и поучителен опит.


Съдействие и сътрудничество

Ако имате проблеми със съдействието от страна на децата, има няколко трика, които можете да опитате.
Свържете сервирането на вечерята с приключването на задълженията. Когато детето установи, че не му е сервирано, защото не е нахранило кучето, то може да се задейства. Ако продължи да се мотае с нежелание, предупредете го, че вечерята продължава само половин час и ако просрочи, няма да му бъде сервирано по-късно.

Спрете да вършите задълженията, които сте възложили на децата си.
Те трябва да разберат, че процесът е двупосочен и е нужно да се постараят и дават повече от себе си. Диктатурата с железни юмруци не е опция, но трябва да поставите определени граници - ясни правила, наказания и поощрения.

Старайте се да изградите действащи навици за това лудо време от вечерта и се придържайте към тях. Установеният ред помага на децата да контролират собственото си поведение. След четиригодишна възраст повечето деца проумяват семейната рутина, така че не винаги се налага да им се напомня какво трябва да правят.Image: photostock / FreeDigitalPhotos.net
Виж целия пост