7 съвета за весели пътешествия

Едно е да тръгнете на път с приятели, а съвсем друго с две или три деца на задната седалка. Дългите пътувания определено тестват търпението на повечето родители. Тайната на успешния воаяж е да стигнете до желаната дестинация безопасно и все още да си говорите.

Децата са подвластни на рутината и всяка една промяна им се отразява негативно. Освен това, те ненавиждат да седят на едно място. Така че бъдете снизходителни и помогнете пътуването да стане по-поносимо.

Окошарени и застопорени в столчетата за няколко часа не е тяхната идея за забавление. Но ако искате да осъществите дългоочакваната семейна почивка, нямате друг избор, освен да стиснете зъби и да поемете /по пътя/. Преди да го направите, вслушайте се в скаут-мотото: "Бъди подготвен!".


Ето някои идеи как да ангажирате вниманието на децата си и да запазите здравия си разум.

Ангажирайте децата в подготовката за пътуването

Покажете им на картата къде отивате, поговорете за забележителностите, които могат да се видят по пътя. Това ще създаде интерес, ще ги ориентира за разстоянието и ще раздели пътуването на части. По-големите деца биха могли да се включат като навигатори - предоставете им карта и нека следват и отбелязват маршрута по нея.


Създайте прости правила за пътуване

Полезно е да създадете добри пътнически навици на децата си - да слагат коланите си, да не говорят на висок тон в колата, да не смущават водача, да слушат музика, рисуват, гледат филм или играят игри, когато им е скучно.


Не оставяйте децата да скучаят

Подгответе им книги, пъзели, преносими видео игри, DVD плейър, mp3 плейър, iPod или таблет. PSP конзолите и другите портативни игри са чудесен начин за забавление.
В днешно време може да се намери и пътническа версия на почти всяка една популярна настолна игра - от "Скрабъл" до "Не се сърди човече". Най-подходящи са тези игри, чиито части се плъзгат или са магнитни - в противен случай ще сте принудени да търсите частите по пода на всеки няколко минути.


Снакс-атака

Пригответе вкусни закуски - соленки, гевреци, сандвичи, солети, резенчета ябълка, банани, бисквити... може да си позволите дори да пренебрегнете за миг обичайните правила за здравословно хранене. За един ден децата ви няма да се пристрастят към боклучавата храна, но е шанс на вас да ви осигури едни 15 минути спокойствие.
Добре нахранените и отпочинали деца, заредени с играчки и забавления, са по-малко склонни към борби и боеве помежду си.
Не забравяйте да се заредите и с вода, чай, сок в удобни за пиене шишета или чаши за път.


Осигурете лична територия на всяко от децата

Ако в колата има място, поставете възглавници като преграда между тях, за да им осигурите собствено пространство.
При по-големите деца основната ви задача ще бъде предотвратяването на разправии между тях. Ако избухне бой, разсейте ги чрез някаква игра, анекдот или ако не успявате - като усилите радиото докрай за минута.
Не забравяйте, ако положението се влоши - отбийте и направете почивка.


Правете регулярни почивки

Ако пътувате с малки деца, се опитайте да не шофирате повече от 2 часа без почивка. Да очаквате от тях да стоят кротко на местата си дълго време е нереалистично. Когато видите детски площадки, паркове или полянки по пътя, спирайте да поиграят. Вземете за пътуването топка или фризби.
Ако децата ви са заспали, опитайте да не спирате, за да не ги будите.


Медикаменти и други необходими неща

Заредете се с ментови дъвки, ментови бонбони и хомеопатични или конвенционални медикаменти за укротяване на бурите в стомасите. Не забравяйте и найлоновите торбички с цип. Можете да ги използвате практически за всичко - от събиране на дребните части от игрите и пастелите до остатъците от закуски.


И при най-добрите планове и подготовка, малчуганите ще се отегчават на определени етапи. Бъдете готови за неизменните въпроси, които всички деца при пътуване задават на родителите си поколения наред: "Стигнахме ли вече?" и "Още колко остава?".
Молете се да не започнат да ви питат това пет минути след като сте тръгнали. Ако се случи, знаете... очаква ви дълго и трудно пътуване...
Виж целия пост