Как да планираме празника и какво да правим, ако нещата се объркат?

Коледа и Нова година са празници, които се подготвят отдалеч. И деца, и възрастни броят дните в очакване на нещо необикновено, добро, красиво и вълшебно. За какво непременно трябва да се погрижим, за да посрещнем празника както подобава?

За празничното настроение...

... ще помогне украсата. Ако все още не сте се поддали на коледното настроение, сега му е времето. Започнете с оглед на дома си и почистване от ненужните вещи - изхвърлете или подарете тези, които не сте ползвали през изтеклата година, не ги оставяйте и за следващата. После помислете за украсата - изобщо не е задължително да монтирате двуметрова елха в хола си или 100 метра светещи гирлянди по терасата. Бъдете креативни, дайте простор на фантазията си - направете композиция за бюрото си, състояща се от три свещи с различна дължина, вързани с обща панделка. Разпръснете борови клончета във всички стаи. Можете да подсилите ефекта, ако капнете върху тях етерично масло - борово, кедрово или пък с друг коледен аромат - канела, карамфил, ванилия.

За да запазите ведрото си настроение, не си поставяйте непостижими цели - например, да отслабнете с 5 килограма до 31-ви, за да влезете в онази прекрасна черна рокля отпреди раждането. Щом е чакала две години, за да я облечете пак, значи може да почака още малко.

Не се застоявайте пред печката през целия празничен ден в опити да приготвите колкото може повече вкусни блюда. Ако го направите, просто няма да имате нито сили, нито желание да посрещате гости и да се забавлявате. Пригответе нещо леко и вкусно, извадете хубави прибори, украсете масата празнично и налейте вино в блестящите чаши.

Подгответе празничния салют - какво е новогодишната нощ без фойерверки? Купувайте само от лицензирани търговци, четете инструкциите, спазвайте ги стриктно и така няма да се превърнете в част от черната статистика на преминалите през спешните центрове. Не забравяйте, че в затворени помещения можете да употребявате само конфети, всички други пиротехнически изделия се използват навън, далеч от прозорци и тераси. Съхранявайте фойерверките на недостъпно за децата място!


За празничното облекло...

... е най-важно да остане красиво през цялата нощ. Нали не искате след няколко часа танци екстравагантният тоалет да има такъв помръкнал вид, сякаш е носен с години? Изберете нещо впечатляващо, но удобно, а токчетата да са с такава височина, че ако решите да бягате от принца, да можете да го направите, без да получите фрактура.


Заниманията през почивните дни...

... са нещо, за което също трябва да помислите. Съгласете се, че лежането пред телевизора, в очакване той да ви забавлява, не е най-доброто, което можете за направите за себе си. Ако сте на ски ваканция, тези редове не се отнасят за вас, разбира се...

Опитайте се да се разхождате всеки ден. Въздухът в градовете е много по-чист по празниците, защото ги няма задръстванията от работните дни. Използвайте това обстоятелство и излизайте всеки ден. Ако завали сняг, идете в парка и покажете на децата как се правят снежни ангели. Не се поддавайте на мързела си, движете се, радвайте се на живота!


Подаръците...

...обикновено са болезнена тема. Страшно ви е само да си помислите какво е по магазините, камо ли да отидете да се бутате с тълпата в тях. Затова сте оставили за последния момент това задължение. Но защо задължение? Не сте длъжни да подарявате никому нищо само заради лъжлива вежливост. Определете си близък кръг от хора, които искате да зарадвате и които познавате достатъчно добре, за да не сбъркате с избора на подарък. Сега не се ли чувствате по-добре? Пригответе нещо дребно, опаковайте го с любов, напишете картичка с мили думи..., това е много повече, отколкото скъп, но безличен подарък.


За вас и партньора ви...

... това са дни на равносметка. Обърнете се назад и вижте какво сте постигнали през изтеклата година. Време е за планове за следващата. Определете си цели и оставете това, което ви пречи да ги постигнете, зад себе си. Дори да няма нищо съществено, с което да се похвалите в миналото, не се отчайвайте - идващата година ще ви предостави нови шансове, не ги изпускайте!Понякога, съвсем в навечерието, се случват и неприятности, които не могат да бъдат избегнати - те се стоварват изведнъж, празничното настроение ни напуска и ни се струва, че това е завинаги.

Ако намерим поне малко кураж и започнем да мислим положително, можем да спасим празника.

Какво да правим, ако...

... парите са малко?

Случва се - заплатата се е забавила и няма никакъв шанс да я получите преди празника. Това ще промени плановете ви, но не бива да ви отчайва.

Единственото, от което не бива да икономисвате, са подаръците на децата. Едва ли сте чакали последния момент, за да ги купите, но ако това е така, постарайте се да не им причинявате огорчението да останат без подарък. На приятелите и близките обяснете причините, поради които ще получат не подаръци, а шеговити картички с надпис "Това е парфюм", "Това е ваучер за масаж" и т.н.

Планираното забавление в ресторант, ако не е предварително платено, явно ще се провали. Тогава поканете приятели, намерете бляскава диско топка и си организирайте дискотека вкъщи (може би ще трябва да поговорите и със съседите). Уговорете се кой какво ще донесе от храната, напитките и десертите. Свалете програма за караоке, инвестирайте в един микрофон (цените им започват от 10 лева) и ще имате забавление за цяла нощ.


...човек попадне в болница?

Ако се чувства добре и лекарите позволяват, може би ще е възможно да прекара празника у дома, а след това отново да се върне в болничното заведение. Ако няма такава възможност, организирайте дълго свиждане. Украсете стаята на болния - клончета едва ли ще може да внесете, но една мини елхичка с гирлянди и играчки сигурно ще ви позволят. Ако болният не е на хранителен режим, пригответе му угощение с хапки от всички вкусни ястия, които сте подготвили за празника. Това не включва алкохол, разбира се.


... той ви напусне.

За съжаление, статистиката сочи, че разделите често се случват по празници, когато "другата" постави ултиматума "или аз, или тя". След като години наред тя е търпяла да е сама, сега е дошъл и вашият ред. Сълзите няма да го върнат, само ще травмират децата ви. Съберете сили и направете нов план, който не включва мъжко присъствие. Можете да се присъедините към приятелска компания, но само в случай, че умеете да сдържате емоциите си. А можете да се отдадете на самосъжаление пред телевизора и на 1-ви януари да започнете "на чисто", осъзнавайки новите възможности, които се разкриват пред вас. Тежко ще е, особено в началото. Но пък и малките победи ще са особено сладки, защото ще са само ваши.Не е възможно да се предвидят всички проблеми, които могат да възникнат. Каквото и да се случи с вас лично, Нова година ще настъпи. Важното е да не изпадате в паника, да не се отчайвате и да не обвинявате близките си. Ако мислите за настоящето не като за трагедия, а като за нова възможност, никакви проблеми няма да ви уплашат.

Според народната мъдрост, от това, как ще посрещнем Новата година, зависи как ще протече тя. В повечето случаи сами можем да си помогнем да бъде весела, успешна, щастлива и спокойна, а не изпълнена с тъга и меланхолия.
Виж целия пост