Влияние на макро- и микроелементите върху нашето здраве

Здравето и активността на човека зависят от много фактори. Витамините, безспорно, са важни за осигуряването на жизнените функции на тялото, но многобройни изследвания доказват, че паралелно с тях в организма трябва да постъпват и микроелементи, защото те са взаимозависими. Усвояването им е по-пълноценно, когато са в комбинация.

Наистина ли микро- и макроелементите са толкова важни за човешкото тяло, че дори излишъкът или липсата на микрограмове от тях да окаже влияние върху жизнените му функции? Минералите и водата, които ежедневно употребяваме, осигуряват: постоянното осмотично налягане; киселинно-алкалния баланс; процесите на усвояване, секреция, кръвообразуване, кръвосъсирване, формиране на костите; без тях не биха били възможни мускулните контракции, нервната проводимост, клетъчното дишане.

Минералите съставляват около 5% от теглото на възрастен човек. Най-голям дял заемат калцият и фосфорът, като общото им тегло е около два килограма (калций - над 1200 g, фосфор - над 600 g). 99% от калция, 87% от фосфора и 58% от магнезия са съсредоточени в костите, калият се намира предимно в мускулите, йодът - в щитовидната жлеза. Желязото, макар и едва 3-5 g, играе изключително важна роля, тъй като влиза в състава на хемоглобина в кръвта.

Фармацевтичните предприятия предлагат богат избор от комбинирани препарати, важни за функционирането на човешкия организъм. Какви макро- и микроелементи можем да открием по етикетите им и как бихме си ги набавили от храната?

Йод: Недостигът му води до разстройство на функцията на щитовидната жлеза, а тя е свързана с работата на централната нервна система и кръвообразуването, следователно нарушенията в нейната дейност води до дисонанс в целия организъм. Но и твърде високите количества йод (няколко милиграма дневно) също могат да причинят проблеми. Нормалният хранителен режим осигурява на човешкия организъм достатъчно количество от този елемент. Йод се съдържа в рибата, морските дарове, йодираната морска сол, а препоръчителен дневен прием (ПДП) е 150 mcg.

Литий: Недостигът му води до агресия и депресивни състояния. Лекарствени препарати, които включват литий в състава си, се използват за лечението на биполярно разстройство. Литият забавя развитието на Алцхаймер и се съдържа в тиквичките. Следи от него има и в чесъна. Дневната норма не е установена точно.

Селен: Антиоксидант. Предпазва от заболявания на сърдечносъдовата система, както и от образуване на тумури. Облекчава симптомите на менопаузата. ПДП - 55 mcg. Съдържа се в яйцата, агнешкото месо, лука, чесъна, морските продукти, зърнените храни.

Манган: От изключителна важност за метаболизма на хормона естроген. Поради влиянието си върху костите и ставите, той е много необходим на хората, които се занимават с физически труд. Манган може да се набави от: горски плодове, кестени, праз, броколи, цвекло, спанак, овес, фасул, грах, грозде, ягоди, ананас, ядки. ПДП - за хората на физическия труд - 2,3 mg, за останалите - около 2 mg.

Мед: Участва в дишането на тъканите и в пигментацията на косата и кожата. Ранното побеляване и витилигото се свързват с недостига на мед в организма. Излишъкът му води до безсъние, нередовен менструален цикъл, депресия. ПДП - 0,9 mg. Съдържа се в: гъби, стриди, броколи, боб, цвекло, овес, стафиди, черен дроб, соя.

Кобалт: Подпомага кръвообразуването - еритроцитите и хемоглобинът се образуват с негова помощ, но не и без участието на мед и желязо. Кобалтът влиза в състава на витамин В12. Набавя се от морски дарове, месо, бъбреци, черен дроб, яйца. ПДП не е установен точно.

Цинк: Влияе на общата клетъчна обмяна, на зрението, на жлезите с вътрешна секреция, на нервната система. Съдейства за образуването на колаген и оттам - за заздравяването на раните. Участва в изработването на спермата и тестостерона. Повишава имунитета, предотвратява развитието на вирусните инфекции. ПДП - 15 mg. Предозирането му над 25 mg намалява имунитета. Храните, от които може да се набави, са: агнешко и телешко месо, кисело мляко, ядки, зърнени храни.

Калий: Необходим за сърдечната дейност, укрепва мускулите, успокоява нервната система. ПДП - 2000 mg. Съдържа се в: зеле, целина, кайсии, банани, моркови, тиква, репички, гъби. Излишъкът на калий може да доведе до дефицит на калций.

Калций: Много от ферментните процеси в организма зависят от него. Ролята му за нормалното състояние на зъбите и костите е възлова. Недостигът му в женския организъм след менопаузата води до остеопороза. Излишъкът му може да доведе до недостиг на цинк и фосфор, в същото време предотвратява натрупването на олово в костите. Източник на калций са: млякото и млечните продукти, зелето, соевите продукти, копривата. Кафето, захарта, продуктите от бяло брашно намаляват съдържанието му в организма. ПДП - 800-1000 mg.

Желязо: Влиза в състава на хемоглобина и на протоплазмата на всички клетки. При недостиг на желязо в организма се развива желязодефицитна анемия. Излишъкът му води до дефицит на мед, цинк, хром и калций. Съдържа се в: свински и говежди черен дроб, орехи, стриди, аспержи, пълнозърнесто брашно, яйчен жълтък, фасул. ПДП - 20 mg, за бременни - 30 mg.

Магнезий: Влиза в състава на ферментите, свързани с метаболизма на фосфора и въглехидратите. Защитава от атеросклероза, стрес, камъни в бъбреците и хемороиди. При ниско ниво на магнезий в кръвта се наблюдава повишена нервна възбудимост и мускулни спазми. Повишената му концентрация има слабителен ефект. Консумацията на мазни храни затруднява усвояването му. Източник на магнезий са: тиквените и слънчогледовите семки, какаото, бадемите, фъстъците, грахът, фасулът, оризът, пълнозърнестото брашно. ПДП - 300-400 mg.

Хром: Оказва въздействие на процеса на кръвообразуването и на въглехидратния метаболизъм, ускорява действието на инсулина. ПДП не е установен точно, но се предполага, че е в рамките на 50-200 mcg. Източници на хром са: яйцата, черният дроб, кафявият ориз, сиренето, пшеничните зародиши, бирената мая.

Натрий: Важен за нормалното функциониране на нервната система и мускулите. При негов дефицит се наблюдават нарушения в обмяната на въглехидратите, невралгии, хипотония. Натрият и калият са антагонисти - т.е., излишъкът на единия елемент води до намаляването количеството на другия. Набавя се в организма чрез натриев хлорид (сол). Приет в ЕС ПДП - 1500 mg. Според някои лекари, 500 mg са напълно достатъчни. Препоръчва се замяната му с по-полезния калий.

Фосфор: 87-90% от фосфора в човешкото тяло е свързан с калция и изгражда костите. Останалото количество играе роля в контрола на метаболитните процеси. При излишък на фосфор се намалява нивото на манган в организма и се увеличава извеждането на калция, което създава риск от остеопороза. Недостигът му води до рахит и пародонтоза. ПДП - 800-1000 mg. Фосфор се съдържа в богатите на протеини храни като мляко и млечни произведения, месо, риба, яйца, ядки.

Сяра: Сярата влиза в състава на белтъчините, постъпващи в организма. Богати на сяра са повърхностните слоеве на кожата, тя се съдържа в кератина и меланина. При недостига и се наблюдават: тахикардия, нарушени функции на кожата, косопад, запек. Дневната потребност на организма не е установена.

Молибден: Подпомага метаболизма на въглехидратите и мазнините и е важна част от фермента, който оползотворява желязото, като по този начин предотвратява анемията. Съдържа се в тъмнозелените зеленчуци, пълнозърнестото брашно, бобовите храни. ПДП - 75-250 mcg.

Силиций: Може да бъде намерен във всички органи и тъкани на човека. Еластичността на кожата, сухожилията и стените на кръвоносните съдове се обуславя от съдържанието на силициев диоксид. Макар и много рядко, все пак са наблюдавани ефектите от недостига му в организма: слаба активност на левкоцитите при инфекции, лошо и бавно заздравяване на рани, понижена еластичност на тъканите, увеличаване на съдовата пропускливост и като следствие - хеморагични прояви. Дневната потребност на организма не е изяснена. Във вид на силициев диоксид може да бъде набавен от следните продукти: яйца и птици, морски дарове и риби, сладководни риби, месо.

Ванадий: Участва в метаболизма на захарта и мазнините, както и в синтеза на някои от хормоните на щитовидната жлеза. Инхибитор на нарастването на холестерола в кръвта. Недостигът му може да забави увеличаването на ръста при децата, да предизвика репродуктивни проблеми, както и заболявания на сърдечно-съдовата система. Тютюнопушенето пречи на усвояването на ванадия от организма. Източник на ванадий са: маслините, гъбите, черния пипер, соята, пшеницата, магданозът. ПДП - 1,5-1,8 mg.


Препоръчителен дневен прием и съдържание на макро- и микроелементи в хранителните продукти:

Елемент

ПДП

Съдържа се в:

Йод

150 mcg

риба, морски дарове, йодирана морска сол.

Хром

120 mcg

бирена мая, броколи, шунка, цариградско грозде

Литийтиквички, чесън

Селен

55 mcg

яйца, агнешко месо, лук, чесън, морски продукти, зърнени храни

Манган

2 - 2,3 mg

горски плодове, кестени, праз, броколи, цвекло, спанак, овес, фасул, грах, грозде, ягоди, ананас, ядки

Мед

0,9 mg

гъби, стриди, броколи, боб, цвекло, овес, стафиди, черен дроб, соя

Кобалтморски дарове, месо, бъбреци, черен дроб, яйца.

Цинк

10-15 mg

агнешко и телешко месо, кисело мляко, ядки, зърнени храни

Калий

2000 mg

зеле, целина, кайсии, банани, моркови, тиква, репички, гъби.

Калций

800-1000 mg

мляко и млечни продукти, зеле, соеви продукти, коприва

Желязо

20 / 30 mg

свински и говежди черен дроб, орехи, стриди, аспержи, пълнозърнесто брашно, яйчен жълтък, фасул

Магнезий

300 - 400 mg

тиквени и слънчогледови семки, какао, бадеми, фъстъци, грах, фасул, ориз, пълнозърнесто брашно

Хром

50 - 200 mcg

яйца, черен дроб, кафяв ориз, сирене, пшенични зародиши, бирена мая

Натрий

500 - 1500 mg

готварска сол

Фосфор

800 - 1000 mg

мляко и млечни произведения, месо, риба, яйца, ядки

Молибден

75 - 250 mcg

тъмнозелени зеленчуци, пълнозърнесто брашно, бобови храни

Силицийяйца и птици, морски дарове и риби, сладководни риби, месо

Ванадий

1,5 - 1,8 mg.

маслини, гъби, черен пипер, соя, пшеница, магданозImage: Vladimir Nenov / 123rf.com
Виж целия пост