Рискове при татуировки и рисуване с къна

Да се премахне татуировка е много по-трудно от това да се направи. Певецът Джими Бъфет е дал може би най-точното описание: "Перманентно напомняне за временна емоция."

Ако сте решили да се сдобиете с такава, обмислете внимателно всички плюсове и минуси, рисковете, мястото, на което ще бъде направена, както и на каква възраст и в какъв етап от живота си сте.
Това, което ви изглежда като страхотна идея сега, е много вероятно да се превърне в източник на съжаление по-късно.

Идеални места за татуировки са тези, които ще бъдат споделяни с малцина привилегировани. Те включват ханша, слабините и седалището. Това означава, че ще можете да ги скриете, например при интервю за работа или друго събеседване, за разлика от татуировките, изписани върху лицето, шията, ръцете, гърдите или глезените.
Бъдете внимателни, ако ще татуирате дума или изречение на чужд език. Огледалното изписване също е от значение.

Ако ще се татуирате, уверете се, че художникът използва нова игла и неразпечатано мастило - трябва пред вас да отвори стерилната опаковка, за да се предпазите от пренасяни по кръвен път инфекции като човешкия имунодефицитен вирус (HIV) и хепатит С.

Да се премахне татуировка не е евтино и в някои случаи е възможно да остави белези. Лечението с лазер дава минимални странични ефекти. То е различно при всеки човек, в зависимост от възрастта, размера и вида на татуировката (аматьорска или професионална), цвета на кожата и дълбочината, на която е проникнал пигментът.
Вече съществуват нови и модерни пигменти, които могат да бъдат премахнати с една лазерна процедура, така че попитайте за такива, ако не сте сигурни, че ще искате да запазите татуировката си завинаги.

Татуировките нарушават целостта на кожата, което означава, че е възможна появата на кожни инфекции и други усложнения.


Специфичните рискове включват:
  • Алергични реакции

Пигментите, и особено червеният цвят, може да предизвикат алергични кожни реакции във вид на сърбящ обрив по и около мястото на татуировката. Това може да стане дори години, след като като е направена.
  • Кожни инфекции

Татуировките могат да доведат до местни бактериални инфекции, характеризиращи се със зачервяване, подуване, болка и изтичане на гной.
  • Други кожни проблеми

Понякога могат да се появят подутини, наречени грануломи, около татуираното място. Виновник обикновено е мастилото и особено червеното. Татуирането може да доведе до появата на хипертрофна тъкан, т.нар. келоид, причинено от разрастване на съединителна тъкан. Келоидите са твърди образувания, получени най-често вследствие на някакво нараняване. Може да се появат и години, след като сте си направили татуировка или пиърсинг.
  • Болести предавани по кръвен път

Ако оборудването е замърсено със заразена кръв, можете да се разболеете от различни болести, предавани по кръвен път, включително хепатит B, хепатит C, тетанус и ХИВ - вирусът, който причинява СПИН.
  • Усложнения при извършване на ядрено-магнитен резонанс

Макар и рядко, татуировките или перманентният грим могат да доведат до подуване или парене в засегнатите области по време на ядрено-магнитен резонанс (MRI). В някои случаи пигментите могат да повлияят на качеството на изображението.


Настоявайте за предпазни мерки за безопасност!

 

За да се уверите, че вашата татуировка ще бъде направена безопасно:

Проучете студиото, в което ще се татуирате.

Уверете се:

 - че художникът, който ще прави татуировката ви, измива ръцете си и използва нови стерилни ръкавици при всяка отделна процедура;

 - в целостта на опаковките, в които са запечатани материалите;

 - че в студиото използват уред за стерилизация, за дезинфекция на всички материали, които не са за еднократна употреба.

Инструментите и консумативите, които не могат да бъдат стерилизирани, включително дръжките на чекмеджета, масите и мивките, след употреба трябва да се обеззаразят с дезинфектант или разтвор на белина.

Не се татуирайте, ако сте под влиянието на алкохол или се притеснявате, че по-късно може да съжалявате за стореното.

Ако възникнат проблеми, свържете се с лекар. В случай че се интересувате от премахване на татуировка, потърсете консултация с дерматолог за лазерна хирургия или други опции за премахване.


Татуиране и бременност

Основният проблем при татуиране по време на бременност е рискът от заразяване с инфекции като хепатит В, ХИВ и др. Въпреки че вероятността е малка, препоръчително е да изчакате, докато бебето се роди и докато/ако кърмите.

Възможно е химикалите в боята да повлияят на развитието на плода през първите 12 седмици, но рисковете са неизвестни, както и последствията върху бебето през останалата част от бременността.

Някои жени могат да имат съмнения, че при наличие на татуировка на гърба няма да могат да получат епидурална упойка при раждане.
 Има много малко изследвания относно възможните рискове. Досега нито едно от тези проучвания не е открило никакви данни, които да показват съществуването на риск, така че повечето анестезиолози нямат проблем с извършването на манипулацията в тези случаи.

Ако искате епидурална упойка и имате татуировка на гърба си, посъветвайте се с наблюдаващия ви гинеколог.


Къна (Henna)

В продължение на хиляди години жените в Египет, Индия и по-голяма част от Близкия изток създавали красиви рисунки върху коремите си през третия триместър на бременността, за "по-добър късмет".

Легендите разказват, че рисунките с къна осигуряват безопасно раждане и щастливо бебе.

Ако се интересувате от тази временна алтернатива, трябва да сте наясно, че съществуват различни видове къна.

Натуралната и безопасна къна оцветява в оранжево, червено, кафяво, канела, керемидено, шоколадово или в цвят кафе и се задържа върху кожата за 1-4 седмици. Няма натурална и безопасна къна в черен цвят. Трябва да се убедите, че художникът използва чисти, природни продукти и в никакъв случай черна къна. Тя не е безопасна за никоя жена - бременна или не, защото съдържа para-phenylenеdiamine (PPD) - фенилендиаминови производни, причиняващи изгаряния, мехури и различни реакции, които могат да продължат с месеци и които трудно се диагностицират и лекуват.
Виж целия пост