Автор: Радост Николова


Вредните навици и тяхното въздействие върху нас

Най-лесният начин да обидим жестоко една жена е да ѝ кажем, че изглежда по-стара от годините си. Всяка от нас иска да изглежда винаги млада, затова проблемът с възрастта и остаряването е винаги актуален. Нахвърляйки се на продуктите, които услужливо ни предлага козметичната индустрия, често забравяме, че всъщност ни състаряват не годините, а нашите навици, начинът ни на живот и душевното състояние.

Най-бързият начин да се състарите успешно и на 30 години да изглеждате като на 45 – както психически, така и физически – е да се придържате към следните съвети:

Негативните мисли

  • Мислете често за възрастта си

Постоянната загриженост променя по интересен начин изражението на лицето, а дълбоките философско-страдалчески бръчки придават на жената неповторимо очарование. Околните веднага разбират, че тя е преживяла много през живота си и е готова да стисне зъби и да изтърпи още малко – около 40 – 50 години...

  • Никога не забравяйте, че за каквото и да става въпрос – за вас е прекалено късно

Да се изпробват новостите е присъщо на младостта. А що се отнася до вас, по-добре е да се отпуснете и кротко да дочакате стотния си рожден ден без излишни движения. Спорт, хоби, някакъв курс? Ама, моля ви се! По-добре сложете кръст на всичко това и започнете да мислите за пенсионирането си.

  • Оплаквайте се от живота

Това ще ви помогне не само да отблъснете хората около вас, но и да изглеждате много по-стара от възрастта си.

Учените също потвърждават, че вечно недоволните и постоянно оплакващите се хора не само изглеждат, но и физически остаряват по-рано. Не забравяйте това!


Пасивният начин на живот

  • Прекарвайте повече време пред компютъра

Социалните мрежи и чатовете напълно заместват живото общуване, затова е абсолютно ненужно да се губи време за срещи с приятели. Компютърът е основата на живота на съвременния човек и колкото повече седите пред него, толкова по-добре. Той също ще ви помогне да се състарите по-бързо.

Козметолозите твърдят, че ежедневната продължителна работа на компютър води до преждевременна поява на бръчки по челото и край очите, двойна гуша и понижава тонуса на кожата, особено ако седите неподвижно дълго време (например, зачетени в темата "Как да се подмладя с 20 години?"). Затова влезте в любимия си форум или във вашата група във Фейсбук и се наслаждавайте на своето остаряване.

  • Водете заседнал начин на живот

Ако става въпрос за психологичното остаряване, то това е най-надеждният и проверен начин, доказан от многобройни изследвания. Липсата на достатъчно движения влошава състоянието на кожата и кръвоносните съдове, забавя метаболизма. Достатъчно е да се залежите за година-две пред телевизора и преждевременното остаряване ви е гарантирано.

  • Дразнете се по всеки повод

Това е още един научно доказан начин за ускоряване на стареенето. Най-важното е, че той е много прост и повечето хора го усвояват още от най-ранно детство. Някой ви е настъпил в тролея, обслужили са ви зле в ресторанта, прередили са ви на опашката в магазина - какви прекрасни поводи за агресия и раздразнителност!

Според група учени от университета в Охайо за раздразнителния човек всяка форма на общуване и взаимодействие с околните носи негативни емоции и този стрес постепенно подкопава имунната система, прави човека по-податлив на инфекциозни заболявания, което пък ускорява стареенето на организма. Макар и да изглежда сложно, на практика е много просто - просто се ядосвайте повече!


Вредните навици

  • Живейте с миналото

Младостта гледа в бъдещето, зрелостта живее с настоящето, а старостта обръща погледа си към миналото. Колкото повече мислите за миналото, за преживените обиди и разочарования, толкова по-стари ще изглеждате. Не подценявайте този метод, достатъчно е да се отдадете на меланхолията само за няколко месеца и лицето ви постепенно ще започне да се превръща в маската на трагедията с характерно отпуснатите надолу ъгълчета на устните и бръчките по челото.

Освен това, негативните преживявания отслабват организма и ускоряват неговото износване. А това е прекрасно, нали?

  • Хранете се по-често с полуфабрикати и в заведенията за бързо хранене

Това е проверен и много надежден начин да надминете действителната си възраст. Първо, защото наднорменото тегло само по себе си ускорява стареенето и второ, защото в полуфабрикатите няма достатъчно витамини, особено от тези, които поддържат тонуса на кожата и регенерацията на клетките. Доказано е, че в бързите закуски и газираните напитки се съдържа над допустимата концентрация на фосфор и негови съединения, което ускорява стареенето при жените и провокира бъбречни заболявания.

И така, препоръчителното ви меню е: хамбургер и кока-кола на закуска, пържени картофи на обяд, супа от кубчета бульон и котлет полуфабрикат на вечеря. Хранете се така ежедневно и само след година ще започнат да ви питат дали сте майката на вашата приятелка.

  • Не се наспивайте

Хроничното недоспиване значително ускорява процеса на стареене и, както твърдят учените, ако в течение на дълъг период от време не се наспивате добре, може да се състарите с 10 години. Вие сами знаете колко прекрасно изглежда човек след няколко безсънни нощи, нали?

Ако по този начин издевателствате над организма си в течение на половин година, ще забавите успешно обмяната на веществата, ще изпитате проблеми с изработването на колагена, който отговаря за еластичността на кожата. Затова, ако не искате да съхраните младостта и красотата си, трябва да се лишавате от сън, прекарвайки нощите си по форуми и чатове (още повече, че седенето пред компютъра е още един фактор за остаряване).

Естествено, има още толкова много начини да се състарите преждевременно (например, да пушите, да пиете много кафе, да злоупотребявате със слънчевите бани и солариума), но всички те, както и описаните дотук, ще бъдат безполезни, ако очите ви блестят жизнерадостно и ако сте съхранили способността си да се смеете. Затова единствената рецепта, която може за един миг да ви превърне от красива девойка в унила лелка, е да спрете да се удивлявате на света и да се възхищавате на прекрасното, да си забраните да учите нови неща и да вярвате в бъдещето, да отречете любовта и да престанете да се влюбвате.
Виж целия пост