Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Опитват се да лишат синът ми от наследство

  • 5 013
  • 166
Бащата на синът ми / с който сме разведени/  почина отдавна.Живееше в  апартамент с родителите си. След това, преди доста години  почина баща му след тежък инсулт, който го парализира , нито говор, нито движение имаше. След смърта на мъжът си,  бабата отиде да живее на вилата им  в едно  пазарджишко село, а двустайният  им апартамент в София стоеше празен. Бащата на моят син има сестра, омъжена е и е много добре материално, както и децата ѝ. Аз и моят син  живеем в една малка гарсониера и спим в стая, която е около 12/13 кв. Той порасна и отиде на квартира , за да може да има самостоятелен живот. Няколко пъти през годините,  е молил да го пуснат да живее в едната стая от празният апартамент, но напразно. Лелята казва, ами баба ти може да реши да се върне, или - питай баба ти, а бабата казва - незнам, питай леля ти и така минаха години, а той не е нахален и настоятелен. Въпросната баба преди време получи неща като микроинсулт,  и има някакви отклонения в поведението.Дъщеря ѝ я прибра  и  я гледа няколко години, докато бабата почина миналият месец.  През това време на двустайният апартамент са направили ремонт и там от години живее единият син на въпросната леля. До тук добре, нека си живее. Проблемът е, че лелята сега отказва да изплати делът на  сина ми, защото  според нейното обяснение, и вилата и апартамента са и дарени от родителите ѝ, защото ги е гледала. Въобще не ѝ пука, че детето на починалият ѝ брат остава без жилище и без надежда за такова. Моята пенсия е малка, а и неговата заплата също. Очаквахме ,  ако дадат някакви пари, той да изтегли малък кредит, за може да си купи нещо скромно, за да може да го изплаща.... Извинявам се, за дългите обяснения ,  ще мина на  важният за мен въпрос..Ако  заведем дело, за законно запазен дял от наследственият  апартамент, дали цената на дължимото се определя от пазарната цена или от данъчната оценка?
Виж целия пост
# 1
Първо трябва да разберете на кого е апартамента. Ако им е дарен/продаден/прухвурлен по някакъв начин, нищо не дължат. След това най-доброто решение е да се разберете мирно.
Виж целия пост
# 2
Той може да оспорва дарението. Прегледай това
https://petkovalegal.com/%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0 … 0%BD%D0%B8%D0%B5/
и говори с адвокат. Доколкото знам, има срокове, така че не се бавете.
Виж целия пост
# 3
Срокът за оспорване заради запазен наследствен дял е 5 години. По-важно е, ако наистина става дума действително за дарение, да се заведе и впише своевременно иск, с цел защита при евентуална продажба на имотите на наследодателя. Но... преди всичко, проверихте ли в имотния регистър вписаните актове по партидата на имотите, в частност на въпросния апартамент? Наистина ли е прехвърлен с дарение? Може да става дума за прехвърляне с договор за доглеждане (а лелята да го нарича дарение), което не е дарение, а възмездна сделка и тогава синът ви няма запазен наследствен дял. Ако пък е вписано като дарение, но с клауза за доглеждане, тогава дарението е нищожно... и не знам нотариус, който би го вписал с такава клауза. Но в момента само си говорим общи приказки. Трябва ви добър адвокат, обаче преди всичко си проверете актовете в регистъра и то за всички имоти на наследодателя.

П.П.: Ако става дума за дарение, синът ви оспори и т.н..., ще стане съсобственик с останалите и отивате на доброволна/недоброволна делба, където до "определяне цена на дължимо" може въобще да не се стигне или не така, както си го мислите.
Виж целия пост
# 4
Не се нарича "доглеждане", а "издръжка и гледане". Най-вероятно така са прехвърлени имотите, което означава, че бащата на сина ви, съответно сина ви нямат дял. Но все пак трябва да се провери точно каква е сделката, дали продажба с издръжка и гледане или дарение.
Виж целия пост
# 5
Не съм адвокат, но синът не наследява ли баща си? Да, първо почива бащата, след това дядото, но внукът замества баща си като наследник на частта от дядото. Бабата не може да прехвърля този дял, нали? Т.е тя може да се разпорежда само с нейния си дял.
Защо сте чакали да почине бабата, за да търсите неговия дял? Данъците се делят между наследниците, той не е ли получавал известие за данъци, не е ли плащал нищо? Ако лелята е плащала данъци и правила ремонти и го докаже (синът Ви не е виждан там да полага грижи за жилището) може да го придобие и така. Десет години май беше срокът за такъв вид придобиване.
Потърсете адвокат, дано сте пропуснали сроковете.
Виж целия пост
# 6
Да, ако междувременно още докато всички са били живи, най-вече дядото, имотът не е бил прехвърлен на дъщеря им.
Виж целия пост
# 7
Наистина, как стои въпросът с данъците? Въпрос е на кого всъщност е бил този апартамент, дали бащата е имал дял по документи, или се е водил на бабата и дядото. И в кой момент е направено прехвърлянето. Може бабата и дядото заедно да са прехвърлили на дъщеря си, и апартаментът да си е бил техен.
Адвокат, това е решението.
Виж целия пост
# 8
Оф, стига с тая глупост "плащам данъци 10 години и придобивам имот"..... Сестра му си плаща данъците най-вероятно, защото жилището е нейно.
Виж целия пост
# 9
Да, ако междувременно още докато всички са били живи, най-вече дядото, имотът не е бил прехвърлен на дъщеря им.
Възможно е още след развода на сина си или след смъртта му да са направили прехвърлянето.
Виж целия пост
# 10
Трябва ти добър адвокат , за да разгледа случая. Потърси си такъв, не губи време.
Виж целия пост
# 11
първо се разрови в интернет в Агенцията по вписвания и виж дали можеш да откриеш кой в момента е собственик на въпросното жилище? След това ще трябва да идеш да поискаш едно копие от нотариалния акт, за да можеш да отидеш на адвокат с този документ. Ако не можеш, адвокатът може да свърши това за теб, но срещу заплащане.
От това, което пишеш ситуацията въобще не е ясна, и може синът ти да има права, може и да няма. Лелята може да си говори каквото иска, но ти ще вярваш само на документите.
Виж целия пост
# 12
Ако дядото е починал без да прехвърли, неговия дял се дели 33% за бабата, 33% за лелята и 33% за сина на брат й. Т.е. сина би следвало да притежава 33% от половината апартамент т.е. ~16.6%. Ако дядото го е прехвърлил приживе на лелята срещу гледане, нищо не притежава сина. Вижте за други имоти на бившия ви съпруг по села, ниви и т.н. Тези неща се уреждат на време, а не при смърт, защото който е спал или е срамежлив няма да получи нищо. Сега не е като едно време, подавате си иск/претенции и дори и след години делба пак ще си получите своето както е по закон. Но по-нахаканите роднини намират начин преждевременно да си решат собствеността и наследството законно. А ако наистина лелята е гледала родителите си не виждам какви претенции може да имате вие като не сте се появявали пред бабата и дядото. Разбирам че се чувствате ограбени и сте скромни хора, но това не означава нищо за закона.
Виж целия пост
# 13
Ако дядото е починал без да прехвърли, неговия дял се дели 33% за бабата, 33% за лелята и 33% за сина на брат й. Т.е. сина би следвало да притежава 33% от половината апартамент т.е. ~16.6%.
Скрит текст:
Ако дядото го е прехвърлил приживе на лелята срещу гледане, нищо не притежава сина. Вижте за други имоти на бившия ви съпруг по села, ниви и т.н. Тези неща се уреждат на време, а не при смърт, защото който е спал или е срамежлив няма да получи нищо. Сега не е като едно време, подавате си иск/претенции и дори и след години делба пак ще си получите своето както е по закон. Но по-нахаканите роднини намират начин преждевременно да си решат собствеността и наследството законно. А ако наистина лелята е гледала родителите си не виждам какви претенции може да имате вие като не сте се появявали пред бабата и дядото. Разбирам че се чувствате ограбени и сте скромни хора, но това не означава нищо за закона.
Това най-вероятно не е вярно, ако имотът е СИО на бабата и дядото.
Виж целия пост
# 14
Въпросът е дали бащата е бил собственик на имота или някаква част от него. Ако е било така няма как да се е вписала сделка след неговата смърт. Ако обаче сделката е била преди смъртта му, ще бъде трудно да се оспори. Наистина първо трябва да установите на кого е бил апартамента.
По давност няма как да е придобил някой собствеността. Напшащането е по пазарна стойност, наскоро приятели правиха оценка на къщата си с оценител, за да наплатят наследствен дял и да я придобият изцяло.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия