Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Има ли логика в наемането на външен човек вместо повишение на служител ?

  • 3 515
  • 76
Здравейте!
Не намерих подобна тема, но ми е интересно и пускам. Питам за нещо съвсем нормално при доста от фирмите.
Сега, да поясня. Знам, че е много относителна ситуацията, все пак няма как да повишат някой работник в мениджър, например. Е, сигурно има такива случаи, но предполагам са единици. Както и да е, няма да се хващаме буквално за всяка дума.
Как го виждате ? Това някаква стратегия ли е ? Или поредната глупост на фирмата ?
Не съм в такава ситуация вмомента, а просто ми е интересно. Преди време беше станало нещо такова. Съкратиха много добри кадри от нас, за да вземат нови хора на по- горната позиция. Съкратените също бяха подходящи за горните позиции, но ги махнаха, за да могат да си позволят още служители отгоре. Иначе скъпо идвало хаха. В случая новонаетите не бяха с по- ниска заплата, както в повечето случаи се прави. Чувал съм, че външните хора идват на по- ниски заплати, а например дългогодишен служител би поискал повече пари. Да, има логика, но при нас не бе така.
Ще се радвам да чуя различни мнения, а още повече и гледната точка на “другата страна”.
Виж целия пост
# 1
Как да повишат някой служител като няма нужната квалификация? Нови служители се наемат когато има глад на определени кадри, а във фирмата не съществуват такива хора със съответните умения.
Виж целия пост
# 2
Не е задължително човек, който е перфектен изпълнител и невероятен експерт, да притежава качествата на мениджър.
Съответно, мениджърите на по-високо ниво би следвало да притежават качества, с помощта на които да откриват дали един служител е подходящ да расте в йерархията или не.
Виж целия пост
# 3
Наистина много зависи от ситуацията. Не е задължително всеки са притежава мениджърски умения. Не всеки може да управлява хора и да дава задачи, че и да се "кара", ако не са изпълнени. В някои случаи ръководството може да иска някой да вкара свежи идеи или просто да иска да си вкара доверен човек.
Друго което ми идва на ум е, че понякога когато повишат някой, той започва да се възгордява.
Виж целия пост
# 4
Как да повишат някой служител като няма нужната квалификация? Нови служители се наемат когато има глад на определени кадри, а във фирмата не съществуват такива хора със съответните умения.
Да, съгласен съм с теб. Иначе, при нас и за двете позиции квалификацията бе една и съща. Както казах и задачите се препокриваха, и двете позиции можеха/и са/ да си разменят задълженията и задачите без проблем. Просто едните се водиха в по- престижната среда. Е, съкратиха ми колегите, за да могат да си позволят да плащат на нови служители на другата позиция. Ето в това аз не виждам кой знае каква логика. После работата не вървеше с месеци, понеже при нас липсваха хора, а на другата позиция (с която пряко си зависим- ние от тях и те от нас) имаше необучени кадри. И така месеци, докато новите се научат горе долу.
Виж целия пост
# 5
Зависи от сектора. Имам поглед над ИТ и производство в автомобилна индустрия - външен човек струва по-скъпо. Винаги (добре де, има изключения). Ако да речем заплатата ти расте с 4% на година нормално да искаш повече от 4% когато се местиш. Тъй че освен, ако не работиш във фирма, която е ултра топ на пазара и дава най-високи заплати в сектора, не виждам как ще наема хора за по-малко пари.
Това е основния начин за растеж на заплатата - смяна на фирмата.

По въпроса със съкращаването - съкратиш ли човек няма как да отвориш щат на същата позиция за определено време. Реално съкращаваш щата, заедно с човека и заявяваш, че не ти е нужен не само точно този, но и такъв като цяло. За това може да са назначили хора на други позиции в съседен отдел, макар сходни - не могат да отворят нови на мястото на съкратени. А вече за съкращение има много причини, нито една от които не мога да разгадая от "Те си работеха добре, защо ги съкратиха?".

Но да, интересно решение е. Повечето компании, ако решат да маханат някого и не искат да плащат едни пари на човека да напусне "по споразумение" обикновено го повишават/местят и по някое време през изпитателния срок на новата позиция му казват чао, защото в договора пише, че могат, включително от днес за утре. Виждала съм го не веднъж и два пъти при фирми, които имат за политика изпитателни срокове при промяна на позиция хоризонтално или вертикално.

А за наемане на свежи идеи отвън, хора с различен опит, видели различни аспекти причини бол. Да, никой не започва да ти се изплаща от ден 1. Има си т. нар. learning curve.
Виж целия пост
# 6
Зависи от кой телефон са се обади и за назначаването на новите...
Виж целия пост
# 7
В България никога е нямало прозрачност за тези неща, дори и фирмата да не е българска. Ако нещо не ти е ясно защо е така, значи става въпрос за пари.
Виж целия пост
# 8
Няма такава логика, която търсиш.
Ако фирмата е изцяло българска /даже представители на чужда/ - не търси логика хич.
Ако е държавна - има скрита логика.
Ако е чуждестранна - те си имат своя логика и планове.
Разбира се, в тона на добрия мениджмънт и ПР е добре да се уведомят служителите защо се извършват точно такива промени, но...
Виж целия пост
# 9
Повишавам сегашен служител, който се е доказал до момента, има живец и нови идеи и личи , че му дреме ,а не е на работа само докато мине раб. време. Личи си когато някой си харесва работата и я върши с удоволствие.
Наемам нови хора с нужната квалификация за да внеса глътка нов живот и идеи в екип, който вече малко се е изморил. Пристигането на нов човек винаги малко "разбърква" нещата, понякога за добро.
Виж целия пост
# 10
В моя пример фирмата е изцяло българска.
Когато ставаха разбутванията, въобще не съм се надявал да ме повишат. Като цяло не съм и искал, тук единствената ми цел е да се задържа за през оставащите ми години на преквалификация в съвсем друга сфера. След това одеялото на суджук- чорбаджията друг.
Издразних се, няма да крия, че не повишиха колегите ми, защото така работата нямаше да е в падеж. Сегашните се “обучиха”, но на си пълни кукувици и просто не виждам с какво допринасят. Със сигурност не допринасят за моята позиция и като цяло фирмата, а напротив- дърпат ни назад. Старшите и ние им вършим почти цялата работа. А, забравих- нямат и опит в сферата, както и някакви допълнителни квалификации. Заплатата им е същата като на другите от тази позиция, които са от 20 години във фирмата.
Да, ръководството си определя кой ще назначи и кой е подходящ, но те дори не са наясно с имената ни, нищо че сме 10 човека на кръст. Тоест нямат и реален поглед над нещата. Аз съм от началството на моята позиция и никога не са ме питали кой как се справя. Може би наистина играе роля кой кого познава и т.н.
То да ставаше въпрос за някаква престижна и висококвалифицирана работа- ами не е. Става въпрос за нещо като продавачи, но наредени в “лъскав” офис.
Идеи при нас също не се искат, ама съвсем сериозно. Тук си просто един служител, та и това със свежите идеи ПРИ НАС не е фактор.
Виж целия пост
# 11
Не. Няма логика. Някой се е трепал да се докаже с години и мисли, че е забелязано, а накрая идва един нов и даже ти се пише шеф, а реално ти го обучаваш. Взема същата и по-висока заплата и ти пиеш една студена вода. От там се почва правене на номера и демотивация за работа. От друга страна на началството им трябва един нов, а имат много стари верни кучета. Кой да повишат? Труден избор, но конкретно в твоят пример са целели нещо, което дефакто май не се е получило.
Виж целия пост
# 12
Никой не прави самоцелни промени. След като са ги направили, значи има някаква тяхна си логика.
Ето например възможни неочевидни аргументи:
Могат да съкратят жена в детеродна възраст, за да назначат мъж - по очевидни причини.
Може да съкратят конфликтна личност и да назначат някой по-дипломатичен.
Може назначеният да има други предимства - опит с общуване с клиенти, може да доведе свои клиенти, може да е шурей на шефа, може да знае чужд език.
Може собственикът на фирмата да има друга фирма и от там да е прехвърлил новоназначените, по негови си съображения, например да подсилят екипа с напредничави методи на работа или защото закрива другата фирма.

Очевидно съкратените не са се ползвали с доверието на началството, колкото и да са ти изглеждали подходящи или даже по-добри. Доверието не е никак маловажно.
Виж целия пост
# 13
Това е обсъждано и преди.  Често срещана практика е в чуждите фирми (и в държавните бих казала). Логика има - търси се нова кръв, свежи идеи и прочее, но според мен в общия случаи ползата е по-малка от вредата. Да не говорим, ако вземат мениджър със супер CV, ама от бранша с безалкохолни напитки, да управлява бизнес в областта на продажбите на електрооборудване. Ми не става, двата бранша са коренно различни, а и опитът и познанията от единия в голямата си част не вършат работа при другия. Такива назначения могат да работят само на супер високо ниво, когато мениджърът все едно гледа само цифри и не му трябва да разбира от електрооборудване.
Някой каза, че служителите във фирмата, макар успешни на средно ниво, нямат качества за висока позиция и затова вземат външни. И тук не съм съгласна. Най-чест се вземат външни хора  от същото средно ниво, търсещи кариерен растеж. Тоест пак недоказали се като мениджъри, но и непознаващи бизнеса. А собствените кадри гледат, гледат, пък напускат за да станат мениджъри другаде.

Та според мен логика има, но не е оправдана и негативите са повече от ползите.
Виж целия пост
# 14
Сетих се. Имаше подобен случай във фирмата на мм. Логиката е - страх и подчинение, майната й на ефективността.
"Ще махмем старите, защото много си повярваха и много искат. Ще назначим нови, които ще се шашкат повече. Ние имаме утвърдени позиции на пазара, дреме ни."
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия