Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бълхи + котки и мръсотия

  • 1 177
  • 10
Здравейте, в един блок  в един от апартаментите живеят възрастна жена и сина й, всички живущи просто са проплакали от тях.
Последното нещо са бълхите.
Те отглеждат улични котки вкъщи и явно са донесени бълхи от котките, но освен това в бълхи е и долният апартамент.
Това би било добре, ако беше единичен случай, но напрежението в блока доста ескалира от проблеми в годините, първо тези хора живеят в пълна мръсотия, доколкото чух последно е миришело на мърша и бабата е оставила храна, която се е развалила в горещините и осмърдяла всичко, даже и червеи е имало, т.е. говорим за сериозни хигиенични проблеми, не за нещо дребно.
Питането ми е към кого да се обърнем - Община, РИОСВ, ХЕИ кой може да ги накара да спазват някаква хигиена на минимума поне.
Има предложение за налагане на глоба от кмета чрез управителя ни, но дори и да са съгласни хората от блока, мен  ме съмнява да има ефект, т.к. глобата е 20лв или да се увеличи точно тяхната такса за почистване на блока, но това няма да изчисти мръсотията и мизерята в тях, която не се търпи то съседите.
Виж целия пост
# 1
Съчувствам много. Като малка имахме такива съседи и още помня вонята и мизерията от тях.

Какво може да направите? Накратко – да ги изгоните за срок до 3 години. От Закон за собствеността:

Цитат
Чл. 45. (Доп. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 01.05.2009 г.) Собственикът на етаж или на част от етаж се изважда от сградата по решение на общото събрание за срок до три години:
а) ако използува или допуска да се използуват неговите помещения по начин, който излага сградата на опасност от пожар или от значителни повреди, и
б) (изм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) ако систематически нарушава правилника или решенията на общото събрание за вътрешния ред в сградата или добрите нрави.
Общото събрание може да вземе решение за изваждане само след като собственикът е бил предупреден писмено от управителя, че ще бъде изваден от имота и ако и след това предупреждение не е прекратил нарушението.
Чл. 46. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г., изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 01.05.2009 г.) Собственикът може да иска от районния съд отмяна на решението на общото събрание за изваждането по реда, установен в отделен закон.
Въз основа на влязлото в сила решение на общото събрание по чл. 45 управителят или председателят на управителния съвет може да поиска издаване на заповед за изпълнение по чл. 410, ал. 1 от Гражданския процесуален кодекс.
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2122102787

На ваше място бих направила консултация с адвокат преди това, за да знам как да действам точно според процедурата.
Виж целия пост
# 2
^^Ама първо трябва да си съберат общото събрание и да вземат решение по 45б и да се опише как точно действията на съкооператорката нарушават правилника и прочее подробности. А и за да се извади от жилище трябва да има къде да отиде, така че не се надявайте много. Пиши на всички институции които се сетиш и току някой може да отговори.
Виж целия пост
# 3
Не мисля, че някой от хората биха искали да ги изгоним, но ако такова решение ги стресне, защо да не опитаме?
В смисъл повечето институции до днес са отказвали съдействие - община, полиция. Наводниха съседа отдолу и водата течеше през контакта което е животозастрашаващо но никой нищо не предприе. Измиват си ръцете или с етажна собственост или че не било престъпление. И нулев резултат. Викат съдете ни какво бабата с пенсия, синът на 4 часа. Какво ще ни вземете? И той май си е вярно.
Виж целия пост
# 4
Това мисля е доста полезно - https://stanchevlegal.com/2018/06/29/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0 … 2-%D1%80%D0%B5-2/
Виж целия пост
# 5
Благодаря, категорично дори само да им се обясни, че има възможност да бъдат изгонени от блока ( защото те сега казват пари не можете да ни вземете) ще има ефект. Тя бабата май не е с ума си, но синът ще го схване.
Значи общо събрание и ще видим какво ще стане.
Виж целия пост
# 6
Никой нормален човек не би живял в подобни условия. Най-вероятно и бабата и сина са с психични проблеми, предполагам и нямат и кой знае какви пари, така че глоби не биха свършили работа.
Преди време имаше подобна сага в съседния блок. Много възрастна дама, отглежда котки и кучета, миризмата се усещаше още като си пред самия блок. Осигуриха от някаква фондация една жена, която се грижеше за нея по няколко часа дневно, а преди това доброволци изчистиха жилището. Може би ако се съгласят да се почисти апартамента и от там нататък да спрат да мъкнат животни. Много е трудно в такива ситуации, дано намерите решение.
Виж целия пост
# 7
Да така е, благодаря ще разкажа как се е развило.
Адвокат ми сподели, че имало решение на върховен съд, в което съсед е осъден да махне животни, като остави само една котка.
В моя случай това няма да помогне толкова много, така мисля.
Това с доброволците е хубава идея само че в нашия по-малък град не знам дали би се осъществило.
Виж целия пост
# 8
Оставете тая гняс да се обърне срещу тях...защото най-много вреди на тяхното здраве... само търпение и ще видите как думите ми са истина.

Това адвокати, съдилища, общини и тем подобни ще ви тровят и нервната система, а и така тези с котките и кучетата ги правите много значими, защото в тези изродени времена, винаги ще се намерят върли защитници на котки и кучета за да ги защитят и да ви направят на ненормални.
Виж целия пост
# 9
То може и да е станало нещо, защото са изгонили котета. То, това са хора, които дори не полагат грижи за животните. Кой природозащитник пък ще ги защити? То хората са проблемът в случая.
Засега пуснахме жалба до общината.
И съседът отдолу реши да ги съди за наводнението, което е стъпка напред. Наесен ще се съберем да говорим отново. Но напрежението ескалира, съседи започват да крещят по бабата и се надявам да не стигнем и до бой. Все пак има и по-цивилизовани начини, а не псувни и обиди.
Виж целия пост
# 10
Много добре ви разбирам болката и че всичко на което сте подложени не е нормално, защото съм водила не една битка ама с точно такива хора, в единия случай младо куче от породата немска овчарка се спомина от Гана а години преди това Ротвайлер също... за котките случая при мен беше, че жената се спомина.
А защитниците вземат пари, на хранилки са и си имат начини да ви правят на маймуни, за тях са важи парите не животните.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия