Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпрос за имот със запазено пожизнено право

  • 2 618
  • 51
# 45
Дали повишава шансовете?
Материалното наследство ти дава преднина спрямо останалите, но по никакъв начин не повишава твоята способност да си успешен и да постигнеш нещо, т.е. да надградиш над това, което си получил. Един спортист, който стартира от средата на пистата, изобщо не е казано, че бяга по-бързо от останалите. Дори е твърде вероятно да е много по-бавен, защото не му се налага да бърза. И при едно истинско състезание е много възможно точно той да остане последен.

По същия начин е и с наследството - този, който винаги е имал, без да се бори, често се оказва, че не може да изработи със собствени сили дори това, което е получил даром, камо ли да надгради над него, просто защото никога не му се е налагало.

Да, на теория, ако имаш правилната нагласа, мотивация и умения, и успееш да използваш наследеното ПЛЮС да дадеш максимума от себе си - тогава може да дръпнеш много напред. Но това се случва много, много рядко.

Може да се обобщи така: повечето богати хора са наследствено богати, но повечето успешни хора са self made. Надявам се правиш разлика между успееш и богат.
Виж целия пост
# 46
От гледна точка на просперитета на наследниците важното е да са богати, а не да са успешни. Тоест важно е на кой етаж си, а не колко етажа си изкачил - ако си се родил на стотния етаж и си останеш там пак си по-високо от някой, родил се на десетия и изкачил се до петдесетия, нали? 
И не е вярно, че било много рядко, колко много богаташи са потомствени и не им е зле на целия им род, докато на успешния какво? Само той е добре. И ако не си остави наследството на децата те пак няма да са с предимство.

Ама няма смисъл от този спор - ти недей да оставяш нищо на децата, а аз (ако ми остане) ще оставя.
Виж целия пост
# 47
Станция, аз не споря, просто споделям гледна точка.

Ако за теб целта е да си богат(а), тогава разбира се, че наследството има значение. За мен не е така - парите са мерило за постижение, те са следствие от него, но не са цел. Те са страничен ефект. Положителен такъв, но все пак страничен.

И да, между другото съвсем сериозно обмислям да не оставям наследство. Има още доста време (надявам се...) докато тая тема дойде сериозно на дневен ред, и дотогава може да съм на коренно различен акъл, а може и да не ми е останал никакъв акъл.... Но ако трябва от днешна гледна точка да правя избор, би бил този - възпитание първите 7-10 години, стабилно образование до 18-19г и после всеки да си обира партакешите и каквото сабя покаже.
Виж целия пост
# 48
Целта не е богатство, а конкурентно предимство за наследниците. Богатството е само средство за постигане на целта.

18-19 годишна възраст е твърде ниска за да е получено (завършено) стабилно образование.
Виж целия пост
# 49
Целта не е богатство, а конкурентно предимство за наследниците.
Хм, буквално в предния пост каза точно обратното:
От гледна точка на просперитета на наследниците важното е да са богати, а не да са успешни.
Както и да е, няма да се заяждаме, разни хора - разни идеали.

Що се отнася до образованието, разбира се че не се изчерпва до 18-19г. Казвам, че това е диапазона, в който виждам нещата като своя отговорност и съответно ще помагам с каквото мога. Оттам насетне всеки си има глава и си решава как да си подреди живота. Ако иска да продава дюнери цял живот, ако иска да си избира университет по света където реши, ако иска да става космонавт и да се заселва на Марс (предполагам дотогава ще е възможно).

Не казвам, че ще ми е все едно какъв избор ще направи, но това е отделен житейски път на всеки човек, в който нямам право да се меся и да давам наклон кое как да става.
Виж целия пост
# 50
Целта не е богатство, а конкурентно предимство за наследниците.
Хм, буквално в предния пост каза точно обратното:
От гледна точка на просперитета на наследниците важното е да са богати, а не да са успешни.
Както и да е, няма да се заяждаме, разни хора - разни идеали.

Taка звучи, защото се опитах да ползвам твоя пример с твоята лексика. От контекста се вижда, че под "успешен" ти имаше предвид конкретно човек, постигнал нещо със собствени усилия. А аз ти казах, че медал на олимпиадата дават на първия, а не на този, направил най-голям напредък спрямо началното си положение. И ако някой има предимство изначално това помага.
Виж целия пост
# 51
Слаши, въпросът беше как стоят нещата юридически. Останалото е фентъзи, в което даже ти няма да искаш да участваш.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия