Конкретно бях провокирана от случка в ресторанта на луксозен спа хотел. Помолихме за нормален оцет, защото в оливарника на масата инаше само балсамико. Сервитьорката беше достатъчно неразумна да ни донесе цялата бутилка, която използвали в кухнята, която се оказа ЗАМЕСТИТЕЛ на оцета, т.е. вода с оцетна киселина. Та се замислих щом заменят нещо толкова евтино като оцета с фалшификат, какъв е шансът сиренето да е от мляко?
Още същата вечер реших да си направя експеримент. В ресторанта, където бяхме резервирали (извън хотела), помолих сервитьорката да попита в кухнята дали катъка от салата ми съдържа палмово масло защото уж съм алергична. Изненада, в кухнята не били сигурни и затова го замениха с друго…
Та идеята ми е тук да споделяме личен опит и наблюдения. Както и заведения, за които знаем / подозираме, че използват фалшификати. Както и заведения, за които знаем със сигурност, че не шмекеруват, за цялата страна.