Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инвестиция в апартамент

  • 7 907
  • 192
Здравейте! Бих искала да чуя Вашето мнение по следния казус.
Във връзка с апартаментите в София. Тричленно семейство. Живеем в панелен двустаен апартамент, с малко дете  сме и на този етап ни уствойва. Имаме тристаен стара тухла под наем е.
Имахме кредит, но го изплатихме. Поддържаме една кола - устройва ни и на този етап не планираме нова. Апартаментите са след ремонти и са в добро състояние на този етап.
Обмисляме закупуване на още един апартамент.   Ценови диапазон около 70000-80000 евро. Според вас ще се намерили за тази цена? Виждаме, че има обяви.
Имаме спестени 35 000 лева.
На месец ни остават 1200 лева минимум за пестене ( не се пипат), но скоро се връщам на работа  и ще успеем поне 2000.00 лева.  Очакваме продажба. Ще вземем 10 000 лева. Почти е готова сделката. Та ще станат 45000.00лева.
За съжаление ще имаме възможност за още един двустаен. Разглеждаме ново стройтелство. Задължително с акт 16, за да можем да отдадем под наем. По клоним към стара тухла

*Дилемата ни е още 6 месеца да спестяваме и след това началото на следващата година да изтеглим кредит за друстаен апартамент. Ще имаме 59400. Така. Това е единия вариант.
* Другият вариант е да събираме пари още 5 години. Но какво ще стане с цените ? Дали ще се качат много за 5 години. ? Ако изберем втория вариант и отново можем да намерим имот до 80000 евро ще имаме събрани пари около 130000 -150000 лева. Следователно кредита, който ще теглим ще е потребителски. Много по-нисък и ще го изплатим доста бързо.
Дилемата е дали няма цените много да скочат за  4-6 години . Вие как бихте постъпили в нашата ситуация?
Допълвам, че в момента нямаме идея за бизнес, нито ни се инвестира в друго.
Клоним към вариант да изчакаме няколко години.
Благодаря за отделеното време.
Виж целия пост
# 1
За 70000-80000 евро в момента и двустаен не можете да си купите. Апартаментите са добра инвестиция, но точно в момента цените са много високи и продължават да се покачват.
Виж целия пост
# 2
Ако смятате че ще може да го отдадете, вземете си кредит след 6м като и двамата сте с трудови договори и с наема си помагайте изплащането. Това е масовия съвет който ще получите.
Лично аз смятам, че след 5г имотите ще са по-евтини отколкото сега, но това си е мое мнение и няма нужда да ми вярвате.
Иначе за да съм полезен, ако бях на ваше място и искам да се занимавам с рентиерство, бих следил следните неща:
1. Връщат ли се хората в София, наемите накъде ще тръгнат. Има ли излишък на квартири или ще се запълнят на есен. (не виждам да се наемат много квартири а вече сме 11 август, ще разберем на есен с песен)
2. Продължава ли да се нагорещява имотния пазар или се охлажда. Увеличава ли се предлагането. (по мои наблюдения предлагането се увеличава, пазара започва да се охлажда и виждам корекции надолу, но е възможно да е заради сезона, ще разберем на есен с песен)
3. Ще има ли нови локдауни (ще разберем на есен с песен).
4. Банките ще затягат ли положението и ще вдигат ли лихвите. (ще разберем на есен с песен)

Та по тези 4 съображения, мисля че както сте си го намислили да изчакате 6 месеца ще е най-добре, за да видите на къде ще задуха вятъра. Понеже ще сте със солиден кредит, цената няма значение, вноската има значение. Ако вноските се вдигнат, а наемите не то няма да ви е приятно да сте купили супер скъп имот и да му плащате увеличени вноски и да получавате нисък наем.
Виж целия пост
# 3
Полезна дискусия. Поздравления.
Подкрепям мнението на Gogo 1979. Лично аз съм скептична към идеята за апартамент ново строителство, клоня към "стара" тухла. Новите квартали са без изградена инфраструктура, а "старите" се презастрояват, т.е. широк център по възможност с гараж. С пари в брой+ потребителски кредит/възможно най-бързо изплащане/ излиза доста по-изгодно покупката 
Виж целия пост
# 4
Преди няколко години бяхме изправени пред подобна дилема, само че без спестени пари.
Съпоставяйки цената за покупка и наема, който бихме взели, решихме, че ни е неизгодно да инвестираме в ново. Купихме панелна гарсониера на атрактивно (за наематели) място, от която получаваме наем, колкото ако бяхме купили ново за същата сума (в друг район). Другият + е, че е бързо ликвиден, там никой не продава и появи ли се нещо се грабва веднага. Ние имахме късмет, че беше ипотекиран и под запор, част от фирмен кредит. Работихме директно с банката и нямаше опасност от измама.

Купихме го в неблагоприятно време, т.е. цените бяха високи, но пък условията на банките отлични. Цената му след това временно спадна малко, но тогава пък лихвените %-ти бяха неизгодни, затова смятам, че взехме правилното решение. Сега цената му е доста по-висока, а ние сме на смешна лихва (2.45%).

Ако след време имаме желание, винаги можем да го трансформираме в тухла, но през това време цената му е дръпнала повече, отколкото ако бяхме събирали пари.

Пазарът е динамичен и има леки спадове. Като цяло обаче тенденцията е нагоре. Ако си с пари в брой, можеш да чакаш спад и да купиш изгодно. Но при кредит основен фактор е банката, а в ппериодите на спад условията не са изгодни.
Виж целия пост
# 5
Интересна е темата.В тази връзка бих попитала дали си заслужава човек да си купи студио на морето и да го дава под наем лятото?Ще си възвърне ли парите или ще бъде на загуба?
Виж целия пост
# 6
Сезонът по морето е 8-9 седмици пряко сили. Сметнете колко време е необходимо, за да избиете това, което трябва да избиете. Като включите и разходите, свързани с краткосрочното отдаване.
Виж целия пост
# 7
Интересна е темата.В тази връзка бих попитала дали си заслужава човек да си купи студио на морето и да го дава под наем лятото?Ще си възвърне ли парите или ще бъде на загуба?

Това е гарантирана загуба.
По-добър вариант е апартамент във Варна или Бургас, който да носи целогодишен наем. Много трябва да се внимава с наемателите. Като едното нищо наемът за 2-3 години може да отиде в ремонт или подмяна на мебели.
Виж целия пост
# 8
Интересна е темата.В тази връзка бих попитала дали си заслужава човек да си купи студио на морето и да го дава под наем лятото?Ще си възвърне ли парите или ще бъде на загуба?
Не мисля ,че е удачна инвестиция.
Виж целия пост
# 9
За съжаление покупка на  морето според мен не е добра инвестиция. Няма да се избият парите.
Виж целия пост
# 10
Трябва да имаме предвид и това, че наближаваме към еврозоната. Според мен, тогава банковите лихви ще спаднат, освен ако не стане пак някоя световна криза.
На въпроса - бих изчакала въпросните 6 месеца и тогава бих решила.
Виж целия пост
# 11
Благодаря за мнението.Човек като се замисли не си заслужава ,може би единствено ако има в излишък парите и да не чака възвращаемост ,а просто да го ползва за себе си.Ама тогава няма отърваване от роднини.Това в реда на шегата.
Виж целия пост
# 12
Да, ако ще го ползвате за себе си, има повече смисъл.
Имам познати, които отдавна са така - имат си нещо на морето, всяка възможна вакация или отпуска се насочват там, харесва им така, доволни са.
Виж целия пост
# 13
Живеем във Варна и смятам, че имотите за скъпи за покупка ако ще се ползва само за лятото.
Студентите на 6-те университета в града са си по родните места заради онлайн обучението. Другата масова група наематели са млади хора, които работеха по заведенията - и те освободиха масово наетите апартаменти.
Споделям горните защото работя в университет тук и студенти няма, а приятели с наематели работещи млади хора приключиха наемните отношения при последното затваряне на заведенията.
Има и семейства, които си живеят години наред под наем, имаме такива съседи, но си е късмет да попаднеш на такива. Ако ще купите във Варна гаражът или паркомястото са задължителни и са скъпи.

Смятам за по-разумно да гледате във вашия град и да дебнете имот на добро място в лошо състояние, цената им е повлияна от състоянието. Така бих направила аз във вашата ситуация, внимателно гледам имотите в състояние "тотал щета". Ремонт се прави, но имот не се мести.
Виж целия пост
# 14
Сметнете си и цената за ремонт! Ние 2019 също имахме имотни дилеми и не купихме апартамент в София именно заради парите, които трябваше да вложим за ремонт.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия