Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Камера в общи части на блока

  • 1 987
  • 42
# 15
Абе, звъни на звънеца, жена.
Кажи с думи прости какво искаш, не тръгвай с жалби, че майка ти ще им бере гайлето после на комшиите.
Виж целия пост
# 16
Цитат
Както и на обществено място, ако някой ви снима, няма право без ваше съгласие.
Уличните камери?
Виж целия пост
# 17
Най-скъпите снимки пропускате, но това е положението.
Виж целия пост
# 18
Цитат
Както и на обществено място, ако някой ви снима, няма право без ваше съгласие.
Уличните камери?
те снимат отдалече, номера на коли трябва да се размазват, както и лица на хората
https://weather-webcam.eu/sofia-orlov-most-na-jivo/
Или трябва да знаеш, че отивайки в МОЛа, там има камери и с влизането се съгласяваш. В автобуса също, има лепенки, че има камери около вратите.
Виж целия пост
# 19
Здравейте,
Не знам дали темата ми е за тук.

Имам следния проблем. Собственик съм на една част от апартамент. Живея в чужбина и го посещавам само когато се прибираме. Съсобственик съм със майка ми/ не сме в добри отношения /. Забелязах, че съседката с която сме врата до врата е поставила камера, която заснема целия етаж включително и нашата врата. Всичко.
Майка ми е доволна /тя също от скоро не живее там/, защото съседката й е дала паролата и тя следи кой се качва, слиза изобщо всичко какво се случва.
На мен тази идея не ми допада. Не ни в приятно като сме там да ме гледаш съседката с какво, кога се прибираме.
Може да звучи нелепо, но това е моята ситуация.
Бих искала да питам имал ли е някой подобен проблем и ако се пусне жалба, то анонимна ли е или може да се разбере винаги кой е пуснал жалбата?
Благодаря!

Жалба може да пуснете в КЗЛД. Това са лични данни. Повече информация тук - www.cpdp.bg/?p=element&aid=424
Не е анонимна жалбата.
Виж целия пост
# 20
А не е ли вариант просто да сложите и вие камера на вашата врата, която гледа към съседката? Не разбрах дали съседката с камерата живее постоянно там, или и нея я няма. Ако живее постонянно може би не й пука много, че я снимат (а пък може точно тогава да й пука, знае ли човек). Не стана ясно и съседката с каква цел е сложила камерата, изрично с цел да шпионира вас като съседи, или я е сложила за себе си, но майката я е "убедила" да завърти камерата малко...

Също така без да съм юрист, не виждам защо трябва да се подава жалба в полицията. Би трябвало да можеш директно да заведеш дело (иск) в съда, като разбира се трябва да подготвиш добре доказателствената част (кой, къде какво е сложил, с чие разрешение или липса на такова), което е най-добре да го свърши адвокат.

Друга идея (по "българския" начин) би била да дадеш 10 лв. на едно цигане да мацне малко блажна боя на камерата, и въпросът приключва. Разбира се това в краен случай, ако нищо друго не помага.

Наистина най-добре да се разберете нормално по човешки, но е възможно и да не стане (или да стане по-зле).
Виж целия пост
# 21
По повод сигналите и жалбите: Аз подадох сигнал за един малоумник за опасно шофиране. Приеха го, казаха, че ще го проследят по светофарите, но само ако отида в районното да подам жалба официално, сетне можело и на разпознаване да ме извикат. За Бога, какво разпознаване, аз го гледам в огледалото за задно виждане, сетне ме засече, след като ме подмина го видях какво направи докато ми изчезна от погледа и накрая така са го направили, че човек застава с пълната си самоличност, а нарушителя ако има късмет да има приятели може впоследствие да ти стъжни живота. Отделно колко време може да отнеме всичко. Помня, че бях много разочарована, един вид не ни карайте да работим, няма смисъл.
Виж целия пост
# 22
Добре де,  и да има камера, не трябва ли само при нужда(произшествие) да се гледа от някой оторизиран  или пък да засяга само вратите на който гледа, пред неговата врата да  е.Може ли да  се шпионира наред, не е нормално това, на друго избива.Биг брадър ряпа да яде.
Ние имаме 4 камери в блока - две при предния вход и още толкова при задния. На телефона мога да следя в реално време какво се случва, а също така и да връщам. Всичко това е съгласувано на общо събрание. Камерите бяха монтирани след обир в един от апартаментите във входа.
Шпиониране бих го определила, ако си водя любовник вкъщи и има какво да крия. Grin
Виж целия пост
# 23
Съседката живее постоянно в апартамента си. Не знам каква е целта на поставянето на камерата й. За сега няма повдигнато недоволство от другите етажи понеже ние сме на един от последните и реално няма голям човекопоток както на един първи етаж.
Не става дума за камера поставена след решение на общото събрание. Става дума за еднолично решение от странстващ на съседката да си я монтират над вратата.

От гледна точка на криене, нямам нищо за криене но въпросът е принципен. Минавам с децата, съседката не я й познавам понеже е от новите в блока.
Майка ми не веднъж ми е изпращала скрийн шотове от камерата кой кога минал и направил.

Благодаря за сайта Jerry 19, сега ще го погледна.

Нямам достъп до камерат и не ми е приятно да ме гледат под лупа не регламентирано.
Ще се опитам да разрешава казуса по нормален начин, но исках да се интересувам каква е процедурата ако ме се постигне съгласие.
Виж целия пост
# 24
Съседката в НАЙ НАЙ-добрия случай, ако иска нека да снима само нейния вход, а не вашия или етажната площадка. За целта камерата трябва да не е монтирана директно над вратата й, защото така няма как да снима себе си. При нас в офиса нашата камера е монтирана над входа на съседния офис и обратно - гледат една срещу друга.

Щи се отнася до "нямам какво да крия" - който поставя нещата така, не е разбрал фундаментално идеята на защитата на личното пространство. Тази защита не е целта да се задейства когато имаш какво да криеш, защото тогава е късно. Тя важи превантивно и е въпрос да можеш да РЕШАВАШ, да имаш право на избор кое да се знае и кое не, а не дали има какво да се крие.
Виж целия пост
# 25
Все пак се помайтапих с любовника и криенето. Напълно в правото си си да не позволяваш да бъдеш снимана без изрично позволение.
Виж целия пост
# 26
А защо не  говорите с жената защо е поставила камерата.
Може да е била обирана и да си има притеснения.
Ако е ей така за сеир и с и няма работа е щурава работа. И имате право да изискате да я махне.
Говорете първо човешки с жената и обяснете, че няма право.
Ако не ще, тогава действайте законово.

Аз съм на обратното. Искам камери във входа. Мрънкам на домоуправителя.
Редовно ни обират мазетата.

Иначе не ми дреме кой кога ще ме гледа, че си влизам в дома.
Даже се чудя колко струва такава услуга?
Някой знае ли?
Интересното е, че входната врата за мазето не е разбивана. Само мазетата.
Или е някой от входа или някой от другите входове и имат ключ.
Случва се и вратата на мазето да се остави отворена, както и входната врата.
Не се научиха.
Виж целия пост
# 27
Елора, оставяйки настрана етажна собственост, решения на събрание и т.н. основния принцип е, че не можеш да снимаш хора без причина, без тяхното съгласие, и без те да знаят, че биват снимани. Това важи генерално, не само в жилищни сгради и в общи части, а навсякъде. У вас може да снимаш колкото си искаш, но дори тогава когато идват хора на гости у вас, трябва да им кажеш, че биват снимани. Пред входата врата на жилището ти, законово не знам как стоят нещата, но чисто етично е ОК, ако наистина снимаш само хора, които влизат и излизат от вас, а не всеки, който просто минава оттам. Същото е и с мазето - ако твоето мазе ограбват, тогава сложи твоя камера вътре в твоето мазе, и никой не може да ти каже нищо. Но в общите части и особено на входа на сградата не може ей така да снимаш всеки кога минава, кога се прибира и с кого.
Виж целия пост
# 28
А ако всички са съгласни, защо да не се сложи камера.
Всъщност е идея в мазето да сложа Grinning
Знаете ли как става? Има си фирми ли?
Виж целия пост
# 29
А ако всички са съгласни, защо да не се сложи камера.
Ако всички са съгласни, и ако това е документирано с решение на общото ви събрание, тогава доколкто знам (без да съм експерт) е позволено.

Лично за мен пак е проблематично, защото може като идвам у вас да не искам да ме снимат, но в крайна сметка ако толкова ми пречи няма да идвам у вас. Идеята е, че ако етажната собственост съвкупно като собственик на имотите в сградата се е съгласила, тогава е аналогично на ситуацията, когато ти еднолично решиш да снимаш в твоята собственост.

Всъщност е идея в мазето да сложа Grinning
Знаете ли как става? Има си фирми ли?
Ами зависи какво точно искаш. На пазара има най-различни варианти, има само камери и камери със записващо устройство, както и само записващи устройства за връзка с Х на брой камери. В най-простия вариант ако имаш 1 камера с 1 записващо устройство, нямаш нужда от фирма, избираш модел, купуваш и я слагаш. Трябва разбира се да имаш контакт в мазето или някакъв източник на захранване. Самото монтиране може да го направи и мъжа ти ако е средно сръчен с отвертка и бормашина.
Вече ако искаш да гледаш какво става през телефона или от компютъра, пак има варианти - може да е само от твоята домашна мрежа вкъщи, или от цял свят през интернет. Ако хващаш WiFi в мазето, е най-лесно, като е въпрос на настройка в самото устройство дали достъпът да е само от локалната мрежа (от вас) или през интернет. Ако нямате WiFi там, тогава или трябва да се прекара кабел, или евентуално ако има обхват на мобилен оператор, чрез СИМ карта и през мобилен нет.

За тия по-сложните варианти е по-добре да ти го направи фирма, всъщност и в най-простия пак може да извикаш фирма, но е малко пресилено. Произволна СОТ фирма може да ти извърши монтажа, като тя ще се опита да ти продаде и услуга по наблюдение и охрана срещу месечна такса разбира се. Според фирмата евентуално може да си ограничена и откъм марки и модели камери, повечето ползват HikVision, което е китайски производител, който е под съмнение, че всичко, което се снима с тяхни устройства, се праща в Китай и по този начин изграждат глобална мрежа за нблюдение в целия свят. Което донякъде са конспиративни теории, но не е невъзможно...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия