Пухкав ориз?

  • 9 721
  • 8
Вие все ме учите как да готвя, за което съм Ви много БЛАГОДАРНА. Сега моля да ме научите как става ориза пухкав.
Все го правя /с зеленчуци, пиле, скариди и т. н./, но не мога да го докарам на вид. На вкус го оправям с подправки. Laughing
Сигурно има някаква тайна, която не знам. Rolling Eyes
МОЛЯ да я споделите. Wink
Виж целия пост
# 1
stara indiiska recepta. bezotkazna sys vsqkakyv vid oriz.
1 chast oriz se zaliva s 1 1/2chast voda
/zabelejka za skeptitsite -vodata ne e malko/
slaga se na kotlona da zavri i vednaga sled kato zavri se namalqva na minimalna stepen. ostavq se 10-12 minuti i e gotov
vajno e prez cqloto gotvene da ne se otvarq kapaka. taka se zadushava i vsichkata voda se popiva ot oriza.
moje da slojite malko sol, maznina i luk i t.n.
az naprimer taka pravq gybi soriz, spanak s oriz. slagam vsichki prodikti v nachaloto i za max 12 min imash prekrasna mandja:-)
uspeh
Виж целия пост
# 2
Имам си тайна за ориза от мама Wink  Чаена чаша ориз, измит със студена вода (той по принцип се мие и готви само със студена вода) се позапържва до "оцъкляне" (става прозрачен) в 3 дървени лъжици мазнина. После се залива със същата чаена чаша студена вода и се наблюдава. Като заври още една чаша, като заври още една - т.е. 3 чаши студена вода на порции. След последната се осолява и подправя на вкус, като гледаш внимателно как ври. Като започнат да се надуват големи мехури и да плюкат го махаш от котлона, завиваш с кърпа, похлупваш с капака и оставяш 15 минути. Следва консумация.
П.п. Поразбърквай да не загаря, но не много, че се кашва гадно.
Виж целия пост
# 3
В "Бон апети " показаха една рецепта , която пробвах и наистина стана много хубав. Слагат се  да заврят 3 чаши вода с малко мазнина и един бульон , след което се добавя ориза . Покрива се с капак и се изключва. След 20 минути е готово.

А между другото винаги мия ориз с вряла вода и не ми се слепва никога.
Виж целия пост
# 4
Цитат на: nestinarka
В "Бон апети " показаха една рецепта , която пробвах и наистина стана много хубав. Слагат се  да заврят 3 чаши вода с малко мазнина и един бульон , след което се добавя ориза . Покрива се с капак и се изключва. След 20 минути е готово.

А между другото винаги мия ориз с вряла вода и не ми се слепва никога.


йес. пробвала съм го, но с бланширан ориз и наистина така става на отделни зрънца. но широкият ориз, който ползвам за сърмички например, винаги ми се разкашква, просто той е много нишестен.
запърженият до изцъкляне ориз също не ми се получава добре, затова спрях да го пържа....
Виж целия пост
# 5
Цитат на: Assinka
Имам си тайна за ориза от мама Wink  Чаена чаша ориз, измит със студена вода (той по принцип се мие и готви само със студена вода) се позапържва до "оцъкляне" (става прозрачен) в 3 дървени лъжици мазнина. После се залива със същата чаена чаша студена вода и се наблюдава. Като заври още една чаша, като заври още една - т.е. 3 чаши студена вода на порции. След последната се осолява и подправя на вкус, като гледаш внимателно как ври. Като започнат да се надуват големи мехури и да плюкат го махаш от котлона, завиваш с кърпа, похлупваш с капака и оставяш 15 минути. Следва консумация.
П.п. Поразбърквай да не загаря, но не много, че се кашва гадно.

Аз го приготвям по същия начин, наистина ориза се мие със студена вода за да се отмие излишното нишесте.
Виж целия пост
# 6
Според мен всичко зависи от ориза. Аз използвам бланширан ориз, никога не го мия и не ми се е слепвал. Докато обикновения ориз винаги става като разкашкан.
Виж целия пост
# 7
Цитат на: Катя (Сливен)
Според мен всичко зависи от ориза. Аз използвам бланширан ориз, никога не го мия и не ми се е слепвал. Докато обикновения ориз винаги става като разкашкан.

Напълно съгласна съм с теб - откакто започнах да готвя с бланширан ориз, вече нямам проблем с разкашкване, слепване и пр. Не се налага и да "остъклявам" ориза чрез пържене, а доколкото съм чувала и чела, бланшираният ориз не се мие - именно тогава запазва свойството си да не се слепва при приготвяне.
Виж целия пост
# 8
Аз ползвам ориз "Тай-Май", който не е бланширан, но е дълъг, като бланширания, никога не залепва и не се скашква. Бланшираният е малко безвкусен. Даже когато се сложат подправки, не се усеща вкуса му.
Когато правя сърми или пълнени чушки, слагам друг обикновен ориз (къс и широк).

Оризът го правя винаги във фурна по стандартната процедура:
1 ч.ч. ориз се измива добре под течаща вода
Задушавам лук и моркови, нарязани на ситно,  в тавичка, след което слагам ориза и го запържвам на достатъчно мазнина.
Предварително съм сгорещила 4 чаши вода, подправени с бульон и сол.
Заливам ориза с горещата вода и го оставям, докато заври. Когато зърната си увеличат размера и омекнат го изваждам и прибавям счукан чесън, черен пипер и соев сос.
Покривам го веднага с фолио да се задуши.

Тази рецепта е безотказна. Може да се прибавят пиле, други зеленчуци по  избор. А може и яйце ( но още при запържването).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия