Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За и против покупка на съседен апартамент

  • 3 349
  • 41
Здравейте, съседа над нас спешно продава апартамента си и със съпруга ми се колебаем дали да не го купим, но ни е трудно да решим  заслужава ли си инвестицията. Направихме списък за и против и въпреки всичко все още не сме сигурни кое е правилното решение.
За:
- изгодна цена / в съседен вход се продава идентичен апартамент с 30% по-скъпо/
- добро състояние /подменена дограма, ремонтирана баня, нова кухня/
- продава се с част от мебелите и електроуредите / климатик, хладилник, готварска печка/
- може да се отдава под наем почти веднага /след основно почистване/
Против:
- последен етаж
- не сме сигурни, че бихме искали още един апартамент на същото място
- дали няма да е неприятно за евентуалните бъдещи квартиранти хазяите да живеят под тях
- трябва да изтеглим заем, за да го платим.
Моля за вашето мнение и съвети.
Виж целия пост
# 1
Аз имам така два апартамента един под друг, единият давам под наем, даже е супер, че наемателите са ми наблизо, за тях няма никакво значение аз къде живея, все пак трябва да се виждаме, като плащат наема или има нещо за ремонт, така че ми е супер, че не се разкарвам, пък и така ако нещо много ми шумят или пречат, винаги мога да ги изгоня, а нови съседи - божа работа какви ще дойдат, пък и детето ми вече порастна, не се знае, може след време да живее  във втория апартамент и да сме си наблизо.
За мястото - вие си преценете, моите са в топ център, идеална локация
За последен етаж - кофти, но   ако е ниска цената и добра локацията  -може да се преглътнете
За плащането -  ако можете да си го позволите и търсите инвестиция, е добро решение, за всеки са различни финансите
Виж целия пост
# 2
Аз съм "за".
Както каза един колега по повод покупката ни на съседен на мамини имот - "Купили сте си спокойствие. Никога не се знае какви съседи могат да дойдат."
Евентуалните наематели хич не ги мислете, по-скоро за наемодателя ще е +, че е наблизо и може да оказва някакъв контрол.
Виж целия пост
# 3
И аз бих взела при тези условия. Квартирантите, ако са свестни, не би трябвало да се притесняват, че живеете отдолу. А ако не са, тъкмо ще разберете навреме. Освен това винаги можете да го продадете.
Виж целия пост
# 4
Аз бих го купила щом е изгодна цената и състоянието е добро.  Най-вече с цел инвестиция, пък и ако имате деца един ден ще сте наблизо да си помагате взаимно.
Виж целия пост
# 5
Аз като наемател не бих живял в съседство с наемодателя. Не защото имам намерение да правя някакви дивотии, а просто защото не искам да знае кога влизам, излизам, какво правя и така нататък. Човек дори без да "следи" съзнателно за тия неща, може да разбере много за един съсед само по случайни срещи на входа.

Но това  е субективно, със сигурност ще има и наематели, на които не им пречи.
Нещата са малко като при видеонаблюдението - едни казват "нямам какво да крия", съответно не ми пука, други казват "не е важно дали имам какво да крия, просто не искам да ме снимат".

Но така или иначе, ако цената е 30% надолу от пазарната, аз бих го купил, пък ако не го искам, ще го препродам след време. Такава оферта не се среща всеки ден.
Виж целия пост
# 6
Щом цената е изгодна и състоянието е добро-купувайте.
Относно наемателите,няма какво да ги мислите.Вие давате апартамент под наем и определяте правилата.
След  време може да го продадете.За живеене с порастнали деца също е удобно.
Виж целия пост
# 7
Цената е изгодна спрямо подобни апартаменти сега? Защото в момента цените са се вдигнали безумно много. Не ми се вижда ок момент за инвестиции, тъй като се очаква спадане най вероятно.
Виж целия пост
# 8
Като наемател не бих наела апартамент точно до хазяите - де да ги знам дали няма да искат да идват на проверки през 3 дни, така и така са наблизо, да получавам мигрени ако падне нещо на пода - дали не си мислят хазяите че съм счупила нещо, дали ще дойдат сега да се карат, че съм тропнала малко по-силно, дали няма да ме изгонят ако си пусна на рождения ден по-силно музика и т.н.
Като дете също не бих искала да живея над/под родителите си - голяма жена съм, скоро със пълно семейство, предпочитам да си гледам него, а не като бившият ми на 30 да ходя всеки ден при мамини за нещо, и тя да идва до вкъщи всеки ден за нещо - нали сме на 10 метра един от друг... Отделно, че на мъжът ми също едва ли би му било приятно да живее до тъщата и тъста, без значение че се разбират нормално.

Това от гледна точка на "съседите". От другата гледна точка - така вие ще си имате контрол хем над съседите, хем над децата (не че е кой-знае колко добре това), и ако смятате, че ще успеете да го избиете - давайте. Но най-вероятно ще трябва да плащате повече за ремонт на покрив, ако не и направо всичко, че често съседи не искат да плащат, при условие, че не им е на главата на тях това.
Отделно, че можете да го достегнете и да го пуснете на по-висока цена за продажба, щом не бързате. Ако намерите и познат оценител - може и за доста повече да успеете да го пуснете.
Виж целия пост
# 9
Мои близки живеят точно срещу хазяите си. Ами, нормално е.
Аз бих купила. След като е изгодно. Ако е на добро място и го давате в Аirbnb, ще можете всеки ден да сменяте чаршафи, да осигурявате закуски, ако трябва и въобще ще е супер удобно.
Виж целия пост
# 10
Аз бих го купила. Единствения минус е, че е на последен етаж. Другото са глупости.
Виж целия пост
# 11
Зависи от цената и локацията. В момента трябава да е нещо, което ми е много на сърце, за да купя с цел инвестиция.
Виж целия пост
# 12
И аз да се изкажа за наемателите. Живяла съм с наемодател в един блок, стъжни ми живота и се изнесох. Аз, сама, кротка работеща студентка - изкара ме проститутка, щото братовчед ми беше дошъл на гости за уикенда. Не, че вие сте толкова луди сигурно, ама аз не бих се навила да ви наема квартирата. Но сигурно други хора биха, що не.

Като дете също не бих живяла до родителите си. Да не смее човек да се развика на половинката си, щото мама ще чуе и ще вдигне кръвно Grinning Може да звучи смешно, ама има ги и тези моменти.
Виж целия пост
# 13
При така изложените данни бих купила, ако съм сигурна, че ще можем да плащаме по заема и че сградата няма големи структурни проблеми и предстоящи капитални ремонти
Успех
Виж целия пост
# 14
Моята зълва така си купи съседе апартамент, сега като се скарат с мъжа си и си отива в нейния. Много е удобно. Но, когато си го купуваше мъжа ми (брат й)и каза: " Страхотна инвестиция, при едно по-сериозно земетресение губиш и двата, хахаха" - това в кръга на майтапа, разбира се и го каза.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия