(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

  • 36 866
  • 749
# 15
Айла, същия мишок ни радва 19 години (не преувеличавам).
Дано да има повече хора като теб.
Виж целия пост
# 16
Знам, че мястото не е тук, но да попитам. Като правите оцет, отстраните плодовете и го оставите побелява ли отгоре?
Има аромат на плодовете и вкус на оцет, но е побелял.
Виж целия пост
# 17
Знам, че мястото не е тук, но да попитам. Като правите оцет, отстраните плодовете и го оставите побелява ли отгоре?
Има аромат на плодовете и вкус на оцет, но е побелял.
Не съм специалист, но мисля че това може да е оцетената гъба, т.е. бактериите които се събират и правят оцета ¯\_(ツ)_/¯
Виж целия пост
# 18
Ако не бяхте взели котето, майката нямаше да може така и така да го отгледа. Есенните котила по правило не оцеляват.

Морски бриз, ако оцетът ти стои на тъмно, вероятно всичко е наред и в момента прави оцетна гъба по повърхността.
Виж целия пост
# 19
Ако не бяхте взели котето, майката нямаше да може така и така да го отгледа. Есенните котила по правило не оцеляват.
Шепичка е много добре, даже е почти две шепички вече. От 76 грама днес ще стане почти 200 грама на 11 дни. На ден средно качва по над 15 гр. Все още не е прогледнало, но се надявам да е скоро и заприличва все повече на коте Simple Smile

Косовете са хвърлили око на асмата и гроздето, надявам се мъжът ми да ги изпревари, решил е да прави опити за вино, като ако не стане, аз ще правя опити за оцет Simple Smile
Виж целия пост
# 20
Знам, че мястото не е тук, но да попитам. Като правите оцет, отстраните плодовете и го оставите побелява ли отгоре?
Има аромат на плодовете и вкус на оцет, но е побелял.
Не съм специалист, но мисля че това може да е оцетената гъба, т.е. бактериите които се събират и правят оцета ¯\_(ツ)_/¯
В тъмен, не прозрачен съд е. Не е на тъмно . Гърлото е завито с тензух
Виж целия пост
# 21
Спокойно! Ще направиш хубав оцет. Няма значение какъв е съдът. Важното е да е отворен и , когато минеш покрай него, го разбърквай. Аз имам един бидон с материал от круши, намислен за ракия, но се вкисна. И оцет от круши не бях правила, но и такъв ще направя сега. Крушите са още вътре, защото мъжът ми се ядосва като види бидона, а аз се ядосвам на него, че отписа материала твърде рано. Но гъбата се е образувала и когато го разбърквам, тя се накъсва, но ...да прави каквото иска. Вече е твърде кисел и като се поосвободя ще го прецедя и ще го  налея в 10-литрови туби. Те ще зимуват на двора, около един храст и той ще ги скрива от хорските очи., заедно с оцета от преди 3 години от ябълки. Все пак, трябва да го прецедя, защото иначе оцетната гъба ще яде от него. Има да раздаваш на приятелки за далак, за мерак.....
Виж целия пост
# 22
Момичета, доматите ми са много зле, образуват им се черни петна и гният, ето така:

Почти всички корени са засегнати, само ръгбито се държи и не се дава на тая пущина.
Някаква идея от какво може да се получава това?
Виж целия пост
# 23
Момичета,
 Имам един корен (самозасадил се ) тиквички, който ражда много и не знам какво да ги правя, Могат ли да се замръзяват?
Исках да питам st. Dobri, не е писала отдавна, но тя има опит с бамя и ми даде добър съвет преди.  Искам да си запазя семена трябва ли да узреят на корена или мога да ги откъсна и да ги суша.
Виж целия пост
# 24
Здравейте градинарки. Изпуснах много от премеждията ни общи, но изпаднах в период на спокойно ежедневие без да имам нужда да сядам на компа Wink, даже четене на телефона не ме изкушаваше. Имам да докладвам за някои мои опити от това лято, но засега ще кажа само, че ако някой иска успешна реколта от нещо без особени грижи, то това нещо е тиквата. Ще докладвам за тиквения експеримент по-късно.
Мисля, че няма да успея да прочета много назад да видя какви сте ги накъдрили, но ще приключим заедно сезона Simple Smile
lindor, понеже се наядохме на тиквички, последните ги стържа и замразявам за зимата за крем супи - това по идея на St.Dobri. Две-три сложих на кубчета. Преди години съм замразявала, помня, че ставаха гадни и гумени и после се отказах, но сега ще ги варя и пасирам, така че би трябвало да стане.
Виж целия пост
# 25
Ноти, тъкмо исках и аз да дам отчет за крокодилките. В парник имаше само 2-3 бр горчиви, веднага след началото на плододаването. Берем все още от старите растения - малко, но стигат. Никаква горчивина. Доволна съм от сорта.

Куртовска капия - при мен ниско родовит, но пък качеството е вълшебно!
Виж целия пост
# 26
Това лято чух за пръв път една теория за горчивите краставици, а именно, че горчат само сортовете с мъжки и женски цветове, т.е. нормалните Wink. Досега знаех, че горчивината е свързана с по-малки поливки, защото както знаем, краставицата иска много вода. След първата реколта тиморки, сега имам малко втора реколта докато издържи на студовете - и при двата партенокарпни, т.е. самоопрашващи се сортове бера само вкусни плодове, нито една горчива краставица! Купувам маркови професионални семена.
Така че виждам някаква логика в тази теория. Освен крокодилките и гергани горчиви съм яла, и те са с мъжки и женски цветове.
Виж целия пост
# 27
Тиквички и аз си запазих настъргани и замразени. Направих и няколко буркана пържени или пък бяха замразени, но не съм пробвала дали стават за ядене.
Не съм сигурна какво е обяснението, но след 2-3 горчиви крокодилки и мрънкащи деца изобщо няма да рискувам догодина. От южната наслада и тести кинг не е имало горчиви, така че догодина ще заложа на тях.
Утре ще отскочим да видим двора, след дъждовете, какво е оцеляло. Доматите сериозно понамаляха, но така или иначе имам достатъчно затворени буркани и не ми трябват повече. Миналият четвъртък набрах една касетка, но я раздадох на две приятелки. За едната имаше и манголд и киселец.
Днес си купих спанак и други семена, включително ръгби за догодина. Определено то се представя най-добре. Спанака половината ще го насея още сега навън и в оранжерията, а пролетта ще сея отново.
Скрит текст:

Направих си и бурканчета за супа с гигантските моркови, които вадя. Добавих и чушки, магданоз, включително коренов, само малко целина купих и праз.
Скрит текст:

И отново да похваля камбите зален ратунд, огромни. За съжаление така и не направих туршия, не ми остана време, а ги изпекох. Белят се по-трудно и догодина изобщо май няма да сея камби.
Скрит текст:



Взех си и букет за вкъщи от далиите, че иначе ги виждам само за пет минутки, поне малко повече да им се порадвам.

И най-важното, Шепичка е вече голяма, гледа и е 250 гр
Виж целия пост
# 28
Морковът е направооо Dizzy Face Trophy Hands Plus1 Hands Plus1 Smiley

Не ми се мисли за  следващия градинарски сезон, имам един наръч семенца за цветя и още от сега се чудя къде ще се дява всичкия разсад. Заделих и малко семенца от тазгодишни чушлета и краставици. Домати хем ми се ще да вземем готов пораснал разсад за по-лесно, хем се опасявам да не си донесем гъбички пак Rolling Eyes  Като стана дума за краставици, да спомена как онзи ден ядохме една  беше половината суперсладка половината супергорчива, ама сладката част се беше надула повече и вътре имаше семенца, а другата не беше дорасла, мутант такъв станал.  Има още няколко останали, вече мисля да ги пробвам от двата края преди да ги нарежа в салатата Sweat Smile От тази година съм много доволна че два месеца изкарахме на домашна шопска салата, не съм очаквала че ситните доматени бонбонки ще са достатъчни за целта, ама на. Едрите обаче ми липсват защото сега няма да има достатъчно зелени домати за готвене!
Виж целия пост
# 29
При мен горчивото почва в периода на най-масово бране, затова дълго време си мислех, че точно тогава водата им идва малко, въпреки ежедневното обилно поливане. Като засека първата горчива, при рязането за салата тествам едно кръгче на 1/3 преди дръжката и така знам кога да спра да режа:laughing:.Добре, че все пак не всички горчат.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия