Потискане на лактацията


Веднъж щом предлагането на мляко е установено, внезапното му прекъсване причинява известни физически промени. Гърдите ви ще продължат да произвеждат мляко още известно време, и ако известно количество от него не се махне, може да се препълнят и евентуално да развият мастит. Също така ще изпитате внезапен спад на нивата на пролактин, което може да увеличи чувството на депресия.

Ето някои предложения, които могат да намалят дискомфорта ви и да избегнете потенциалните проблеми.

1.   Не превръзвайте гърдите си. Това е старомодна идея, която вече не се препоръчва, защото може да ви накара да изпитвате голям дискомфорт, и може да причини запушени канали и мастит. Използването на лекарства “да пресушат” млякото също не се препоръчва, защото не са много ефективни, и могат да причинят сериозни странични ефекти.

2.   Носете подкрепящ сутиен (но не стегнат), за да подкрепя гърдите. Изберете дрехи, на които няма много да личат мокри петна, ако потече мляко, и носете подплънки за кърмачки, за да абсорбират изтичащото мляко.

3.   Пийте колкото ви се пие. Ограничаването на течностите не помага.

4.   Намалете приема на сол. Солта кара тялото ви да задържа вода.

5.   Приемайте 200 мг витамин В6 всеки ден в продължение на 5 дена, за да облекчите подуването на гърдите.

6.   Чаят от салвия (градински чай) съдържа естествена форма естроген и може да намали предлагането на мляко и да помогне да спре. Можете да го купите от билкова аптека или да използвате подправката от кухнята си. Вземете 1 с.л. от стритата салвия и накиснете за 15 минути в 1ч.ч. гореща вода. Може да поискате да го подправите с мляко или мед, тъй като е много горчив. 3-4 мл (от тинктура от градински чай) на всеки 6 часа обикновено кара млякото да спре бързо и преминава малко по-бързо от чая. Тинктурата се абсорбира по-бързо от лигавицата, затова до известна степен е по-ефективна за намаляне на производството на кърма.

7.   Компресите от зелеви листа са домашен лек, който се използва от над сто години, за да намали препълването и да спре млякото. Ето как се исползват: вземете обикновено зелено зеле. Измийте и подсушете листата. Сложете ги в хладилника. Махнете основата на голямата твърда жила и нежно стрийте листата (или леко нацепете с върха на ножа, бел. моя). Увийте ги около гърдата и ареолата, като оставите зърното открито. Листата са по мярка на гърдата, и студенината им е приятна. Покрийте цялата гърда, и ако има нужда и зоната под ръцете. Сменяйте на всеки 30 минути или по-начесто, ако листата увяхват. 

8.   Не се страхувайте да облекчите дискомфорта си, като изцедите малко мляко. Изцедете само толкова, колкото да накарате гърдите да омекнат, но не достатъчно, за да ги изпразните напълно. Топъл душ ще помогне да облекчите дискомфорта от препълнените гърди и е добро място да изцедите малко мляко, за да намалите пълнотата им.
Колко често се изцеждате трябва да се определя от нивото ви на комфорт. Винаги издържайте колкото можете повече, преди да се изцедите с помпа или на ръка, и цедете възможно най-малко мляко. Ако сте се изцеждали на всеки 3 часа, започнете да се изцеждате на всеки 4, после на всеки 6, после на всеки 8, на всеки 12 и т.н. Ако сте изцеждали 120 мл на всяко цедене, изцеждайте 100, после 80, после 60, после 40 и т.н. Когато постепенно изцеждате по-малко мляко все по-рядко, производството ви ще намалее без да ви причинява физически проблеми.

Времето, което минава докато спре млякото ви, зависи от това колко голямо е било производството ви. Ако сте имали много малко мляко, когато спрете да кърмите, може да е възможно да прекратите рязко с минимален дискомфорт. За повечето майки се препоръчва по-постепенен подход. Ако сте имали голямо производство на кърма, когато спрете да кърмите, и спирате постепенно, би трябвало да спрете да се цедите напълно за 2-3 седмици, а често и по-скоро. Нормално е да можете да изцедите няколко капки мляко или да имате малко изтичане на кърма седмици или месеци, след като сте спрели да кърмите.

Ако сте загубили бебе, и искате да дарите млякото, което изцеждате през това време, или това, което имате замразено, можете да се свържете с банката за кърма. Тя осигурява мляко за болни или недоносени бебета, чиито майки не могат да им осигурят кърма. Отидете на сайта на Банката за майчина кърма www.bankazamaichinakarma.hit.bg

Има книги и организации за подкрепа за майки, които преживяват загубата на дете. Една скърбяща майка е написала: “Загубих детето си и дупка се разкъса във вселената. Нито аз, нито вселената можем да бъдем същите. Ще скърбим за загубата си заедно.” Това ще е най-опустошителното нещо, което някога ще изживеете. Моля свържете се с мен (Ann Smith), ако мога по някакъв начин да ви помогна в този труден процес на спиране на кърмата след загубата на детето ви.

Anne Smith, BA, IBCLC

превод Бу от www.breastfeedingbasics.com
Виж целия пост