Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дали е отключил психично заболявание

  • 1 238
  • 7
Здравейте,
Имам казус, който ме поставя в ситуация, в която не знам как да постъпя.
Вуйчо ми страда от епилепсия от години. Изписаните хапчета не го спираха да употребява алкохол. В тези състояния беше дразнещ и натрапчив, но не чак опасен и агресивен.
Преди няколко месеца след припадък (диагноза инсулт) нещата се влошиха драстично. Той живее с една жена и започна системен психически тормоз над нея. Прояви на агресия, неадекватено поведение, загуба на памет, некоординирани движения, цинизми и обиди. Често си тръгва от нея и отива при баба ми. И от тук идват моите притеснения... Опасявам се, че би могъл да и навреди. Тя се страхува. Поведението му не е на адекватен и здрав човек. Отнесен, разсеян, с пристъпи на буйство и с желание да се изпълняват желанията му на момента. Отказва консултация със специалист. Може ли по някакъв начин да е отключил психично заболявание? И как "насила" да го лекуваме?
Благодаря на всички отзовали се и моля ви за адекватни съвети и насоки, а не темата да се измести в неприятна насока.
Виж целия пост
# 1
Опитайте се да поговорите с него за това, че се притеснявате за неговото състояние, в което изпада и че то може да навреди на други хора. В този ред на мисли повдигнете темата за специализирана медицинска помощ. По неговите отговори и реакция ще си направите изводи какво да предприемете. Ако продължава така му кажете, че ще потърсите съдействието на специализирани органи като МВР, прокуратура, съд. Директно му кажете, че се притеснявате за баба ви, заради неговите състояния, в които изпада. 
Само специалист може да каже дали е отключил психично заболяване. Според мен всичко е от инсулта и на неврологична основа, отколкото на психична.
Виж целия пост
# 2
А според мен си е жив алкохолик, и това което препоръчва дамата е опасно и за вас и за бабата.
Възрастната жена има нужда от спокойствие. Изобщо не е за разговори. Търсете МВР или местния психодиспансер.
Те там освен хора с психични заболявания, лекуват и такива с алкохолна зависимост. Успехът е спорен.
Но пък ако се окаже психично болен ще вземат мерки само ако е опасен.
Трудна работа, помислете как да не може да влиза при възрастната жена.
Виж целия пост
# 3
Има тема за инсулта,там са описани състоянията на агресия.След инсулт някои хора стават избухливи,агресивни,вечно недоволни и др.Нищо не може да се направи,лекарите казват ,,от болестта е,има бяло петно на мозъка" и се оправяш както можеш.
Виж целия пост
# 4
Не можете насила да го лекувате, защото е пълнолетен и вие не сте му настойници.
Той има ли ключ от жилището на бабата? Ако има, сменете бравата и не го допускайте, заплашете го с полиция и наистина звънете на 112, ако проявява агресия. Ако продължават такива случаи и той насилствено идва при бабата и много пъти сте звънели на 112, ще можете да вземете и органичителна заповед заради тормоз и агресия.
Виж целия пост
# 5
Може да се изиска принудително лечение. С адвокат става, но точно как - не знам.
Виж целия пост
# 6
Не е нужен адвокат. Попълва се заявление по образец и се подава в районната прокуратура. Всеки може да подаде сигнал за принудително лечение щом счита, че човекът е опасен. А дали ще постановят решение за принудително лечение е друг въпрос.
За съжаление, припадъците при епилепсия увреждат мозъка. Инсултът също. За алкохола да не говорим. Кофти комбинация и вече дава отражение. Няма да ви е лесно.
Виж целия пост
# 7
Този казус си е истинско приключение в Бг-то. Съседката я мъчиха така 10 години, накрая си умря и блока вдигна тържество. Кофти, но факт.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия