Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 5

  • 46 700
  • 1 144
# 1 065
Всеки с мнението си. Аз на Ваше място, щях поне да пробвам това, което имам, пък тогава да взимам решения. Но и парите, и времето, и здравето са си Ваши.
Виж целия пост
# 1 066
И аз се включвам в темата, останала без фурна малко преди празниците. Бях с Бош, на 6 години, обясниха ми, че ремонта и ще е между 200-400 лв, но и да я ремонтират, скоро след това да очаквам нещо друго да изгори.
Загледала съм https://www.bosch-home.bg/productlist/cooking-baking/cookers-ove … ogglebox=manuals/, някой има ли мнение за нея?
Или някакъв друг модел, който да препоръчате? По принцип искам да има дисплей за температурата, телескопични водачи, евентуално плавно затваряне. Не държа на пиролиза.

Супер е фурната, но при такива скъпи уреди е добре да си поставите защита. Ако имате място в таблото с бушоните, може да си инсталирате нещо такова:

https://alezor.bg/elektroaparatura/346-rele-za-kontrol-na-naprez … -naprezhenie.html

Консултирайте се електротехник относно параметрите спрямо уредите, които имате.
Виж целия пост
# 1 067
Скрит текст:
Това е  моделът с пиролиза +хидро:
https://www.teka.com/bg-bg/produkt/hcb-6539-p_111020018/
"Турбо" функция,т.е заден нагревател не е описан

На мен ми е важно също равномерното печене и да не е произведена от някакъв рехав материал,че има доста случаи на пробито дъно след известно време. Аз нямам поражения по дъното на сегашната,но пече ужасно.

Да, това е моделът, но не бях задълбавала в описанието. Странно, наистина. Все пак е добре да попитате вносителя, защото описанията не винаги са изчерпателни.

В жилището на родителите ми имаме фурна без заден нагревател, един Бош на 17 години вече, която си пече доста добре. Всякакви неща са правени в нея, включително козунаци, хлябове, баници, печени меса и др. Така че и с такава фурна може да се готви добре. Но ако все пак държите да има заден нагревател, може да вземете модела без пиролиза, 6545, или пък да увеличите бюджета, за да се сдобиете с хубава пиролитична фурна.

Друга възможност е фурна Бош с ЕкоКлийн Директ, но гледайте каталитичните панели да са от всички страни, а не само отзад.

Фурните на Тека са от хубави материали, емайлът им също е много добър. Затова ги препоръчвам. Ръждата е най-големият враг на фурните и само няколко марки се справят успешно с нея. Логично, те са и по-скъпи. За останалите марки, дупките по дъното са въпрос на време.

Странно е как старите печки Раховец издържаха по 20+години и не е имало проблем с ръждата. Явно става въпрос единствено за качеството на използваните материали.

По-скоро става въпрос за пестене на материали, за да стане по-евтин продуктът. Качеството на Раховец и другите печки от соц-времето не е високо, но материали не са пестени, защото на никого не му е пукало колко ще струва и за колко ще се продава уредът. Така че ламарините са дебели и конструкцията - здрава.

За пестене на енергия също не е мислено, така че вратите на фурните не са добре уплътнени. Така фурната постоянно се проветрява и влагата не се задържа вътре. Освен това, струва ми се, че проблемът с конденза засяга повече фурните с конвекция, отколкото стария тип с горен и долен нагревател.

Имам една такава Терма, набор 1996, която е на вилата и е в отлично състояние, въпреки че стои във влажно помещение.
Виж целия пост
# 1 068
Здравейте, има ли някой с компактна фурна? Дали е удобна и цяла пуйка например дали ще се побере? Цяло агне е ясно, че няма да може, ама то и в стандартна не може. Simple Smile
Виж целия пост
# 1 069
Здравейте, има ли някой с компактна фурна? Дали е удобна и цяла пуйка например дали ще се побере? Цяло агне е ясно, че няма да може, ама то и в стандартна не може. Simple Smile

Компактната фурна, особено ако е с микровълни, е подходяща или за втора фурна в дома, или за жилища, в които готвенето не е приоритет - студентска или ергенска квартира, вила или ваканционен имот и др. подобни. За основна фурна в домакинство с повече от един член, в което се готви редовно, тя не е удобна. Всичко зависи от личните ви стандарти и очаквания, разбира се, но 60-сантиметровата фурна е по-универсална и готви по-добре.

Разликата между височината на компактната и на стандартната фурна е „само“ 15 см, но цялата тази разлика е във височината на камерата. В стандартната фурна тя е висока около 40 см, а в компактната - 25 см. Най-долното ниво за печене е на няколко сантиметра от дъното на фурната, а отгоре също трябва да оставите разстояние, за да може да циркулира въздухът и печивото да не опира в горния реотан.

С известна доза оптимизъм, можем да приемем, че птица с около 20 см височина ще може да се побере. Кокошка или патица вероятно ще влязат, но пуйка ще трябва да търсите с линийка в ръка.

Имайте предвид, че дори и въпросната птица да влезе във фурната, хубавото ѝ изпичане остава под въпрос при тези малки отстояния отгоре и отдолу. Много компактни фурни имат и комбинация с микровълни, която би могла да помогне в случая.

Друго ограничение на компактната фурна е намалената видимост, заради по-ниската камера. Такава фурна става доста неудобна, ако е разположена под нивото на плота.
Виж целия пост
# 1 070
Здравейте, спешно трябва да поръчам фурна по интернет(днес), и не мога да посетя магазин. Изискванията са да пече добре и по възможност с пиролиза. Бюджетът ми е от 600-900лв. От прочетеното дотук мисля за Whirlpool, Teka. Но незнам как изглеждат. Electrolux съм го виждала, отваряла и не ми харесва. Знам че има доста добри коментари и е бюджетен модел с пиролиза, но отварянето му изобщо не е плавно както е написано, а доста дървено. Харесват ми Горене и Самсунг, виждала съм ги също, незнаех че Горене са вече с тънки ламарини и са взети от китайците...след това негативно изказване май ще се откажа от тях. Не съм срещала в цялата тема мнение за фурните Самсунг? Остават също Whirlpool и Teka, но както казах не съм ги виждала и пипала на живо, незнам какво е усещането от изработката и отварянето - дано не се отварят като Електролукса...Моля за препоръка, благодаря предварително!
Виж целия пост
# 1 071
Стандартна фурна с опция “пица” дали ви е попадала?
Виж целия пост
# 1 072
Стандартна фурна с опция “пица” дали ви е попадала?

Не ми е попадала и не съм сигурна какво точно е опция пица. Какъв е смисълът на този въпрос?
Виж целия пост
# 1 073
Ами, най-вероятно не е към теб, а към останалите в групата!

Преди някалолко страници се обсъждаха добри модели на Бош, прочетете!
Виж целия пост
# 1 074
Здравейте, спешно трябва да поръчам фурна по интернет(днес), и не мога да посетя магазин. Изискванията са да пече добре и по възможност с пиролиза. Бюджетът ми е от 600-900лв. От прочетеното дотук мисля за Whirlpool, Teka. Но незнам как изглеждат. Electrolux съм го виждала, отваряла и не ми харесва. Знам че има доста добри коментари и е бюджетен модел с пиролиза, но отварянето му изобщо не е плавно както е написано, а доста дървено. Харесват ми Горене и Самсунг, виждала съм ги също, незнаех че Горене са вече с тънки ламарини и са взети от китайците...след това негативно изказване май ще се откажа от тях. Не съм срещала в цялата тема мнение за фурните Самсунг? Остават също Whirlpool и Teka, но както казах не съм ги виждала и пипала на живо, незнам какво е усещането от изработката и отварянето - дано не се отварят като Електролукса...Моля за препоръка, благодаря предварително!

Това е моделът на Teka, който отговаря на изискванията:

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-teka-hcb-6539-p

Това е най-продаваният модел на Whirlpool, който също отговаря на изискванията и е с доста екстри:

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-whirlpool-akzm-8660-ix

Gorenje са с тънки ламарини не от сега, а от много години. Ако разгледате OLX, ще видите, че е пълно с тях и че нито една не е подмината от ръждата.

От фурните на Samsung нямам лични впечатления, но така или иначе не откривам модел с пиролиза.
Виж целия пост
# 1 075
Имаше едно питане за Самсунг и бях отговорила твърдо не Wink
Виж целия пост
# 1 076
Аз имам Уърлпул, втория линк и мисля, че е доста добра машинка - има пиролиза, доста програми, хубав дизайн, изтеглящ се рафт (може да се монтира където си искаш) . Единственият кусур е, че не може да се управлява долния реотан. Има го явно, но поне аз не съм намерила как да го засилвам. Но това е проблем само за някои питки и баници. За манджите си е ОК.
Виж целия пост
# 1 077
От две години и половина ползвам вградена фурна Whirlpool. Толкова я избирах и си я харесвам, но преди шест месеца започнаха проблемите.
Смениха й вентилатора,защото бучеше все едно ще избухне.
Изгоря долния реотан, и него смениха. Наскоро открих дупки по долната ламарина, от където прозираше реотана и светеше като е включена.
Малко след това и реотана отново изгоря.
Сега се разправям с Гаранцията, а от Whirlpool си измиват ръцете, че неправилно съм експлоатирала уреда.
От сервиза казаха,че ламарини не се произвеждат и няма как да се поправят дупките.
За какво ми е 5 годишната гаранция (като я купихме беше толкова), като след втората година фурната е непоправимо развалена, а замяна не се покрива от Гаранцията!?
Много съм разочарована!
Комуникацията с Whirlpool също е много лоша. През сайта им системата не те допуска да изпратиш съобщение за повреда.Телефонът за връзка е импулсен. И още куп глупости. От почти 1 месец чакам адекватна реакция. И навярно за Коледа няма да имам поправена фурна.


А какво ще кажете за това мнение....изгорелия реотан и вентилатора може да са специфичен случай, но дупките в долната ламарина....

https://www.texnomax.com/furna-za-vgrazdane-samsung-nv70n3541rs- … e-s-piroliza.html
Това е модел на самсунг с пиролиза. (П. П. явно има грешка в надписа, на други места модела е с каталитично почистване). Имаме уреди на самсунг и сме доволни от тях...може ли някаква обосновка защо самсунг не?

За Тека не съм срещала негативно мнение, по-скоро не са много застъпени (купувани) в големите вериги - техномаркет, технополис, зора. Защо ли? Изглеждат с доста добро качество и добра цена, как така няма коментари в съответните сайтове - хората не са запознати?

Vilemina, благодаря за препоръката, а между двата модела на Teka и Whirlpool, кой бихте избрали вие....?
Виж целия пост
# 1 078
И ние имаме уреди Самсунг, от които сме много доволни. От фурната не останах доволна. Отделно на 4-тата година изгоря. Тематични обосновки не смятам да правя. От тогава съм със Сименс и сега с Неф, няма никакво място за сравнение.
Виж целия пост
# 1 079
За дупките в ламарината много често помагат агресивните препарати.
Горенье от както ги взеха китайците са с тънички ламарини, но категорично не съм съгласна, че винаги са били така. Бяха си чудесни даже- още имам една в лятната кухня, която работи и изглежда като нова, а е на 17 години. Един ключ съм ѝ сменила само.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия