Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Завземане на двор

  • 891
  • 13
Здравейте, бих искала да попитам за казус свързан с един от съседите ни. От десетилетие един от съседите ни е свикнал да се разпорежда с общия двор на кооперацията. Превърнал я е в овощна градина(домати, чушки, слънчогледи - в центъра на Бургас). Засега е нямало проблем, защото са били само 2-3 заети апартамента от 8. Проблемът възниква сега, когато вече има нови собственици и всички искаме да си ползваме двора. Въпросът ми е има ли той  право без съгласието на никой да си направи навес за колата, който да е закрепен с 4 бетонни пети в земята? Някъде четох, че, като е закрепен за земята, навесът се води някакъв вид постройка и е необходимо съгласие от останалите собственици. И в коя институция мога да отида и да разпитам за правата ни като съсобственици и кой какво има право да прави в общия двор? Благодаря!
Виж целия пост
# 1
В двора всички имате някакъв процент идеални части, нали? Няма право без съгласието ви.
Виж целия пост
# 2
В нотариалните актове на всички има упоменати по колко точно квадрата имаме от общия двор, но няма точно разпределение на кой къде му е мястото. Долу-горе всички имаме еднакви квадрати.
Виж целия пост
# 3
Той е превърнал градинката в паркомясто, така ли? Не, няма право, всички имате идеални части, а паркирането в зелени площи е забранено.
Виж целия пост
# 4
В нотариалните актове на всички има упоменати по колко точно квадрата имаме от общия двор, но няма точно определено място на кой къде му е мястото. Долу-горе всички имаме еднакви квадрати.
Така де, затова се казват "идеални части".
Може да свикате ОС и да вземете решение той да премахне навеса и каквото друго е правил в някакъв срок, ако не го спази, домоуправителят подава сигнал в общината.
Виж целия пост
# 5
Не, дворът е голям. Част от него се ползва за паркинг, като дори си има специален подход от булеварда и голяма врата. Точно в тази част на двора, я беше превърнал в овощна градина и си я е ползвал години наред. С решение на общото събрание(което досега никога не се беше свиквало), го принудихме да махне градината, за да може да си паркираме колите. Но за да има място за всички, колите трябва да се наредят по определен начин. Той, обаче, си е излял един бетонни пети в земята и възнамеряваше да си сложи навес, на място, което е абсолютно неудобно за да може да се заобикаля от останалите коли. Мотивът му е - "Какво ви пука, нали за вас и за мен има място, а останалите са тук само за 2 месеца през лятото." Да, но дворът е общ и цяло лято си звъним по телефоните и се уговаряме, кой кога ще излиза на следващата сутрин, за да наредим колите така, че да може първия да излезе без проблем. Допълвам, че останалата половина от двора е от другата страна на кооперацията и там пак я е превзел с градинка и за нея (засега) не претендираме, защото просто ме любезни. Като цяло много лесно е да направим подход от улицата и може да се паркират коли и там. Но не искаме да го правим, за да е по-зелено, пък и все пак си е собственик отдавна и не искахме да се караме. Но той просто не разбира, че му правим услуга. Никой няма дори ключ от тази част на двора и трябва да се заобикаля кооперацията. Сякаш тя си е негова. И на всичкото отгоре има претенции и за останалото място, защото той бил живял там 30 години.

Ние сме собственици от тази година. Разбрахме, че миналата година бил казал най-нагло на съседката отдолу, като е била тук лятото, да си паркира на обществения паркинг като и било толкова неудобно.
Виж целия пост
# 6
Значи свиквате ново ОС, решавате ги всички тези неща, давате му срок и след това, ако не изпълни решението, домоуправителят подава сигнал към общината.

П.П. Обаче свикайте общото събрание точно по реда, по който трябва да бъде свикано.
Виж целия пост
# 7
Да, то така и си мислихме да направим със събранието. Но не знаех, че може да му направят предписание, ако не си махне нещата след общо решение. Благодаря!
Виж целия пост
# 8
Ако ще и от 100 години да е собственик, няма повече права. Този верно е много нагъл.
Изчетете Закона за управление на етажната собственост и му свийте перките:
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135614516
Виж целия пост
# 9
Петите и навесът отвсякъде са незаконно строителство, защото не е изградено с писменото съгласие на останалите съсобственици и можете да подадете жалба в общината. Ще му направят предписание да си премахне строежът в определен срок. Ако не го направи ще му разрушат построеното и просто ще го накарат да си изхвърли строителните отпадъци за негова сметка. Също така ще му наложат глоба, която може да стигне до 5000 лв. Първо си направете събрание, подпишете протокол с взети решения и присъствие поне на 1/2 от собствениците. Всички подпишете жалбата и я внесете в общината. Вероятно този човек след като живее там от 30 години е бил собственик на имота, върху който е строена кооперацията. Много вероятно като такъв да има по-голям процент идеални части от дворното място, а може дори целият имот да е негов  и затова така да се разполага с него. Зависи строителят как го е обещетил и дали е закупил самата земя или е получил само суперфиция за строеж.Това обаче не му дава право да строи без съгласие на съсобствениците. Проучете си нещата по-добре, както и дали останалите собственици имате придобита собственост върху земята или притежавате идеални части само от общите части на блока. Не на последно място си изгответе и приемете писмени вътрешни правила/ред за ползване на общите части и на дворното място.
Виж целия пост
# 10
За да се направи каквото и да е изменение в общите части трябва да има съгласието на над 70% мисля, че беше на собствениците. Тъй като за проект на общината за достъпна среда се иска и регистрирано в Агенция по вписванията сдружение на собствениците ако нямате такова и ситуацията загрубее не знам дали решенията на ОС ще са легитимни. Проучете в тази посока как стоят нещата. Успех!
Виж целия пост
# 11
В нотариалните актове на всички има упоменати по колко точно квадрата имаме от общия двор, но няма точно разпределение на кой къде му е мястото. Долу-горе всички имаме еднакви квадрати.

Точно защото са "идеални части" никой няма конкретно място, а то е на всички. Можете да си го разделите на събрание, а онзи няма право сам да си завзема нищо.
Виж целия пост
# 12
Не, дворът е голям. Част от него се ползва за паркинг, като дори си има специален подход от булеварда и голяма врата. Точно в тази част на двора, я беше превърнал в овощна градина и си я е ползвал години наред. С решение на общото събрание(което досега никога не се беше свиквало), го принудихме да махне градината, за да може да си паркираме колите. Допълвам, че останалата половина от двора е от другата страна на кооперацията и там пак я е превзел с градинка и за нея (засега) не претендираме, защото просто ме любезни. Като цяло много лесно е да направим подход от улицата и може да се паркират коли и там.
Браво, нямам думи просто. Да унищожите градина, за да я превърнете в паркинг. Отврат. Мечтата на всеки българин е, като види градинка, да си каже "Ейй какъв хубав паркинг може да стане тука". Типично българско мислене - да унищожим градинката, за да има къде да си паркираме ламаринената каруца. Rage
Каруцата е по-важна от всякаква зеленина и красота.
Виж целия пост
# 13
Ей сега идвам да си разположа китките у вас. Много са зелени и хубави. Няма да се косиш. По-красиви са от пластмасовите ти партакеши.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия