Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как бихте се почувствали ?

  • 4 063
  • 98
Здравейте ,пише ви един човек,който може да се каже е в безизходица .
Ще се опитам да разкажа историята на кратко. Имам брат ,по-малък с 4 години, той е на 16 а,а аз на 21 години . Студент съм ,а той ученик . Родителите ни винаги са се опитвали да ни дават всичко нужно, за което през годините съм им бил благодарен и съм помагал в домакинската работа на майка ми ,а на баща ми с каквото ме помоли . Проблемът в моята история е ,че някак винаги са имали по-силно разбиране и никак не ми се иска да го кажа ,по-силна обич към по-малкия . Вкъщи аз освен ,че съм студент /не живея на общежитие,а с родителите си ./ ,посещавам в момента дистанционни лекции,пера ,чистя,мия чиниите на семейството ,забирам брат ми от училище с кола ,защото за него автобуси няма и се подготвям за изпити . Искал съм да работя ,но докато съм студент в момента е изключително трудно и почти непостижимо . Отнасят се зле с мен -обиди,грозни епитети като ,че нищо не става от мен, глупав съм,безделник,боклук и парцал,а брат ми дори ,че е по-малък е по-добрият от мен за тях в частност майка ми.баща ми е безучастен в цялата история , наблюдава само . брат ми още от когато бяхме деца си позволяваше да ми нанася физически тормоз ,а аз не го докосвах . Така и до ден днешен -той ме удря ,а аз единствено се защитавам с думи. С годините и майка ми започна да посяга ,но не съм смеел никога да отвърна . Днес преля чашата -дава ми по 25 лв на седмица /това са единствени пари,с които разполагам/ помолих я да ми даде от парите за следващата седмица , за да купя чанта ,която си бях харесал,а тя отказа . Толкова ли лошо направих ? Взе да ме обиждаш,брат ми се намеси,взе да ме обижда и той . Нахвърлиха се двамата срещу мен за това ,че съм поискал дори не цялата част от сумата 6 дни по-рано ..
Не съм тук да търся съжаление,а единствено съвети бих искал да знам как бихте се почувствали вие на мое място . Надявам се след години да не съм зависим от тях и да имам право на избор ,защото на този етап наистина образованието ми е изключително важно и искам да се реализирам като добър учител ,не мога да загърбя мечтите си в цената на това да напусна родителите си и да се издържам,затова търпя ..
Виж целия пост
# 1
Оф-ф-ф-ф-ф...! Имаш по-малък с 4 години брат? Ти си на 21, той на 16...! Брех, изперка тоя народ!       Stuck Out Tongue Closed Eyes
Виж целия пост
# 2
Обидно си е, но няма какво да направиш за техните действия.
Виж, ти може да предприемеш такива и да почнеш самостоятелно да взимаш решенията си - квартири с приятели, общежитие, стая, почасова работа, разпределяне на бюджет.
Виж целия пост
# 3
Извинете за объркването,5 са годините. За квартира с приятели нямам възможност ,живея при тях,защото университета е в близък до моя град и избрах да пътувам с идеята да не ги охарчвам в излишни разходи . За почасова работа много бих искал и бях започнал да търся ,но майка ми освен , че иска от мен да взимам изпитите си отлично,иска да върша задълженията вкъщи /чистене,пускане на пералня ,имат домашни любимци, задължително трябва да забирам брат ми всеки ден понякога и готвя / +почасова работа ,а ако не върша тези задължения тя ми е казвала доста пъти ,че няма да имам място в къщата .
Виж целия пост
# 4
Или ще го играеш слугиня или свободен човек, просто е.
Обич насила не можеш да получиш, можеш само с баща си да говориш и да споделиш как се чувстваш.

Пълнолетен си, можеш да се оправдаваш или да действаш.

По темата - бих се чувствала тъпо.
Виж целия пост
# 5
Ако темата не е пързалка, събирай една чанта багаж и хващай пътя. Някаква работа с която да се издържаш, все ще се намери. Има тавански стаи и малки помещения на символичен наем. Ти си се размрънкал майка ми, та майка ми...! Брат ми това, брат ми онова. Какво очакваш да се случи?
Виж целия пост
# 6
Ти сам се поставяш в тази роля.
За мен е нормално всяко нормално и здраво дете да се отдели след гимназията и да се грижи за себе си, а родителите да помагат, когато и ако могат.
Ти стоиш там, готов си да им слугуваш, а после недоволстваш.
На пързалка ми звучи и на мен.
Млад мъж би трябвало да има други занимания от готвене, пране и миене на посуда.
А и този брат на 16, който уж е толкова отракан, би трябвало да е против да го возиш, а да ходи по гаджета.
Виж целия пост
# 7
Откъде прибираш 16-годишен тийн?
Участието в домашната работа е нещо нормално. Проблемът е в различното отношение. Но все пак си пълнолетен, така че е нормално на теб да ти се пада повече, отколкото на брат ти.
Започни почасова работа, посъбери пари, иди на общежитие в града, в който учиш и тогава можеш да бъдеш самостоятелен - да решаваш какво да правиш и какви оценки да получаваш.
Виж целия пост
# 8
Намери си почасова работа.
Рано или късно ще се изнесеш.
И когато някой ти посяга, забий му един да види звезди.
Казвам го от опит. Бях тормозено дете. Писна ми, набих който трябваше и нещата се оправиха.
А ти си голям мъж.
Много отровни отношения. Като станеш самостоятелен ги заеби напълно.
Виж целия пост
# 9
Иска ми се да е пързалка,мили хора . След гимназията малко хора ,които са избрали пътя си да учат се отделят от родителите си и те помагат . Може би имате предвид да се отиде в друг град,но когато отидат в друг град кой ги издържа ? Родителите им . Пращат им пари ,за да преживяват,плащат им общежитието и тем подобни разходи . Никой по никакъв начин не ми е длъжен, абсолютно е така ,в случая говоря за отношението
Виж целия пост
# 10
Какво не ти е ясно??? Кой щял да те издържа в друг град? Как кой? Ти самият. Намираш си работа и казваш чао на лошото отношение. Учиш за даскал доколкото видях. Значи не те е прекъсала толкова.
Можеш да учиш и да работиш. Стига си мрънкал и си се оплаквал.
Виж целия пост
# 11
На 21 си достатъчно голям да не живееш с родители. Започни работа. Изнеси се. Общежитията в България са смешни пари на месец.
Не си на 10, за да има майка ти изисквания към оценките ти.  Хиляди хора на твоята възраст работят. Унизително е да искаш на майка си по 10 лева за чанта. От теб зависи да не се поставяш в подобна картинка.
Виж целия пост
# 12
Не бих се чувствала добре на твое място, то е ясно.
Този университет е в друг град, така ли? А  ти си редовно  обучение?
Започни с това: провери има ли общежитие в онзи другия град,  колко струва и колко време трябва,  за да получиш място там. Потърси си почасова работа в твоя град и в другия град. Предполагам, че и компютър ще ти трябва - виж колко струва на старо и колко време ще трябва да работиш, за да си купиш.
Общо  взето, направи си план и действай по него.

Нямат право да ти се нахвърлят физически, а ти имаш право да се защитиш. Ако ти говорят, имаш право  да отговаряш.
Прочети член 144 от Семейния кодекс:
Издръжка на пълнолетни учащи се деца от родители

Чл. 144. Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.

Ако отговаряш на тези условия, те трябва да те издържат. Не разчитай много все пак, а мисли в посока изнасяне.
Виж целия пост
# 13
След гимназията малко хора ,които са избрали пътя си да учат се отделят от родителите си и те помагат .
Доста повече отколкото ти се иска да повярваш, при това без дори да са в твоето положение.

Има ли общежития към твоя университет? Каква специалност учиш ? Чак толкова ли е тежка, че да не можеш да я съчетаеш с почасова работа? Съмнявам се .

Ти семейството си няма как да промениш, така че се организирай и стани самостоятелен. Не си малък.

ПП Лаптопи на старо има и за 200-300лв.
Виж целия пост
# 14
Здравейте, има тема за задаване на въпроси към психотерапевт Людмил Стефанов тук във форума. Бихте могли да го попитате.
От мен съвет: не се настройвайте остро към брат си и към родителите си.
Щом живеете в къщи ще помагате, но не поставяйте нуждите си на заден план. Леко се отдръпнете от ангажимент към брат Ви. Оглеждайте се за работа. С добро е по-вероятно да се разберете, със скандали едва ли. И това ще мине.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия