Баница на сач

  • 661
  • 3
Здравейте, момичета! Днес ще ходим на вилата с домочадието и съм решила да се пробвам да направя един вид баница. За целта онзи ден си купих сач, защото баба ми навремето я правеше така. Викаше и дебела кора и след изпичането като започнеш да я разчупваш една такава като на конци се отделяха парчетата и ужасно вкусна със сиренцето. Нещо подобно на гюзлемето, но не точно. Приготвяше я на сач на жив огън и мажеше сача със сланина преди това. Моля ако някой се сеща за какво да говоря да сподели конкретна рецепта, че ми се струва, че няма да направя нищо. Бих попитала баба ми, но деменцията си е казала думата за съжаление....
Виж целия пост
# 1
Не знам дали за това говориш, но майка ми прави такава: омесва си тесто за обикновени кори (брашно, сол, вода, няколко капки оцет) и го оставя да почине двайсетина минути. После го разделя на няколко топки и от тях раздърпва тънки кори, важно е да са добре раздърпани и да нямат дебели краища. После ги маже с някаква мазнина, олио, масло, мас или смес от трите, слага ги една върху друга и пак ги раздърпва да станат една кора. После отгоре пак маже с малко мазнина, прегъва като плик и отново раздърпва. Повтаря го няколко пъти, после хвърля малко сирене, сгъва пак и го оформя за печене. Слага го в леко намазнен или тефлонов тиган, прави дупка в средата колкото пръста и слага малко масло. Пече се на умерен огън на котлона и после се обръща. Става хрупкаво и вътре се отделят пластове като многолистно тесто.
Може да се направи и от само една голяма кора, която само прегъваш много пъти, според мястото и уменията.
Виж целия пост
# 2
Сигурно сте се справили, но сачът първо трябва да се подготви.

Две готови кори се застилат на подмазания сач, намачква се една кора на хармоника, плънка от яйца, сирене, кисело мляко и сода, разтопено масло, втора хармоника и се увива с горните кори. Слага се на умерен огън, като се обръща. Съвременните сачове нямат капаци, обръщате го както ви е удобно.
Свинската мас прави хрупкава коричката.
Виж целия пост
# 3
Не знам дали за това говориш, но майка ми прави такава: омесва си тесто за обикновени кори (брашно, сол, вода, няколко капки оцет...
Уникално, много ме вълнуват такива автентични рецепти, има ли възможност да ми изпратите някакво видео на майка ви как точно я приготвя, може и на лични, благодаря, с поздрави
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия