Всякакви въпроси за кафемашините. Тема N3

  • 37 645
  • 765
Тук ще продължим обсъждането на кафемашини. Каква марка да се избере, какво кафе, как се работи правилно с тях и други.
Ако желаете да следите темата, но няма какво да кажете в момента - натиснете  . Не пълнете първите 10-13 стр. с мнения от сорта на "запис", "и аз цоп тук", "хоп", "троп" и подобни празни мнения.
Тема N1
Тема N2
Виж целия пост
# 1
Ла Павони напоследък, но я няма, както и други популярни марки.
Виж целия пост
# 2
Аз да споделя, че купих LaPiccola и от около месец сме с ESE дозетите.
Не мога да разбера защо и какво се случва, но същата машина в офиса, много по-стара и амортизирана, от която даже леко изтича вода и се омокря дозетата от вън - прави по-хубаво кафе от тази вкъщи.
Едни и същи дозети пробвах и вкъщи и в офиса. Вкъщи вкуса е по-остър и с тънък каймак. В офиса е по-мек и с по наситен и плътен каймак. Ако някой от специалистите в темата има опит с този тип машини - ще се радвам да сподели какво бих могла да направя.
Виж целия пост
# 3
За колко време изтича в офиса и у вас? Дозетите са на принципа на крема диска, има разпенител по веригата.
Виж целия пост
# 4
Не съм засичала - но ще засека. Ще пробвам с маркирана чашка и таймер, но така на усет - еднакво е сякаш времето.
По-скоро виждам разлика във времето на изтичане между различните кафета. Има някои, които много бързо изтичат, други по-бавно.
Последно даже си взех от офиса 2 дозети за вкъщи да пробвам с една и съща партида, и пак виждам разлика.
Вкъщи използваме вода от филтърна кана, в офиса - директно от чешмата - за тази разлика се сещам, и останалото може би да е различна температура или налягане да имат машините (ако нещо производителя е променял във времето) - гадая само.
Виж целия пост
# 5
Имам питане относно степента на смилане на кафето. Става въпрос за кафемашина Дедика на Делонги и такава кафемелачка. Пробвах да смеля кафето на 4, на 3, на 2, на 1 степен, все бързо изтича и каймакът изчезва бързо от чашата. Пробвах да направя нискокачествено смляно кафе от вакуумирано пакетче, каймакът си става перфектен. На каква степен се мели, за да се получи същия ефект? И има ли какво да настроя по дедиката, че да изтича по-бавно прясно смляното кафе? Температурата съм я задала на средно ниво.
Виж целия пост
# 6
Ако на най-фината степен изтича бързо е проблем, мелачката излиза, че не може да мели за еспресо :/. Има разни модификации за подобни кафемелачки в YT разгледайте ако ви се занимава, за да мелят по ситно.
Виж целия пост
# 7
Ако на най-фината степен изтича бързо е проблем, мелачката излиза, че не може да мели за еспресо :/. Има разни модификации за подобни кафемелачки в YT разгледайте ако ви се занимава, за да мелят по ситно.
Доста разочароващо, ако не си върши работата, тя беше причината да вземем и кафемашината.
Интересното е, че на външен вид и на пипане прясно смляното кафе и мляното от пакетче изглеждат почти еднакво. Това от пакетче ми се вижда една идея по-слепнало, сякаш е по-влажно.
Виж целия пост
# 8
Пробвайте и с различни кафета на зърна, честно казано и аз съм изненадан че за крема диск не може да мели...
Виж целия пост
# 9
Не мога да си представя мелачка, която да не докарва ситност като за крема диск или друго подобно устройства за домашно ползване...
Когато си избирах моята мелачка четох доста ревюта и навсякъде я определяха като супер съотношение цена/качество, единствено не можела да докара съвсем ситно смилане и можело да не става за еспресо. Аз обаче се прежалих, защото като дизайн, тегло, обем и цена ми хареса, а и в нета имаше клипове как може да се регулира да мели по-ситно. И естествено, като я получих веднага смлях на най-ситното възможно. И - ядец, кафето изобщо не течеше. Почнах да пробвам малко по малко нагоре и си намерих оптималното смилане, което се оказа доста по-едро от минимума. Е, при мен няма крема диск, а цедка с двойно дъно като на снимката, ама то нали било все тая?

Виж целия пост
# 10
Имам питане относно степента на смилане на кафето. Става въпрос за кафемашина Дедика на Делонги и такава кафемелачка. Пробвах да смеля кафето на 4, на 3, на 2, на 1 степен, все бързо изтича и каймакът изчезва бързо от чашата. Пробвах да направя нискокачествено смляно кафе от вакуумирано пакетче, каймакът си става перфектен. На каква степен се мели, за да се получи същия ефект? И има ли какво да настроя по дедиката, че да изтича по-бавно прясно смляното кафе? Температурата съм я задала на средно ниво.
Нагласете на най-високата температура.

Черна станция, на Дедика е същата цедка.
Виж целия пост
# 11
Имам питане относно степента на смилане на кафето. Става въпрос за кафемашина Дедика на Делонги и такава кафемелачка. Пробвах да смеля кафето на 4, на 3, на 2, на 1 степен, все бързо изтича и каймакът изчезва бързо от чашата. Пробвах да направя нискокачествено смляно кафе от вакуумирано пакетче, каймакът си става перфектен. На каква степен се мели, за да се получи същия ефект? И има ли какво да настроя по дедиката, че да изтича по-бавно прясно смляното кафе? Температурата съм я задала на средно ниво.
Ако кафемелачката ви е в гаранция ви препоръчвам да я рекламирате. Наскоро закупих и аз така кафемелачка на Сенкор (явно някакъв нисък клас, но пък със степени за регулиране). Видно на най-ситните настройки мелеше кафето прекалено на едри частици и се получаваше описания от вас ефект - кафето изтичаше прекалено бързо и с минимална пияна.
Аз я рекламирах и записахме, че на най-ситните настройки не мели достатъчно ситно. Нямах много надежди, че може това да се оправи. Но останах изненадан след 3 седмици като ми я върнаха, в картата пише, че са сменяли ножчетата (не знам до колко е това или е някаква тяхна си настройка на ножчетата), но в момента смила зърната на прах. Даже на най-ситната степен ми го смила и тече прекалено бавно.
Има голям шанс да може да се настрои или сменят ножчетата и мелачката да почне да мели както трябва.
Успех!
Виж целия пост
# 12
Ако кафемелачката ви е в гаранция ви препоръчвам да я рекламирате. Наскоро закупих и аз така кафемелачка на Сенкор (явно някакъв нисък клас, но пък със степени за регулиране). Видно на най-ситните настройки мелеше кафето прекалено на едри частици и се получаваше описания от вас ефект - кафето изтичаше прекалено бързо и с минимална пияна.
Аз я рекламирах и записахме, че на най-ситните настройки не мели достатъчно ситно. Нямах много надежди, че може това да се оправи. Но останах изненадан след 3 седмици като ми я върнаха, в картата пише, че са сменяли ножчетата (не знам до колко е това или е някаква тяхна си настройка на ножчетата), но в момента смила зърната на прах. Даже на най-ситната степен ми го смила и тече прекалено бавно.
Има голям шанс да може да се настрои или сменят ножчетата и мелачката да почне да мели както трябва.
Успех!
Чисто нова е, поръчана е като комплект заедно с кафемашината от емаг, само там имаше този комплект. Имам някаква прикачена гаранция в профила, може би трябва да се разровя да видя как става там рекламацията, че досега не ми се е налагало да ремонтирам нещо от тях.
Благодаря!
Виж целия пост
# 13
Цедката на кафе машината ми се запуши.Изпробвах няколко препарата за отпушване в това число и сода каустик-нищо...Идеи преди да я отнеса в сервиз?Мисля,че още има живот в нея.
Виж целия пост
# 14
Най-вероятно са я модифицирали за да мели по фино.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия