Най-полезните храни, които да добавим в семейното меню през зимата

  • 2 053
  • 5
Зимата е сериозно изпитание за организма и имунитета. Как да се храним така, че да бъдем здрави и с добър тонус? Експерти по диетология съставиха списък с най-полезните продукти през зимния сезон:

Гъби
Те са допълнителен източник на вит. D през зимните месеци, особено за вегетарианците и веганите. Но тяхната полза не се ограничава само с този витамин. Например порция гъби шийтаке забележимо подобрява имунитета благодарение на витамините от група В, селен, ниацин и 7 незаменими аминокиселини.

Цитруси
През зимата имаме особено голяма нужда от допълнителен прием на вит. С, за да подсилим организма си и да предотвратим куп заболявания. Цитрусовите плодове – портокал, лимон, лайм и грейпфрут, съдържат големи дози вит. С, който е една от най-добрите природни защити срещу множеството бактерии и вируси, които са присъщи за по-студените месеци на годината.

Зимни зеленчуци
В студеното време ние изгаряме повече калории, затова и изпитваме нужда от по-засищащи и топли ястия като супи и др. Затова в менюто ни редовно присъстват моркови, чесън, лук, праз, ряпа и други кореноплодни, присъщи за сезона. Богати на фибри и въглехидрати, те ни позволяват да запазим дълго време чувството си за ситост и ни зареждат с повече енергия.

Тиква
Тя спада към групата на т.нар. плодови зеленчуци,  защото притежава едновременно качествата и на плод, и на зеленчук. Тиквата е богата на витамини и фибри, магнезий, вит. С, но особено важно за нея е това, че при термична обработка не губи по-голямата част от витамините си, в т.ч. фолиевата киселина, калия и каротина. Редовната употреба на тиква в менюто спомага да се понижат кръвното налягане и холестерола, затова лекарите я препоръчват на хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания и диабет. Тя е особено подходяща и за тези, които спазват диети и хранителни режими, защото е нискокалорична.


Зеле
Този традиционен за нашата кухня зеленчук притежава противовъзпалителни свойства, подсилва имунитета и стресоустойчивостта на организма през зимата. Сурово, кисело или сготвено по различни начини, то е един от най-достъпните източници на витамини (С, А, В група), пектин и куп микроелементи. Киселото зеле е особено полезно за нормализиране на чревната микрофлора и храносмилането. Освен бялото, диетолозите препоръчват и червеното зеле, защото съдържа антоцианини, които намаляват токсичността на тежките метали.

Ябълки
Всички знаем за ползите от тези плодове, богати на фибри и пектин, особено полезни за храносмилателната система и с предпазващ ефект срещу кожни и сърдечносъдови заболявания. Ябълките съдържат витамини А, Е, В6, С и К. Това ги прави задължителен продукт в списъка ни с храни, които задължително трябва да присъстват на трапезата ни през зимата.


Нар
Нарът спада към най-популярните плодове през зимата, защото е истински антиоксидант. Той помага за укрепването на имунната система и предпазва от най-различни заболявания. Служи като ефикасна превенция на рака и сърдечносъдовите заболявания. Затова диетолозите препоръчват по малко нар в ежедневното ни меню.

Райска ябълка
Този слънчев плод съдържа много фибри (два пъти повече в сравнение с ябълките), които подпомагат работата на червата и извеждането на токсините.  Райската ябълка подобрява чревната микрофлора, като по този начин повишава имунитета. Тя съдържа калий, магнезий и калций, особено важни за работата на сърцето; желязо, мед и манган, които предпазват от анемия. Ликопенът понижава холестерола, а цял букет от витамини и микроелементи възстановява и укрепва защитните сили на организма. Освен това райската ябълка помага да се справим със зимната апатия, умората и лошото настроение.

Риба
През зимата всеки от нас изпитва недостиг на вит. D заради липсата на достатъчно слънчева светлина. Това предизвиква отслабване на имунитета, повишава риска от сърдечносъдови заболявания и намалява костната плътност. Затова специалистите препоръчват да консумираме повече риба и то от по-тлъстите видове. Освен вит. D, те съдържат много мастни киселини, Омега-3 и протеини.

Пълнозърнести продукти
Пълнозърнестите храни са богат източник на сложни въглехидрати, които са особено нужни за нормалната обмяна на веществата. Ако простите въглехидрати (сладките и тестените храни)  бързо се превръщат в мастни отлагания, то за усвояването на сложните е нужно повече време, което спомага да се запазят техните хранителни свойства. Това е особено важно през зимата, когато се движим по-малко и рискуваме да натрупаме излишно тегло. Пълнозърнестите храни съдържат и повече фибри, които помагат на червата да пречистят организма от токсините и укрепват имунитета.

Ядки

Ядките са основен продукт в борбата със стреса, защото в тях се съдържат много витамини от група В. Освен това ядките поддържат мозъчната дейност, помагат в борбата с умората и допълват менюто ни с куп полезни вещества: калций, калий, магнезий, желязо, фосфор и други минерали, фибри, витамини А, В, С, D и Е. Освен изразения си антиейдж ефект, те влияят благотворно върху репродуктивната система, укрепват имунитета и намаляват риска от куп заболявания.

Подправки

Зимата е времето на подправките. Кардамон в кафето, карамфил в билковия чай, канела в сладкишите, черен пипер и дафинов лист в супите. Добавянето на карамфил в ястията може да предотврати специфичните зимни проблеми като болки в ставите и кашлицата. Канелата облекчава симптомите на простуда и има загряващ ефект. Кардамонът е богат на антиоксиданти и също помага в борбата с простудните заболявания. В черния пипер се съдържа вит. С, което го превръща в естествено средство за повишаване на имунитета.

Извод: сезонното хранене ни осигурява ежедневната доза витамини в най-чистата им форма. То отговаря на потребностите на организма и подпомага физическото ни здраве и доброто настроение.


А кои са любимите зимни храни на вашето семейство?
С помощта на кои продукти поддържате организма си в добро здраве и тонус?
Виж целия пост
# 1
Кореноплодни хапваме повече. Не обичам оранжерийните зеленчуци тип краставици, домати, не са ми вкусни. Затова повече цвекло, ряпа, моркови, става супер салата. Плюс туршия, разбира се!
Виж целия пост
# 2
Ряпа,моркови и алабаш- страхотна салата,цвекло,морков и ябълка също,мариновано цвекло,зеле.....и много ябълки,круши и мандарини.
Виж целия пост
# 3
След диагноза "инсулинова резистентност", която предполагам имат доста от момичетата тук се наложи да се обърна повече към плодовете и зеленчуците. Открих начини да заместя доста от вредните храни с плодови и зеленчукови алтернативи. Освен това тези "вегетариански" ястия се приготвят много по-бързо. Не се определям като вегетарианец, но се налага и мисля, че е много полезно когато започнем да си пеем песничката за зеленчуците по-често. Simple Smile) Наскоро инфлуенсърката Йоанна Йокко публикува книга с 50 вегетариански рецепти и съм я поръчала, за да взема някои идеи. Често, когато вече съм се изчерпала просто смесвам зеленчуци, които ми харесват и ги правя на кюфтета Simple Smile Салатките също предразполагат експериментиране без много мисъл.
Виж целия пост
# 4
Полезна статия беше за мене. Научих някои полезни неща. Не съм по плодовете и зеленчуците и ядките още от малка, но от скоро започнах да консумирам всеки ден плодове и зеленчуци. Кисело зеле - от време на време; същото и с туршията, моркови - от време на време. Обикновено ги обичам, добавен в салата, отколкото да хрускам просто така морков., ябълки - 1 ябълка на ден, мандарини - ако има 1-2 на ден или портокали - 1 портокал на ден, банани - от време на време, когато има - 1 на ден, лимон - 1-2 резенчета на ден. Гъбите са ми любимата храна, но рядко ги консумирам. Риба - от време на време. Трябва да се консумира риба поне 1 път в седмицата. Ядки - от време на време - орехи, бадеми, кашу, лешници и т.н., каквото има. Да ви кажа, че се чувствам по-добре, откакто започнах преди 2 месеца да консумирам плодове и зеленчуци и ядки. Понякога пропускам през деня да изям поне 1 плод или зеленчук, защото просто нямам време или е станало доста късно за плодове и ядки.
Виж целия пост
# 5
Аз четох много полезни неща за киноата, особено червената. Скоро минахме през ковид и трябваше да заменя обичайните местни храни които приготвям с нещо по-леко. Вкусът й е по-плътен, е, не е зеленчук, но добре се комбинира с тиквичка, домат, морков, патладжан.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия