Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Любими и доказано сполучливи рецепти от кухнята на Албена Тодорова

  • 9 006
  • 14
Любител кулинар съм и вече 22 г. ежедневно приготвям храна за семейството си. С годините натрупах опит, който стои на здравите основи на наученото от майка ми и бабите ми. Вярвам, че именно домашната кухня определя вкуса на човек още от най-ранна възраст. Винаги съм се старала да поднасям домашна храна за семейството си, която приготвям с подбрани продукти и много обич. Вярвам, че по този начин храната е не само вкусна, но и здравословна!

Ще се радвам темата да бъда полезна за всеки от вас, който има нужда от вдъхновение, съвет или още знания в кулинарията. Аз също продължавам да се уча и ще е чудесно да обменяме опит.

Ще споделям мои любими и доказано сполучливи рецепти, тънкости по приготвянето им и всякаква полезна информация от "кухнята". Ще се радвам да превърнем това място в уютно, вкусно и полезно кътче!



Албена Тодорова

На вашите въпроси, свързани с приготвянето на апетитни рецепти, тънкости и хитринки, всеки четвъртък, ще отговаря Албена Тодорова - кулинарен блогър.

Албена Тодорова е завършила начална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“ и има 10-годишен опит като учител на ученици в начален етап на образованието. Към момента работи в сферата на търговията и провежда екипни обучения. Преди 4 г. Албена създава своята страница „В кухнята с Бени“, в която може да откриете над 700 рецепти, подредени в отделни категории.

https://inthebeniskitchen.com/
https://www.facebook.com/a.todorova75
https://www.instagram.com/albena.todorova.946



Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от съвети в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


#СпециалиститеГоворят


Правила на консултативните теми във форума
Виж целия пост
# 1
Здравейте! ☺️
Радвам се, че съм тук и имам възможността да бъда полезна със съвет или идеи.🤗
Готвенето и храненето са неизменна част от ежедневието ни и понякога идеите се изчерпват. Затова ще се радвам да обменяме опит и да си бъдем взаимно полезни. 👩‍🍳🍳🥦
Както повечето от вас, така и аз си имам вкусни рецепти, които приготвям често и са любими на семейството ми. Днес ще споделя няколко такива рецепти, които се надявам да се харесат и на вас. 😍
Много държа на съдовете за готвене, които в голяма степен допринасят за резултата на рецептата. От много години залагам на тигани с керамично покритие, тенджери от неръждаема стомана и емайлирани тави, които за мен са най-добри, а и ми носят спомен от бабите ми, които ги използваха. В тях всичко приготвено някак ми е по-вкусно, а и се почистват много лесно, което също е важно, сигурна съм не само за мен. Вие какви съдове използвате и какви техните предимства харесвате?☺️
Оставам на разположение за всички ваши кулинарни въпроси и ще старая да им отговарям бързо. Прекрасен слънчев ден ви пожелавам и до нови вкусотии!🥰🌞🌷
Разядка с печени чушки



Нужни са:
🌶200 гр. сирене /ползвах овче, но може и краве; винаги обезсолявам сиренето в саламура и така вкусът му е по-балансиран; на самата разядка също/
🌶130 гр. цедено кисело мляко / 4 с.л. пълни/
🌶70 гр. майонеза /3 с.л./
🌶100 гр. печени червени чушки /2 средно големи/
🌶1/3 връзка свеж копър
🌶1 с.л. зехтин
🌶40 гр. орехови ядки
🌶По желание 1-2 пресовани скилидки чесън.
В сух тиган запекох за кратко орехите, като следях да не прегорят. Важно е да замиришат на вкусно. Оставих ги на страна и когато се охладиха, леко ги счуках. В подходящ съд намачках сиренето и добавих цеденото мляко, майонезата и зехтина. Разбърках, за да се смесят добре, като държа сиренето да се усеща в сместа. Добавих нарязаните на дребно чушки, ситно нарязания копър и малка част от орехите. Разбърках за кратко и част от разядката оформих в чиния за сервиране. От сместа остана за още една такава порция. Поръсих с останалите орехи и малко ситно нарязан копър.
Добър апетит!😋
📌Ако ползвате чесън, добавете го още в началото. Аз много обичам чесън, но откакто преди около 2 години изкарах вируса, загубих обонянието си и едва от 2-3 месеца се опитва да се върне. Нооо любимият чесън сега ми мирише на нещо съвсем неприятно, което ме ужасява. Същото е с много други миризми… Именно затова не го добавих в разядката, което задължително бих направила в друг случай.
📌Ако предпочитате по-рядка разядката, може да добавите още малко цедено мляко или майонеза. Може да добавите сол на вкус, ако прецените, че има нужда и изобщо да я завършите по ваш вкус.

Маслен хляб на филийки
Скрит текст:


Нужни са:
🍞125 мл. прясно мляко
🍞40 мл. вода
🍞1 ч.л. суха мая /2 гр./
🍞1 ч.л. захар /3 гр./
🍞1 с.л. меко масло /20 гр./
🍞1 с.л. зехтин
🍞1 яйце
🍞300 гр. брашно /2 и 1/3 ч.ч. брашно, като чашата е с вместимост от 250 мл./
🍞1 ч.л. сол /3 гл. / /фино смляна морска/
🍞Още около 30 гр. меко масло
🍞1 жълтък и 1 ч.л. олио за намазване
🍞По желание шарена сол за поръсване
Смесих водата и млякото и ги загрях съвсем леко, така че потопен пръст да търпи топлината. Добавих захарта, маята и щипка брашно и разбърках, след което оставих маята се разтвори напълно. След това добавих мекото масло, зехтина и предварително леко разбърканото яйце.
Брашното пресях и сложих в купа. Добавих солта и разбърках. Прибавих течната смес и разбърках, докато започна да се образува тесто. Замесих меко тесто в самата купа, като добавих още 1 с.л. брашно, за да не лепне. Не трябва да се добавя повече брашно, за да остане наистина много меко хлебчето. Оформих топка, която оставих в купата. Покрих купата с парче фолио за свежо съхранение и памучна кърпа и оставих тестото да втаса, което при мен отне 1 час и половина.
Тестото взех с намаслени ръце и разстлах на плота във формата на правоъгълник с дължината на формата, в която ще пека хлебчето. Навих тестото на руло и нарязах на парченца с дебелина 2 см. Форма с размер 30х11х7 см. покрих с хартия за печене. Всяко парченце намазах с меко масло от едната си страна и разположих изправено във формата. Така процедирах с всички. Така оформеното хлебче покрих с кърпа и оставих за около 30 минути да втаса още веднъж. Фурната загрях на 180 градуса. Втасалото хлебче намазах с разбития с олио жълтък и поръсих с шарена сол. Сложих го да се пече за около 20 минути, или до сухо дървено шишче, прободено в средата му. Друг сигурен начин за проверка на готовността на хляба е, като почукаме по него и той „бие“ на кухо. Оставих хлебчето да се охлади върху метална решетка, след което го начупих на филийки.
Добър апетит! 😋 За да не става твърде дълга публикацията, още снимки по приготвянето може да видите в блога ми https://---3wEK6zd

Мусака с тиквички и мляно месо

Скрит текст:


Нужни са:
🥒1 кг. тиквички /нарязани на малки кубчета//моите бяха тъмно зелени/
🧅1 средно голяма глава лук /нарязана на дребно/
🥕1 голям морков /настърган на едро ренде/
🥩1 кг. мляно месо /от свински врат/
1 ч.ч. ориз /200 гр./
🌿1 връзка копър
🌿½ връзка магданоз
🍅1 голям домат /обелен и нарязан на дребно/
🧄2 скилидки чесън /пресовани/
🍴Олио и масло
🧂Сол на вкус /фино смляна морска/
🍽1 ч.л. червен пипер
🍽Голяма щипка млян бял или черен пипер
За заливката: 2 яйца, 300 гр. кисело мляко, 1 пълна с.л. брашно, малко сол
В дълбок тиган загрях олио и лъжица масло и задуших лука, моркова и ситно нарязаните дръжки на магданоза и копъра, като междувременно посолих. Когато морковът пусна красивия си цвят, а лукът стана златист, добавих чесъна и след няколко секунди и каймата. Посолих и поръсих с белия пипер. С помощта на вилица я раздробих и готвих докато остана на мазнина. Посолих и добавих червения пипер и измития и отцеден ориз. След 2-3 минути добавих домата и готвих още за около минута, след което отстраних тигана от котлона. Прибавих ситно нарязаната листна част та копъра и магданоза, и разбърках. В голяма тава с размер 35х28х6 см. сложих нарязаните тиквички и леко ги посолих. Изсипах сместа от тигана и разбърках добре.
Междувременно в касерола загрях 4 ч.ч. вода /1 100 мл./ с 1 с.л. сух органичен бульон и оставих само да заври. Ако не разполагате с такъв бульон, може да ползвате само гореща вода, но увеличете леко солта.
С горещия бульон „изплакнах“ тигана и залях ястието. Внимателно разбърках и сложих да се пече в загрята на 190 градуса фурна за около 45-50 минути, или до изпаряване на течността.
В купа разбърках яйцата, солта и брашното и след това добавих киселото мляко. Тази смес разпределих равномерно върху мусаката и допекох до апетитен загар, като преместих скарата на фурната едно ниво по-нагоре.
Готовото ястие оставих да изстине за 5 минути и сервирах.
Добър апетит! 😋

Палачинки с кисело мляко

Скрит текст:


За около 12 броя са нужни:
▶️400 гр. кисело мляко
▶️2 яйца
▶️2 с.л. олио за сместа
▶️1и1/2 ч.ч. брашно /чашата е с вместимост от 250 мл./
▶️1/2 ч.л. сода за хляб /на „Д-р Йоткер“/
▶️щипка сол
▶️1 пак. ванилова захар /на „Д-р Йоткер“/
▶️250 мл. вода
▶️олио и масло
В купа сложих киселото мляко и содата. Разбърках докато шупна добре и добавих солта, ваниловата захар, двете яйца и олиото. Разбърках с домакинска бъркалка и добавих брашното, разбърквайки до гладка смес. Налях водата и последно разбърках. Сместа е с консистенцията на една идея по-рядка боза.
Тиган с незалепващо покритие /моят е керамичен/ загрях добре. Степента, на която пържих е 4 от 6 на моята печка. Покапах с 2-3 капки олио и изсипах един черпак от сместа. Разпределих я в тигана с овални движения и пържих до златист цвят на краищата. Обърнах палачинката и пържих и от другата страна за още малко. Готовите палачинки прехвърлях в затоплена чиния и намазвах с масло.
Сервирах с любими сладка.
Не пържа с масло, тъй като то бързо прегаря.
Да ви е сладко! 😋

Мус с тиква без захар



Нужни са:
🍨2 ч.ч. печена тиква /450 гр./
🍨250 гр. маскарпоне
🍨200 мл. течна млечна сметана за разбиване
🍨5 с.л. кленов сироп /или пудра захар на вкус/
Много добре охладената течна сметана разбих с миксер до гъст крем. Печената тиква пасирах с пасатор до гладка смес. Добавих кленовия сироп и пасирах до усвояването му, след което прибавих маскарпонето и разбърках с миксер за 20-ина секунди. На финал добавих разбитата сметана и финално разбърках с миксер до усвояването й, но не повече от 30 секунди. Разпределих муса в пет чаши и оставих в хладилник за 30 минути, за да се охлади, след което сервирах, декориран.
Да ви е сладко!😋
📌Ако не разполагате с пасатор, може да пасиране с помощта на вилица, но текстурата на муса няма да бъде така гладка.
📌Тиквата пека, нарязана на малки парченца с вода, която само да покрива дъното на тавата. Когато е омекнала напълно и леко се е карамелизирала, е готова.
📌Спрямо сладостта на тиквата преценете количеството на кленовия сироп.
Виж целия пост
# 2
Здравейте! 🤗
През изминалата седмица не се наложи да отговарям на вашите въпроси, но ще ми бъде приятно през следващата да имам възможност да ви бъда полезна.😍📝
Днес ще споделя още лесни, вкусни и любими на моето семейство рецепти, които приготвям често, защото съм сигурна, че всичко ще бъде изядено с удоволствие.👩‍🍳😋😍

Маринованото сирене се приготвя лесно и е чудесно за хапване и просто така и като мезе.


Не залях сиренето със зехтин, а избрах олио, защото съм опитвала преди и при престой на студено в хладилника, зехтинът се втвърди и стане неприятен за консумация.

Нужни са:
✅Сирене -около 400 гр.
✅Сух риган – 2 ч.л. или колкото решите
✅Суха чубрица – 2 ч.л. или колкото решите
✅Червен пипер – 1 и ½ ч.л. или колкото решите
✅Олио – не по-малко от 250 мл.
✅Сухите риган и чубрица стрих добре и сложих в чиния. Добавих червения пипер и ги разбърках добре.
Сиренето нарязах на малки кубчета и всяко овалях от всички страни в подправките. Подредих ги плътно в подходящ буркан. На края налях олио, което да ги покрие, сложих капачката и оставих сиренето да се маринова за не по-малко от 4-5 часа.
Добър апетит! 😋 Приготвих го по рецепта на Merelenda от „Бг мама“

Ако около вас тичат дечица, включете ги в направата на тези чудно вкусни и топящи се в устата соленки с крема сирене. Те ще бъдат щастливи да ви помагат, изрязвайки ги с формички, а и ще им е още по-сладко, като ги опитат вече изпечени.


Скрит текст:

Нужни са:
🧀250 гр. масло /меко/
🧀250 гр. крема сирене /използвам “Clever“ на Била/
🧀2 и ½ ч.ч. брашно /340 гр.//чашата е с вместимост от 250 мл./ и още малко за омесването
🧀1/4 ч.л. сол /използвам фино смляна морска/
🧀2 жълтъка за намазване /не е фатално да се намажат с 1 малко цяло яйце/
🧀Сусам и мак за поръсване
В купа сложих мекото масло, крема сиренето и солта и с миксер разбърках до гладка смес. Постепенно добавих пресятото брашно и замесих меко тесто. Прехвърлих на набрашнен плот и доомесих, като няколко пъти добавих по още съвсем малко брашно, за да не лепне. Разделих тестото за соленките на две половини, за да работя по-лесно с него. Отново върху леко набрашнения плот разточих едната част на кора с дебелина около 0,5 см. Изрязах соленките с малки формички.
Тавата на фурната покрих с хартия за печене и ги разположих в нея. Не се уголемяват много при печене, така че може да са близко една до друга. Двата жълтъка разбърках с 1 ч.л. вода. Със силиконова четка намазах соленките и ги поръсих със сусам. Сложих да се пекат в загрята на 170 градуса фурна за около 13-15 минути или до видима готовност. Извадих соленките в голяма чиния, за да изстинат. Така процедирах, докато цялото тесто бе използвано.
Сервирах соленките напълно изстинали.
Да ви е сладко! 😋
Разбира се, може да направите и половин доза. От продуктите, които съм описала, получих четири тави с по 20 броя соленки, като се има предвид, че използвах по-малки формички.

Надявам се да съм ви дала идеи за идните дни и оставам на разположение за съвет или споделяне на ваши вкусотии. А в блога ми ще откриете още много рецепти https://inthebeniskitchen.com/
Приятна вечер и много усмивки ви пожелавам! 🥰
Виж целия пост
# 3
Здравейте, скъпи читатели на моята тема! 🤗
Честит 3 ти март!  ❤️
Днес ще ви представя вкусните бутер охлювчета с крем и стафиди, които са един от най-любимите десерти у дома и които правих тази седмица.😋👩‍🍳😍
Синовете ми са вече големи, на 20 и 22 години, но когато бяха по-малки и ходеха на училище, задължително приготвях различни удобни за хапване навън храни, които слагах в кутии.🎒🥡 Големият ми син все още цени този вариант за хранене извън дома и ежедневно пълня кутията му, когато отива на работа или лекции. С разликата, че сега тя е три пъти по-голяма. 😃🙃Ползваме стъклена с пластмасов капак, защото за мен стъклото е най-добрия вариант храната да запази качествата си. Разбира се, за пренасяне на храна са подходящи и пластмасовите кутии, като аз бих ги ползвала само за студени десерти или ястия, тъй като именно при взаимодействието с топлината, пластмасата повлиява на вкуса и качеството на сложената в нея храна.
Разказвам ви всичко това, тъй като именно бутер охлювчетата са чудесна идея за десерт в движение. В блога ми може да намерите още идеи /https://---3pvN6wg/, като разбира се в плътно затваряща се кутия може да сложите всякаква гозба, като досега само супа не съм му слагала. Всъщност Веско /големият ми син/ другата седмица има рожден ден и много искам да му подаря средно голям термос за храна. Ще се радвам да споделите, ако имате такъв, откъде сте го купили и върши ли ви работа? Предварително благодаря!🥰
Приятна вечер ви пожелавам и до нови вкусотии или кулинарни въпроси. ☺️🌷

Бутер охлювчета с крем и стафиди


Скрит текст:
Скрит текст:

За 12 броя са нужни:
✅1 пакет охладено бутер тесто от 275 гр. /ползвам това на Билла//една дама ми каза, че в Кауфланд купува бутер тесто с масло, без палмова мазнина и щом проверя това, ще ви пиша/
✅400 мл. прясно мляко
✅2 жълтъка /от средно големи яйца/
✅3 с.л. брашно /без връх/30 гр.
✅3 с.л. захар /пълни/50 гр.
✅1 ч.л. ванилия
✅1 каф.ч. стафиди /60 гр.
Малко ром за накисването на стафидите, но може и само топла вода да се ползва.
В касерола загрях 250 мл. от прясното мляко и добавих захарта и ванилията. Останалото студено мляко сложих в подходящ съд, добавих жълтъците и брашното и с помощта на кухненска бъркалка разбърках много добре, до напълно гладка смес. Когато млякото в касеролата завря, отстраних съда от котлона и на тънка струйка, при постоянно разбъркване добавих сместа от купата. Върнах на котлона и когато кремът завря, оставих не повече от минути, или до сгъстяването му. Кремът трябва да бъде по-гъст от обичайното. Покрих крема с фолио за свежо съхранение, като го разположих плътно на повърхността му /на снимката се вижда/. Така го оставих да изстине напълно. Стафидите накиснах в 1 с.л. ром и 2 с.л. топла вода.
Когато кремът се охлади, без да целим да е студен, а хладен, отцедих стафидите и голямата тава на фурната покрих с хартия за печене. Фурната загрях на 190 градуса.
Разгънах бутер тестото и го намазах равномерно с крема. Поръсих със стафидите и навих на стегнато руло по късата страна, така че да се получат повече навивания. Рулото е меко, но това да не ви тревожи. С остър нож /ползвах къдравия за хляб/ нарязах на охлювчета с дебелина 1.5 см. и не повече от 2 см. С ловко движение ги сложих легнали в тавата и дооформих в по-кръгла форма. Когато тавата бе пълна, сложих сладкишите да се пекат в напълно загрятата фурна за 25 минути или до видима готовност и апетитен загар. При работа с бутер тесто е по-добре да се препекат, отколкото да останат сурови.
Оставих ги леко да се охладят и поръсих с пудра захар.
Нямахме много време да чакаме и още топли, но не горещи си хапнахме някои от сладкишите.
Да ви е сладко!😋
📌Приготвям тези бутер охлювчета не повече от веднъж годишно, тъй като купешкото бутер тесто съдържа палмово масло, което изцяло съм ограничила. Не съм открила такова с краве масло, а да си правя бутер тесто вкъщи, поне засега не съм се решила.
📌Може вместо с домашен крем, да ги приготвите с пудинг на „Д-р Йоткер“. Ще ви бъде нужен 1 пакет, който се приготвя с 500 мл. мляко. Но вие го направете само с 350 мл., защото целим гъст крем.


Още рецепти с бутер тесто може да видите тук https://---3hyxqnJ
Виж целия пост
# 4
Обичате ли кекс и винаги ли успявате да го изпечете добре?
Случвало ли ви се е да имате провали? 👩‍🍳🥧



📌За мен тайната на добрия резултат е да не отваряме вратата на фурната в първите 25 минути от печенето.
📌Понякога  кексът видимо се е надигнал и дори изглежда готов, но ако не са изминали поне 25-30  минути, няма шанс това да е факт и рискуваме обемът да спадне и текстурата му да е глетава.
📌Ако печете кекс не във висока форма, а в широка тава, времето за печене се намалява с 5-10 минути.
Виж целия пост
# 5
Здравей, Бени!
Случайно попаднах на темата и си споделила доста интересни рецепти, даже вече пробвах соленките с крема сирене и наистина са уау! Всички вкъщи много ги харесаха! 🥰
Съветите за кекса са много хитри, аз се чудех защо все ми спада кекса, а то не трябвало да се отваря вратата на фурната. Мен са ме учили обратното - да проверявам кекса дали е готов с клечка за зъби, при което се отваря фурната и сещаш се. 😅
Би ли споделила още някой трик за такива ежедневни рецепти, би бил полезен не само на мен,  но и на всички читатели на темата?

Обичате ли кекс и винаги ли успявате да го изпечете добре?
Случвало ли ви се е да имате провали? 👩‍🍳🥧



📌За мен тайната на добрия резултат е да не отваряме вратата на фурната в първите 25 минути от печенето.
📌Понякога  кексът видимо се е надигнал и дори изглежда готов, но ако не са изминали поне 25-30  минути, няма шанс това да е факт и рискуваме обемът да спадне и текстурата му да е глетава.
📌Ако печете кекс не във висока форма, а в широка тава, времето за печене се намалява с 5-10 минути.
Виж целия пост
# 6
Здравей, gemmahazeld!
Много се радвам, че си опитала любимите ми соленки и са ви харесали у дома.😍 Много е приятно, когато ни се получи дадена рецепта и някак мотивира за пробване на нови идеи и кулинарни предизвикателства. 👩‍🍳
У дома не спазваме постите, но винаги се старая да готвя предимно безмесни ястия. В доста от тях ползвам ориз и ще споделя моят трик, за да остане на отделни зрънца, а не с кашеста текстура.
Винаги запържвам добре, измития и отцеден ориз, като ползвам най-често тип ризон. Когато стане почти прозрачен, започвам да добавям от бульона или другата предвидена течност. Този метод никога не ме е предавал. 👌Надявам се да съм била полезна и оставам на разположение. 🤗
📌 Въпросът ми е насочен към всички вас и той е дали постите и имате ли ястие, което приготвяте най-често през този период? Аз много се радвам на свежите пролетни зелении, които започват да се намират на пазара, защото обичам да ги готвя и хапваме. 😋🌿🍴

Виж целия пост
# 7
Здравейте! Може ли да ми предложите рецепта за шоколадова торта. Искам да е по-лека, ако изобщо е възможно! Благодаря!
Виж целия пост
# 8
Здравейте, pkarasht!
Благодаря за зададения въпрос!  Simple Smile Права сте, че лека шоколадова торта е трудно постижимо, но ще ви предложа два варианта, които мисля, че отговарят в голяма степен на търсенето ви.
Първата торта е моя авторска и блата приготвям без брашно, а с орехи, което я прави по-въздушна и лека. Кремът също е семпъл. Всеки, който я е опитал е останал възхитен. Ще приложа линк към рецептата и оставям на разположение за съвет по приготвянето.
 
http://---35c95v8



Ако не държите на голяма и висока торта, бих предложила тази фина шоколадова, която също е без брашно и на вкус наподобява „Гараш“.
 
https://---3qT6xQF



Скрит текст:

Прилагам и линк към всички торти, които съм приготвяла досега, като съм насреща за препоръки или друго, което ви представлява интерес. https://---3NC7KoQ

Надявам се да съм била полезна и ви пожелавам прекрасен ден! 😍🌷
Виж целия пост
# 9
Много Ви благодаря! Хубав ден и лека работа!
Виж целия пост
# 10
И аз харесвам,това което приготвяш,ще те следя с удоволствие
Виж целия пост
# 11
Здравейте Албена, с жена ми следим вашия блог и много харесваме рецептите Ви. Искам да приготвя домашна тарамара, но нещо не ми се получават нещата. Може ли да споделите някакви тънкости или съвети за приготвянето ѝ? Как да я овкуся и изобщо има ли трикове, за да не бъде прекалено тежка?
Виж целия пост
# 12
MG18, благодаря ви и се радвам, ако съм полезна! Simple Smile
kimpa, здравейте! Simple Smile Домашна тарама е може би едно от малкото неща, които никога не съм приготвяла, а така обичам. За съжаление няма да успея да ви бъда полезна, но ако не ви затруднявам, ще се радвам да споделите вашата рецепта. И може би най-важно, откъде взимате пресен хайвер? Предварително ви благодаря, с пожелание за приятна вечер и до нови вкусотии! Simple Smile
Виж целия пост
# 13
Здравейте!
Хич ме няма в готвенето, но трябва малко да променя това, защото имам момченце на почти година. Вече е хапвал повечето неща с изключение на белтък. Иска ми се малко да разнообразя менюто му конкретно за закуска (за останалите хранения разчитам на детската кухня).
Можете ли да ми дадете някои идеи за лесни и бързи рецепти, подходящи за неговата възраст? Simple Smile

Благодаря много предварително!
Виж целия пост
# 14
Здравейте, heydi! Simple Smile Благодаря ви за запитването. Не съм специалист по детско хранене, а и синовете ми са доста големи и съм позабравила какво хапваха като съвсем малки. И въпреки това ми хрумват някои идеи, които вие ще прецените дали са подходящи. Simple Smile
От известно време ползвам оризов грис, с който във вашия случай може бързо да се приготви кремче. На 500 мл. прясно мляко, добавям 5-6 с.л. оризов грис или спрямо желаната гъстота. Тъй като не знам какви подсладители ползвате, може към кремчето да се добави намачкан банан или да се дава просто така.
За мини палачинки се сещам също, като прилагам линк към рецепта, която съм приготвяла. Вие може да ползвате само жълтък и без за добавяте захар, ако я избягвате. https://inthebeniskitchen.com/2020/06/01/%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%8 … 0%bd%d0%ba%d0%b8/
Приготвяла съм и друг вид мини палачинки, като отново може да ползвате само жълтъка и малко да намалите количеството овесени ядки. https://inthebeniskitchen.com/2020/03/04/%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b … 0%bd%d0%ba%d0%b8/
Не съм сигурна дали на тази възраст се дават овесени ядки, но и до днес приготвям за нас каша с тях, като завирам вода и ги добавям, разбърквайки за около 1-2 минути до омекване и получаване на каша. Към нея също може да добавите намачкан банан или друг плод и какво решите. Ако имате интерес ще измеря точното количество вода и овесени ядки за една малка порция.
Овесените ядки не са препоръчителни сурови, а леко сварени, за да се приемат по-лесно и от малки и от големи.
С тиква съм правила вкусен десерт или закуска за моите деца, като я сварявам, отцеждам, пасирам и добавям 1-2 обикновени бисквити и малко от течността, след което пасирам финално. Не й е сезон, но все пак реших да споделя.
Надявам се поне малко да съм ви полезна, като все пак е добре да се консултирате с вашия педиатър за съставки в посочените от мен идеи и рецепти, които още не сте включили в храненето.
Прекрасен ден ви пожелавам и оставам на разположение! Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия