Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 77

  • 43 719
  • 1 571

Анкета

Какво цените най- много на текущото си работно място?

Опции:

# 1 455
По-честата практика е, договореното брутно възнаграждение да включва в себе си и клас прослужено време. Ако и в твоя случай е така, няма никакво значение колко години стаж ще ти признаят. Можеш да попиташ дали сумата, която ти предлагат, включва в себе си и клас прослужено време.
Ако не включва, тогава вече можеш да попиташ каква е тяхната практика. Но то така или иначе, я момента на подписване на договора ще ти стане ясно. В него ще си пише колко ще е класът.
Т.е. ако в брутното възнаграждение влиза и клас прослужено време, все едно предварително са го изчислили и за настоящата година няма да добавят сума към него? Чак от следващата, така ли?

А ако не влиза, когато установят годините трудов стаж, ще го изчислят и добавят?

Питам, защото на последното работно място, ми го бяха добавили, а аз изобщо не съм очаквала, тъй като преди това подобно нещо не ми се беше случвало. А и самата работа беше временна. И сега се замислих това дали следва да се изясни още на интервюто? И дали въобще кандидатстващите го отчитат като плюс/минус, когато приемат/отказват оферта.
Виж целия пост
# 1 456
Кога се добавя клас прослужено време също зависи от практиката в компанията. По принцип се добавя, когато натрупал година стаж.
Например, ако започнеш с трудов стаж 10 г. и 9 м., ще ти добавят още 0,6% след 3 месеца.
Възможно е обаче компанията да има друга практика и да преизчислява клас в точно определен момент за всички служители. Тогава, ако към датата на преизчисляване имаш нова година стаж, получаваш още 0,6%. Ако нямаш - на следващата такава дата ще получиш. Това се урежда с вътрешните правила за работната заплата и си в въпрос на решение на самата компания.
Няма как някой тук да ти каже каква е практиката на компанията, но когато получиш трудов договор, там ще е записано основното трудово възнаграждение. По това ще се ориентираш. Ако основното е по-малко от брутното, което сте договорили, значи договореното брутно включва и клас прослужено време. Ако пък договореното възнаграждение е вписано в договора като основно, значи класът ще се начисли допълнително.
Колко ще е този клас, също няма как да предположим. Някои компании признават целия стаж. Други - само по специалността, по която ще работиш при тях. Как ще преценят кой клас е релевантен на позицията ти също е въпрос на вътрешни правила. Компаниите, които прилагат практиката да признават само релевантен стаж, си имат разписани критерии кой стаж се приема за такъв. Това отново е вътрешна информация.
Виж целия пост
# 1 457
Забелязала съм, че гледат кода по нкпд, ако има голямо разминаване на длъжностните характеристики.
Виж целия пост
# 1 458
По-честата практика е, договореното брутно възнаграждение да включва в себе си и клас прослужено време. Ако и в твоя случай е така, няма никакво значение колко години стаж ще ти признаят. Можеш да попиташ дали сумата, която ти предлагат, включва в себе си и клас прослужено време.
Ако не включва, тогава вече можеш да попиташ каква е тяхната практика. Но то така или иначе, я момента на подписване на договора ще ти стане ясно. В него ще си пише колко ще е класът.

Точно така е.
Виж целия пост
# 1 459
По прашасалата тема за споменаването на заплатата в обявите - това се прави в случаите, в които тя действително е фиксирана и няма мегдан за преговори. В останалите е налице коридор, който понякога може да бъде много широк.

Неговото обявяване също невинаги е удачно, тъй като кандидатите масово ще започнат да претендират горния праг, който по принцип е предвиден за такива с повече опит и/или допълнителни специфични умения. Съответно ако на някого, който не отговаря на тези критерии, му предложат долния, вероятно ще последват цупене, претенции и въпроси от типа "Ама що тъй?".

А ако горният праг също така е особено висок, HR-ът ще бъде затрупан с кандидатури, които дори отдалеч не отговарят на изискванията.

Както някой писа по-назад, хората с опит в конкретния сектор, които биха могли да претендират за по-високо заплащане, почти винаги знаят какво е положението в него, т.е. няма да имат проблем да договорят размер, който да ги устройва.

И невинаги кадърният умее да си иска.

Ами да се научи - това умение е важен (и стандартен) елемент от набора на един професионалист.

П.п. Преди време от няколко места получих интересна обратна връзка, защото кандидатствам от синиър позиция на entry такава в желаната от мен сфера... Понякога се изкушавам да го махна това senior от CV-то Thinking

Пробвай с мотивационно писмо (дори в обявата да не се изисква), в които обясни причините за подобен рязък кариерен завой, тъй като действително на пръв поглед изглежда леко странно. Не те съветвам да оставяш големи дупки в CV-то си, тъй като могат да те попитат какво си правила през това време.
Виж целия пост
# 1 460
А винаги ли се плаща за клас? Тоест задължително ли е?

Понеже само в една фирма са ми плащали. Признават ми стажа при тях, като съм сменила две позиции и година стаж от друга фирма, която по нкпд ме водеше с друг код. Искаха ми трудова характеристика, за да докажа какви са ми били задълженията и така ми признаха още една година стаж.

В другите фирми не помня да сме имали клас.
Виж целия пост
# 1 461
Имали сте. Задължително се плаща клас.
Виж целия пост
# 1 462
Нищо лично, благодаря за инфото. Аз изобщо не съм запозната с детайлите около класа за прослужено време. Като някаква строго секретна информация е, дори по интервюта не се споменава, а би трябвало.

Разликата между основно и брутно възнаграждание означава ли, че нетната заплата ще е равна на основното или тя ще бъде основно + класа? И ако има такава разлика, това влияе ли на сумите при болнични, отпуски, стаж за пенсия?
Виж целия пост
# 1 463
Не е точно такава връзката между основно и нетно.
Ще се опитам да го обясня максимално стегнато.
Първо е основното възнаграждение. Това е заплатата, която служи като основа за останалите плащания. Например клас прослужено време е 0,6% от основното възнаграждение.
Класът прослужено време е в категорията "плащания с постоянен характер". Всеки месец си го получаваш.

В повечето случаи възнаграждението ти е съставено само от основна заплата и клас прослужено време. Възможно е обаче да имаш и други плащания с постоянен характер.

Брутното трудово възнаграждение е сумата от основната заплата и всички плащания с постоянен характер. От брутното възнаграждение се изчисляват осигуровките. Т.е. то формира твоят осигурителен доход. Ако брутното ти възнаграждение е до 3400 лв., тогава брутното възнаграждение е равно на осигурителния ти доход.

Обезщетенията, за които питаш, се изчисляват на база брутно възнаграждение (отпуск, първи три дни от болничен) или осигурителен доход (болничен от 4-ти ден нататък, пенсии и т.н.).

Нетната заплата от своя страна е равна на брутното възнаграждение - осигуровки - ДОД.

А иначе, работодателите не говорят за клас прослужено време, защото това е един безумен архаизъм, който отдавна е повече досадна формалност, отколкото нещо смислено. Аз не съм срещала кандидат, който да ме пита за клас. Говорим за брутна, или по-често за нетна заплата и как е разделена между основна и клас, никой кандидат не ме е питал.
Виж целия пост
# 1 464
Нищо лично, благодаря ти. Аз лично само в една фирма съм си го виждала във фиша, но сега се усещам, че клас май се дава за годините опит, но не и за месеци. Тоест явно не съм имала достатъчно стаж за да го получавам. На едно място съм работила дълго и затова се е натрупал.

Благодаря, че обясни! 🌹
Виж целия пост
# 1 465
Да, поне година трябва да имаш, за да започне да ти се изплаща клас.
Виж целия пост
# 1 466
В повечето случаи възнаграждението ти е съставено само от основна заплата и клас прослужено време. Възможно е обаче да имаш и други плащания с постоянен характер.

Брутното трудово възнаграждение е сумата от основната заплата и всички плащания с постоянен характер.

В тази връзка, един уточняващ въпрос - допълнителните заплати (като коледна, лятна, и пр.), които са с постоянен характер, тъй като са изрично разписани в ТД, включват ли се в брутното възнаграждение, или това се отнася единствено за ежемесечните добавки?
Виж целия пост
# 1 467
Допълнителните заплати не са плащания с постоянен характер. Те са за Коледа примерно. Коледа не е всеки месец. Възнаграждение с постоянен характер е възнаграждение, което се изплаща за всеки отработен ден.
Но да, допълнителни заплати, бонуси и други плащания също се включват в брутното трудово възнаграждение за месеца, в който се изплащат. Но има специфики. Например, върху тях ще се внесат осигурителни вноски и те ще влязат в изчисленията за болничен например. Но няма да бъдат включени в заплащане за платен отпуск, тъй като не са с постоянен характер.
Виж целия пост
# 1 468
Здравейте,
бих искала да ви помоля за съвет.
Имам устна уговорка с шефовете ми, че щях да получа корекция на заплатата още на 3-тия месец от започването ми. Това не се случи, но на 3-тия месец ми казаха, че обмислят, как да увеличат заплатата ми. Вече 7-ми месец съм там, но въпроса така и не се повдига.
Много неща са им на главата-работни и лични и ги разбирам донякъде.
Чудя се дали да чакам още или сама да подхвана разговор за тази корекция на заплатата и евентуално как да го започна.
Никога не ми се е налагало сама да си търся увеличението.
Благодаря за отделеното внимание!
 
П.П.: Ако начина на комуникация е от значение-той е почти приятелски и свободен.
Виж целия пост
# 1 469
Устното обещание нищо не значи, само това ще кажа.
А уговорките за по- висока заплата след изпитателен срок следва да са разписани.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия