Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Първо куче - отглеждане

  • 2 015
  • 38
Здравейте! От известно време обмислям да си взема кученце, но ми липсват съвети и опит от познати и приятели за отглеждането му и да се информирам по-добре . До момента не съм имала домашен любимец.
Най-вече ме притеснява това, че живея сама и кученцето ще разчита единствено на мен. Има ли във форума и други, които живеят сами с домашен любимец и как се справяте с ангажимента сутрин и вечер за разходки, когато има непредвидени обстоятелства, болни сте и тн? Също така се притеснявам и че кученцето ще е през деня само, докато съм на работа и дали няма да започне да прави бели, защото го оставям.
И на последно място след толкова ровене по форуми и сайтове, така и не успях да се ориентирам какви са средните месечни разходи по отглеждането на малко куче.
Ще съм ви благодарна, ако споделите своя опит и съвети.
Виж целия пост
# 1
Аз имам вече 14 годишно куче, гледахме се сами доста, доста дълго време. Няма “болен съм”, излизяхме, гледах пътуванията ми да са основно с нея, съобразявах се с нея. При екстремни ситуации я оставях при наще, но рядко. Винаги си бяхме двете.
Кучето независимо дали сте постоянно заедно или не - ще прави бели! Това е много малък шанса да го пропуснете. Относно финансите… ветеринарната грижа става все по-скъпа… хайде, за едни ваксини и обезпаразитяване, няма проблем, но при спешен случай… трябва да имате финанси. За съжаление трябва да се мисли и за такъв случай. Според зависи как го храните, месечните разходи се менят, също и зависи каква е породата, някой имат нужда от грууминг, други не. Зависи и колко е голямо, като размери. Зависи и дали ще търсите учител за дресиране. Смисъл много са въпросителните за да се даде някакъв примерен бюджет. Някои хора хранят с много скъпа храна, други дават салам от магазина.
Едното ми куче е 20 кг, 14 годишно, благодаря на Бог, здрава. За нея ми отиват на месец по 100-200 лева, но за другото куче, 4 годишно, 15 кг, ми отиват значително повече, защото той е със здравословни проблеми, яде медицинска храна, пие лекарства и ходи на ветеринар страшно често.
Идеята ми е, че трябва да сте подготвени за всичко… ако нямахме финанси вероятно второто кученце нямаше да е тук.
Изберете умно, това е приятел за цял живот. Колко гаджета съм разкарала заради кучето ми, заедно сме от толкова много време, присъства на всеки специален за мен момент. Не съжалявам за нито един момент с нея. Успех 🤗
Виж целия пост
# 2
Ако ще трепериш да не докосне и счупи нещо, докато си на работа, вземи си рибки. Кучетата правят бели. Особено първите 2, че и 3 години. 
Ако си готова 10 - 15 години да отглеждаш същество като бебе, ако можеш да му осигуряваш храна и време (не по 15 мин сутрин и вечер, а денонощно), тогава в интернет има достатъчно информация за различните породи - кои са най-подходящи за първи домашен любимец и т.н.
Да го купиш е лесно, можеш дори да си осиновиш от приют. Но хубаво си направи сметката за следващото деситилетие.
Виж целия пост
# 3
Напълно подкрепям горния коментар.
Че ще прави бели, ще прави. И най-поддаващите се на дресировка кучета, правят бели. Задължително махни кабели, лекарства и всякакви такива от ниски лавички или други достъпни места. Относно разхождането, ние нашето си признавам, че го разхождахме по-малко сутрин, примерно около 20 Мин, а вечер и уикендите компенсирахме. Но наистина, няма зима, няма лято, всеки ден.
Относно разходите, не бих казала, че ни е тежало, много зависи и от бюджета, породата и здравето на кученцето, но като цяло не смятам, че е непосилен разход. Обръщай му много внимание, особено в началото, купи му играчки, за да има какво да прави през деня (освен бели), има и всякакви книги и клипчета с трикове за дресиране.
Виж целия пост
# 4
Сам човек да гледа куче, за мен означава много здрава имунна система на човека и свободно време. Кучето не го интересува дали имате температура, диария, отпадналост, пък да не говорим за нещо по-сериозно. То си иска разходките. Болничен от работодателя може да си вземете, но не и от кучето. Из лично не бих се наела да гледам пак. 16 години любов и грижи.
Виж целия пост
# 5
То си е като детето, колкото и да не обичат някои да се прави такова сравнение. Държанието също. Аз бях в последна сесия и после дипломен семестър като взехме нашето куче и бях с него постоянно, като изключим само изпитите. Бели нашето (кокер шпаньол) не е правило никога, на 4 месеца беше и с изцяло изградени навици. Но го отдавам първо на това, че е перфектен и все пак тогава имах време за него изцяло. До ден днешен е абсолютно незабележим на заведение и пътуваме навсякъде с него, включително и в командировки в чужбина. 8 години не е оставян никога на никого, наша отговорност и радост е.
Разхождала съм го с температура почти до халюцинации. В дъжд, сняг (включително бременна, с бебе, пак бременна...) и всякакви атмосферни условия. При раждането ми даже, тъй като се забави цял ден, бяхме започнали да се уговаряме с акушерките мъжът ми да излезе, за да иде до нас да разходи кучето и пак да се върне, ама се оказа, че съм с пълно разкритие вече. Давам го като пример, че винаги трябва да се мисли и за това същество, но на нас не ни е тежало това никога.
Месечно да кажем около 150-200 лв. е разходът ни за него, но както са споменали, при екстремни случаи е бил и 400 евро за две посещения при ветеринар.
Виж целия пост
# 6
Средномесечен разход е разтегливо понятие. Може да е чихуахуа, което яде шепичка гранули, може и овчарка, при която да заминава чувал храна на месец или по-кратко.
Кучето е огромен ангажимент - то е член на семейството, който иска внимание, време, съгласуване на отпуски, ветертнарни грижи, чистене и пари. Ако има хронични заболявания, а в по-напреднала възраст повечето имат, разходите за лекарства и добавки не са малко. Ако имате и най-малкото съмнение, по-добре не вземайте толкова ангажиращ любимец. Иначе правят и бели, може и да вие, ако е само, ако се разболее и мазаляци стават. Разказвам това не, за да откажа от идеята, а за информирано решение.
Виж целия пост
Реклама
# 7
Ние с ММ отглеждаме първото си куче от 2 месеца насам и нещата, които ми се искаше да знам предварително са:
- преди пристигането на кучето има необходимост от пренареждане на апартамент/къща, така че то да няма достъп до чупливи или късливи предмети
- през първите месеци постоянно трябва да си подготвен с кофа и моп, защото винаги има по някоя изненада 😃
- на кучето му трябва ежедневно обучение  в общо послушание (не дресировка!)
- трябват му ежедневни минимум две разходки с продължителност в зависимост от възрастта му, като не съществува нито едно извинение, при което могат да бъдат пропуснати (разходките не са просто за хигиенните навици на кучето, а са задължѐ за сърдечно-съдовата, опорно-двигателната и стомашно-чревната му система; да не говорим за психичното му здраве и настроение)
- кучетата на малка възраст не бива да бъдат оставяни сами вкъщи за дълго време, защото се проявява separation anxiety, което може да доведе до разрушително поведение и дори до автоагресия
-  финансовата страна не е за подценяване, като имаш и първоначални покупки (легло, повод, нашийник, играчки и др.)

Със сигурност има и други неща, за които в момента не се сещам. Но съветът ми е, ако животното ще остава дълго време само̀ и няма кой да ти помогне с отглеждането му поне отвреме навреме (защото всичко се случва), си вземи котка. А ако все пак смяташ, че ще се справиш с всички предизвикателства сама мога да ти препоръчам фейсбук групата "Попитай мама Еми", където могат да ти дадат съвет какво куче е подходящо за теб.
Виж целия пост
# 8
Само да вметна, че при дребните породи не е задължително храната да излиза по-малко на месец. Има породи, за които килограм гранула е 15 - 20 лв. Други ядат чувал 10 кг за същите пари.
Виж целия пост
# 9
Кучето е огромен ангажимент. Разходите дори не са толкова важни, колкото времето. Винаги, особено като е малко, трябва да си подредиш ежедневието, съобразно нуждите на кучето. Няма спи ми се, мързи ме. То си иска разходката.
Също така някои породи са много разрушителни. Или не понасят да са сами. Или и двете. Много е тъжно и страшно, за кучето, ако стопанинът му осъзнае на по-късен етап какъв ангажимент е поел и реши, че не може да се справи. Пълно е с изхвърлени и изоставени кучета.
Хубаво си помислете. За сам човек е много трудно.
Иначе е огромна радост и безусловна любов, да имаш куче! Незаменимо! Heart
Но трябва да имате голямо сърце.
Ние имаме второ, а от месец приютихме/осиновихме и едно бездомниче. Heart
Виж целия пост
# 10
От моя опит с 2 кучета едно след друго, не може да се гледа от 1 човек качествено. Няма болна съм, няма пътува ми се. Не е ок да оставяте малко куче, все още невъзпитано, самО вкъщи. Ще скимти нон стоп, ще прави бели. В началото се извежда през 2 часа, тоест се взима отпуск щом си сама. Не е чак толкова скъпо удоволствие, но другите пречки са сериозни. Според мен по добра идея е да си вземете друго животно
Виж целия пост
# 11
Кучето не е играчка,а 15 годишен ангажимент.Не бих отглеждала куче сама./Гледала съм пекинези 22години/Да го оставяте по цял ден само в къщи не е опция-ще прави бели и ще страда.
Докато е бебе/3 до 6/ месеца и ще цапа в къщи.Извеждането е минимум 2 пъти на ден,и няма,болна съм,отидам на гости,дискотека.
Кучето си е член на семейството,все едно имате бебе.Не може да го зарежеш като ти омръзне.
Виж целия пост
# 12
Моето куче има клетка, в която му в леглото. Те са си за кучета. Вече нищо лошо не прави, но до скоро, когато всички излизаме по задачи през деня, си пладнеше кучето в клетката. Ако реша да го накажа, щракам с пръсти и той сам си отива там и си ляга
Виж целия пост
# 13
Куче в клетка не бих сложила. Те страдат като са сами вкъщи, а да го ограничиш в тясно пространство е ужасяващо. Може да му се спука сърцето. Това не е хамстер. Кучетата имат чувства, като хората са. Не ги третирайте като предмети.
Виж целия пост
# 14
Въпросното куче само си показва, че за него клетката е вид наказание. И аз не съм фен на кучета в клетки, но ако алтернативата е кучето да бъде изхвърлено на пътя, съм склонна да разбера хората.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия