Върнете радостта от движението! Онлайн консултации с Петър Петров, кинезитерапевт

  • 16 927
  • 145
Всички знаем, че едно от най-добрите средства за поддържане на форма и добро здраве е движението. Но често, поради едни или други обстоятелства през живота си, се сблъскваме с различни заболявания на опорно-двигателната система.

Петър Петров, магистър кинезитерапевт с 12-годишен опит, ще отговаря два пъти седмично на вашите въпроси.


Петър Петров

Петър Петров е магистър кинезитерапевт в София с 12 години опит и професионални интерeси в областите хронична и остра болка в гръбначния стълб, травми и възпаления на долни и горни крайници, спортни травми, лечение на главоболие. Специалист е в следоперативното възстановяване на опорно-двигателния апарат.

Образование:
НСА ''Васил Левски'' София – магистър кинезитерапевт – Ортопедия и травматология
Физиотерапия в Università degli Studi di Genova, Италия.

Сред пациентите на Петър Петров са както професионални спортисти, така и хора със счупвания, изкълчвания и други травматологични заболявания. Натрупал е опит в много български и чуждестранни спортни клубове, както и международни клиники за физиотерапия. Има участия в Euro Cup Basketball, Euro Challenge Basketball, UEFA Champions League Futsal, Master Euro Cup Beach Volleyball, CEESA и др.

www.physio-bg.com/
www.facebook.com/fithealthbg
superdoc.bg/lekar/petar-petrov-2999Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


#СпециалиститеГоворят #дерматология #взаимотношения #красота


Правила на консултативните теми във форума
Виж целия пост
# 1
Здравейте, д-р Петров. Майка ми е на 89 години, паркинсоничка от 25-30 години. Преди 5 година падна и счупи бедрена кост. С помощта на Ваш колега се раздвижи и проходи, но с помощта на проходилка. Продължихме да правим упражнения и да ходим из къщи, но беше доста нестабилна. Но все пак успяваше да седне сама в леглото /с помощта на въже/, да се изправи с проходилката и да стигне до тоалетната.
Преди 7 месеца последва друго падане, без счупване, но е прекарала часове безпомощна на пода. Последва плеврален излив, болница и вследствие на многото антибиотици- жестока, къснодиагностицирана инфекция от Cl. difficile. Беше в много тежко общо състояние, отказваше да яде и пие. Преодоля го. Но оттогава е на легло. Слагаме я да седи в леглото.  Върти "колело". 3-4 пъти седмично правим за около час заедно упражнения от седнало или легнало положения - в общи линии показаните ни от колегата Ви. Тя прави и нещо сама, но не се справя добре /и главата й не е това, което беше/. Но е абсурд да седне или стане сама. Когато я изправим на проходилката краката й /които видимо силно отслабнаха/ са като на парцалена кукла - плъзгат се напред, а тя е ужасена и иска да седне. Почти не може да пристъпва, въпреки че направо я носим.
Та, въпросът е - има ли смисъл да се обърнем пак към кинезитерапевт? Има ли някакъв шанс да започне да сяда и да се изправя  сама, да стига  до WC с проходилката? Парите са голям проблем вече и не ни се иска да ги пилеем за безперспективни начинания. Виждам, че въпросът ми  не е съвсем по профила Ви /явно се занимавате повече с млади хора/, но все пак може би имате някакви наблюдения.  Опитвам се да се възползвам от възможността за безплатна консултация. Благодаря Ви предварително!
Виж целия пост
# 2
Здравейте,
Трудно ми е да дам максимално правилен отговор, без да съм видял конкретния случай.
Почти винаги работата със специалист би довела до подобряване на състоянието, но не се знае колко процента ще е подобрението. Във вашият случай ми се струва, че най-важният момент е подобряване на психо-емоционалното състояние, защото ако тя няма никакво желание да прави упражнения, резултатите ще са незначителни. Така, че независимо дали Вие или някой друг ще работи със нея, тя трябва да си върне желанието за живот.
Другото нещо - казвате :  ''Когато я изправим на проходилката краката й /които видимо силно отслабнаха/ са като на парцалена кукла - плъзгат се напред, а тя е ужасена и иска да седне''. Нормално е когато един човек няма сила да се изправи сам и има опасност да падне, да изпитва ужас. Затова трябва и сериозно да се наблегне на упражненията в леглото и в седнало положение, за да се заздравят краката, тогава тя ще има повече сила и няма да изпитва този страх и ужас от падане.
Съжалявам, че не мога  да отговоря конкретно до каква степен би могла да се възстанови и дали ще може пак да се самообслужва, но при такива случай е строго индивидуално.
Виж целия пост
# 3
Има ли някъде на клип упражнения подходящи за дискова херния на кръста + изгладена лордоза на шията + начални шипове по целия гръбнак (остеофити каза лекарката). Имам желание за упражнения но искам да са на клип за да мога да ги правя заедно с инструктора а не обяснения - защото когато са обяснения все обърквам нещо Simple Smile Даже бях в болница в отделение по физиотерапия и кинезетерапия и пак ми пренебрегваха упражненията защото другите не искаха да ги правят и карах само на процедури, принудена съм да търся в интернет и да се самообучавам върху себе си Simple Smile Само една рехабилитаторка ми даде на листовка - твърде прости упражнения и не ме удовлетворяват защото няма градация и ми служат само ако много ме заболи Simple Smile
Не желая да се залежавам а на там отива работата със всичките ми болки Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Здравейте,

Изпращам Ви няколко линка с различни комбинации  от упражнения, но бъдете внимателна.
Няма универсални упражнения, обикновено избираме вида на упражненията индивидуално, спрямо моментното състояние, образната диагностика и проблемът, който искаме да решим. За жалост при гръбначния стълб е строго индивидуално. Правите упражненията, ако някое упражнение предизвиква болка го пропускате( може би не сте готова за него или просто не е подходящо за вашия проблем).Основно правило е да няма болка, дискомфорт е възможно, но задължително без болка.
Помислете също за плуване, то дава добри резултати, но трябва да се избягва да се плува стил Бруст.
Съжалявам, че не мога да Ви препоръчам най-подходящите упражнения за Вас, но един милиметър разлика в проблема, може да промени тотално нашата стратегия за работа при даден пациент.

Успех

https://www.youtube.com/watch?v=4d28RLwneW0&t=1s
https://www.youtube.com/watch?v=65fI-tTcDHw&t=6s
https://www.facebook.com/fithealthbg/videos/1458719987646585
Виж целия пост
# 5
Благодаря Simple Smile Да, научила съм се да не се насилвам ако не става Simple Smile
Нямам фейсбук но харесах видеото в ю туб и ще го опитам Simple Smile
Упражненията много ми харесват поне на пръв поглед - страхотни са Simple Smile
Виж целия пост
# 6
Здравейте,
Преди два месеца претърпях артроскопия на колянна става. Упражненията, които правя в момента са основно тези.


Бихте ли ми казали какво още мога да включа. Все още имам проблем при качване и слизане по стълби. Появява се болка в коляното, което ме кара да куцам несъзнателно. Упражненията, които правих с рехабилитатор до сега, не са много по-различни от клипа по-горе.
Виж целия пост
# 7
Здравейте,

Не уточнявате по какъв повод е правена артроскопия. Ако съдя по клипа с упражненията е била за операция на менискус. Не съм сигурен и какво точно са му правили ( вадили са откъснат рог или е бил шит  ).
Ако предположим, че е най-често срещаният тип операция с премахване на скъсаната част, би трябвало вече коляното да е напълно възстановено и да нямате никакви проблеми. Тези упражнения са изключително лесни за след 2 месеца от операцията. Но това при положение, че операцията и рехабилитацията са преминали нормално без никакви усложнения. Иначе директно на въпроса Ви : това което липсва във видеото е разтягане, което е абсолютно задължително. Трябва да се включат и  доста по - сериозни упражнения, но те трябва да се съобразят с моментното Ви състояние , като аз бих  добавил и упражнения за координация и  баланс. Бих Ви посъветвал да направите консултация с някой от следните специалисти (кинезитерапевт, физиотерапевт, рехабилитатор, ортопед), за да се види къде е проблемът.
Виж целия пост
# 8
Здравейте при смяна на тазобедрена става, кога, по колко време и продължителност се предписват физиотерапия, упражнение.
Виж целия пост
# 9
Здравейте,

След смяна на тазобедрена става терапията може да започне от деня след операцията. Разбира се ако има някакви усложнения вследствие на операцията и състоянието на пациента, може да има промяна в стандартния план за възстановяване.
Времетраенето е индивидуално, като при някой пациенти е 20 минути, а при други 60 мин.
Най-важното е да се работи по индивидуален план, спрямо резултатите от операцията и моментното състояние на пациента.
Виж целия пост
# 10
Здравейте!
Упражненията на д-р Шишонин подходящи ли са при снижаване между шийни прешлени? Невролог ми предписа яка, а масажистката ми каза за тях. Нямам засегнати нерви според лекаря. Но имам постоянна болка в дясно - врат, плешка, рамо, тръгва по ръката и гръдния мускул.
Виж целия пост
# 11
Здравейте,
 Имам износване на хрущяла на двете коленни стави, все още без болка при движение (усещам напрежение само при изключително натоварване).Всяко сгъване/разгъване на колената обаче е придружено с изключително неприятен, силен хрущяш звук, който предизвиква известен дискомфорт. Наблюдаващия ме лекар забрани всякакъв спорт (с изключение на плуване, за което нямам техническа възможност в момента) и каквото и да било натоварване на колената за период от 3м., за да има възможност хрущялът да се възстанови, доколкото може. Личните ми наблюдения обаче показват, че обездвижването само влошава положението. Има ли специфични упражнения или изобщо нещо, което мога да правя, за подобряване състоянието на хрущяла и превенция на по-нататъшното му износване?
Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 12
Здравейте!
Упражненията на д-р Шишонин подходящи ли са при снижаване между шийни прешлени? Невролог ми предписа яка, а масажистката ми каза за тях. Нямам засегнати нерви според лекаря. Но имам постоянна болка в дясно - врат, плешка, рамо, тръгва по ръката и гръдния мускул.

Здравейте,

Относно упражненията стига да се чувствате добре и Ви помагат  може да ги изпълнявате. Има няколко основни правила, които трябва да се спазват : ако някое упражнение предизвиква болка, не трябва да се прави ; ако след изпълнение на упражненията се увеличава болката или симптомите също не трябва да се  правят. Няма универсални упражнения за гръбначния стълб, всеки случай е индивидуален и трябва да се започне бавно и постепенно. Симптоматиката, която описвате звучи като неврологичен проблем, но не мога да бъда сигурен без да съм запознат с конкретния случай.
Виж целия пост
# 13
Благодаря за отговора! Аз затова спрях упражненията, заради болка. И според мен има засегнати нерви, въпреки че нямам проблем с движението никъде. При поредния преглед и мануална терапия пак ми предписаха нестероидни противовъзпалителни. Явно ще се чака с раздвижването.
Виж целия пост
# 14
Здравейте,
 Имам износване на хрущяла на двете коленни стави, все още без болка при движение (усещам напрежение само при изключително натоварване).Всяко сгъване/разгъване на колената обаче е придружено с изключително неприятен, силен хрущяш звук, който предизвиква известен дискомфорт. Наблюдаващия ме лекар забрани всякакъв спорт (с изключение на плуване, за което нямам техническа възможност в момента) и каквото и да било натоварване на колената за период от 3м., за да има възможност хрущялът да се възстанови, доколкото може. Личните ми наблюдения обаче показват, че обездвижването само влошава положението. Има ли специфични упражнения или изобщо нещо, което мога да правя, за подобряване състоянието на хрущяла и превенция на по-нататъшното му износване?
Благодаря предварително!

Здравейте,

 За първи път чувам при такъв проблем да се забрани натоварването на коленете. Ако едно тяло не се движи, нормалната реакция на тялото към ставите ще е намаляване на течността и ще стане по-зле. В моята практика винаги с травматолозите сме коментирали, че трябва да има движение при такива пациенти. Разбира се изключваме тежки натоварвания с тежести или екстремно дълги спортове. Не съм запознат конкретно с вашия случай и е възможно да имате някакъв изключително рядък проблем. С цялото ми уважение към вашия лекар, аз бих Ви препоръчал да направите консултация с още някой ортопед, за да се чуе и второ мнение. Иначе варианти за поддържане и в някаква степен на възстановяване има няколко: Бихте могли да приемате комбинация на глюкозамин, хондроитин и мсм.Колаген - 2ри тип ( пилешкият е основно такъв) , много е важно да се приема със вит. Ц, цинк ( ще Ви споделя линк с едно видео за колагана, за да добиете по-голяма представа за видовете и начините на приемане. Костният бульон също е изключително полезен и ефикасен( трабва обаче да се вари дълго време на ниска температура, за пилешкия 24 часа). Ако положението е много тежко изпращам пациентите при ортопед за инжекция с хиалурон, който има изключително добър ефект, но не е  много дълготраен. Следващите варианти са хирургични.

https://www.facebook.com/fithealthbg/videos/772572546956542
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия