Спагети

  • 27 908
  • 43
# 30
аз соса за  спагетите го правя така-запържвам си малко лук,чесън,шунка или бекон,или по скоро каквото имам под ръка и слагам от готовия гъбен сос на Дерони.купуваме си го от Метро,в голям буркан е 1.8 л..той е с доста подправки и затова слагам само малко черен пипер.
това е една страшно бърза и вкусна рецепта,който иска може да го пробва този сос Grinning
Виж целия пост
# 31
Момичета, "изваждам" темата на първа страница, за да не пускам нова. Наумила съм да сготвя спагети за довечера и тук намерих доста апетитни рецепти. Но имам въпрос към вас- удачна ли е комбинацията гъби+домати? Някъде бях чела, че на гъбите не подхождат домати (доматен сос), но тук в рецептите виждам обратното... Искам да уточня, че единствените гъби, които мога да намеря, са култивирани печурки от магазина. Да пробвам ли сос от кайма, гъби, чесън и доматен сос? Казвайте, че да не се изложа- на вас разчитам! Поздрави!
Виж целия пост
# 32
Но имам въпрос към вас- удачна ли е комбинацията гъби+домати? Някъде бях чела, че на гъбите не подхождат домати (доматен сос), но тук в рецептите виждам обратното...
Аз също съм на мнение, че гъби и домати не е най-добрата комбинация. Има различни рецепти за диви гъби с доматен сос, но по-добре си направи класиката сметана  с гъби.

А сега и една от моите любими рецепти /става добре и с пенне, и със спагети, и с талиателе/

Задушавате ситно нарязана скилидка чесън и 1 малък настърган морков в малко зехтин. Добавяте 2 с.л.  бяло вино. Сваляте от котлона да се поохлади и слагате 200 гр. сметана. като се загрее, към нея добавяте 200 гр. настъргано синьо сирене - като се хомогенизира, добавяте 2-3 шепи нарязан спанак /може и замръзен/
След 3-4 мин махате от  котлона и овкусявате с черен пипер на вкус.
Ако готвите пенне - най добре става като го изсипете в соса. Така тръбичките се пълнят със соса.
При сервиране настъргвам отгоре кашкавал /а ако имам ементал или пармезан/
Виж целия пост
# 33
Моми4ета,написали сте много апетитни рецепти  Blush само едно мъни4ко пояснение:ако спагетите са ка4ествени те не се слепват и съответно не се сипва нито зехтин ,нито студена вода нито се изплакват след изцеждане. Достатъ4но е да се опитват от време на време за да се разбере дали са готови или не. Правило ми е впе4атление 4е на гръцките спагети пиШе: време за сваряване към 13,14 мин. На мен ми се вижда ужасно много. Тук обикновенните спагети се варят около 8,9 мин. Дано не ви прозву4и като поу4аване,само споделям собствен опит и впе4атления  Grinning
Виж целия пост
# 34
Ето финално мнение от мъжа ми, който е работил професионален готвач в ресторант за пица и паста в Лондон (само дето проявява уменията си у дома мнооого рядко, за съжаление):
Спагетите се слагат в голямо количество подсолена вряща вода с доста мазнина. В идеалния случай зехтин, но и обикновено олио става. Водата - колкото повече, толкова по-добре. Качествените спагети (Barilla, Divella) винаги стават по-вкусни и не се разкашкват. При варенето се разбърква чат-пат, което, съчетано с мазнината във водата, гарантира не-слепването им. Може и без мазнина, но тогава се бърка енергично и постоянно...
След сваряването им (обикновено 6-8  минути, за разлика от гръцките, които ако ги варите обозначеното време, се разкашкват и губят вкус) спагетите се прецеждат/вадят от водата. Не се мият със студена вода, ако директно ще се консумират. Смесват се със вече готовия сос и се ядат горещи.
Ако няма да се ядат веднага, се измиват бързо със студена вода и се разбъркват с малко зехтин/олио. Преди поднасяне се потапят във вряща вода, да станат горещи, смесват се със соса, и се поднасят.
Това е Simple Smile
Виж целия пост
# 35
Ето финално мнение от мъжа ми, който е работил професионален готвач в ресторант за пица и паста в Лондон (само дето проявява уменията си у дома мнооого рядко, за съжаление):
Спагетите се слагат в голямо количество подсолена вряща вода с доста мазнина. В идеалния случай зехтин, но и обикновено олио става. Водата - колкото повече, толкова по-добре. Качествените спагети (Barilla, Divella) винаги стават по-вкусни и не се разкашкват. При варенето се разбърква чат-пат, което, съчетано с мазнината във водата, гарантира не-слепването им. Може и без мазнина, но тогава се бърка енергично и постоянно...
След сваряването им (обикновено 6-8  минути, за разлика от гръцките, които ако ги варите обозначеното време, се разкашкват и губят вкус) спагетите се прецеждат/вадят от водата. Не се мият със студена вода, ако директно ще се консумират. Смесват се със вече готовия сос и се ядат горещи.
Ако няма да се ядат веднага, се измиват бързо със студена вода и се разбъркват с малко зехтин/олио. Преди поднасяне се потапят във вряща вода, да станат горещи, смесват се със соса, и се поднасят.
Това е Simple Smile
Съгласна с вси4ко написано от Бу ( карай мъжа  да ти готви ,мила,такова ценно кадро требе да се използва  chef Wink) Единствено "оспорвам" мазнината във водата при варене Crossing Arms Wink Аз когато варя спагети и всякаква паста в домаШни условия слагам в подсолена,вода,разбърквам от време на време и това е. Зехтин се сипва евентуално след изцеждането ако рецептата го предвижда... Това е за домаШното приготовление. Имам приятел който държеШе ресторант_пицария тук и той ме е пускал да надниквам в кухнята ,4е ми беШе много интересно:и там не сипват мазнина във водата... newsm78
Малко ОФФ: Бу,много сте сладки и двете с Мая на тази снимка  Heart Eyes Браво за пампата:ние сме на 2г и 2 мес и оЩе не сме се преборили  Embarassed
Виж целия пост
# 36
Тенк ю, пийпъл Simple Smile
Виж целия пост
# 37
De nada   Wink
Виж целия пост
# 38
Такааааааааа....пак ми трябва съвет. Тая вечер сготвих спагети и станаха много вкусни. Запържих лук, чесън, кайма, гъби, прибавих чаша вино и подправки. Целият този бъркоч го изсипах при вече сварените и изцедени спагети, като налях и 500 милилитра бульон. Оставих ги на котлона, докато течността поизври, като непрекъснато бърках. И точно тук се издъних- спагетите се начупиха и поразкашкаха. Искам да ви кажа, че ги варих в подсолена вода с малко олио и наистина не се слепнаха, но на финалния етап- при бъркането- се начупиха. Освен това са български- май произведени в Добрич. Та къде сбърках или виновни са калпавите спагети?!?!
Виж целия пост
# 39
след като ги свариш, ги слагаш в готовия сос, без да се варят допълнително в соса..аз ги изваждам полуготови и после в соса, сами си се довършват..моя приятелка е омъжена за италианец и казва, че е много важно да не са преварени, даже леко недоварени спагетите..
дано да съм била ясна
Виж целия пост
# 40
Виновна си ти - как така ти хрумна да вариш вече готовите спагети със вече готовият сос?!
Пак да кажа: приготвяш соса, какъвто си го избрала; сваляш от огъня и оставяш в похлупена тенджера. Сваряваш спагетите, прецеждаш ги и смесваш със соса. Толкова - никакво варене-печене повече.
Отделно от това българските и гръцките спагети по принцип са чувствително по-безвкусни и се разкашкват. Другия път вземи спагети Divella или поне да са италиански, и ще видиш колосалната разлика Wink
Виж целия пост
# 41
Виновна си ти - как така ти хрумна да вариш вече готовите спагети със вече готовият сос?!
Ами хрумна ми, защото го видях в поредицата "Вкусът на Европа" (ако се не лъжа, така се казваше)- готвачът запържи чесън, гъбки, зеленчуци, след това метна при тях сварените спагети, добави бульон и бърка, докато изври течността, но неговите спагети не се пихтосаха- може би са били полусварени, знам ли..?!?! Все пал благодаря на Бу и Миленка за съветите, едно е ясно: никога да ен преварявам спагетите! Но да подчертая, че въпреки че изглеждаха като сдъвкани и изплюти, бяха мнооооооооооооого вкусни и домочадието си облиза пръстите!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Виж целия пост
# 42
Хихи, това май е най-важното Wink
Но за такъв метод като на този готвач сефте чувам... Нищо, другия път пробвай по моя начин и пак постигни такива отлични на вкус резултати!!!
Виж целия пост
# 43
Станаха страхотни, най-вкусните, които съм готвила!!! благодаря ти!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия